6 vinkkiä, joilla saat kävelystä parhaan hyödyn irti
Kävely on liikuntamuoto, joka tuo mukanaan lukuisia terveyshyötyjä. Jos kaipaat lisää motivaatiota päästäksesi sohvalta ylös ja kävelylle tai jos haluat tehdä kävelylenkeistäsi mahdollisimman hyviä, katso vinkit tästä jutusta.
Laita vain jalkaa toisen eteen, sillä se parantaa terveyttä. Yksinkertaista mutta totta.
Kävely on liikuntamuoto,joka tuo mukanaan monia terveyshyötyjä ja muutakin hyvää. Kävely on helppoa, se sopii lähes kaikille, eikä se edellytä mitään erikoisvarusteita. Kävely pienentää sairausriskiä, auttaa laihtumaan ja lisää hyvinvointia – sekä fyysistä että henkistä.
Tästä jutusta löydät hyviä vinkkejä kävelymotivaation lisäämiseen ja ideoita myös siihen, miten kävelystä tehdään mahdollisimman nautinnollinen harrastus.
1. Suunnittele hyviä kävelyreittejä
Kävelylenkit tai vaellukset kannattaa suunnitella kotona jo ennakolta. Yritä löytää reitti, jonka varrella on jotakin kaunista katseltavaa ja joka saa sinut hyvälle mielelle.
Reittisuunnittelun tueksi on olemassa erilaisia nettisivustoja ja sovelluksia.
Yksi hyvä vaihtoehto on KUNTO PLUSsan reittisuunnittelu. Sen avulla voit tutkia uusia reittejä kartasta, mitata reitin pituuden ja tallentaa reitin myöhempää käyttöä varten.
KUNTO PLUSsan reittisuunnittelu näyttää esimerkiksi matkan varrella olevat viheralueet, laavut ja nuotiopaikat, joissa voi pysähtyä matkan varrella. Palvelu näyttää myös pienemmät metsäpolut, joita pitkin voit osua kokonaan uusille reiteille – aivan samoin kuin kävellessäkin voit hyödyntää jo etukäteen tuntemiasi oikopolkuja reitin suunnittelussa.
Kun tiedät, miten pitkään ja kauas haluat kävellä, voit valmistautua kävelyyn mahdollisimman hyvin. Voit miettiä etukäteen, ottaako mukaan vettä, eväät tai pientä välipalaa. Vai kulkeeko reitti sellaisen paikan ohi, josta voi ostaa syötävää ja juotavaa? Entä osuuko matkan varrelle vessaa? Näitä kaikkia kannattaa miettiä varsinkin, jos on kävelemässä pidempää matkaa.
Voit jakaa kävely- ja vaellusreittisi myös muiden kanssa. Niin saatte kaikki ideoita uusiin reitteihin. Voit myös tutkia, onko lähialueellasi jo valmiiksi merkittyjä kävelyreittejä.
Kävelyreittiä kannattaa vaihdella eikä kävellä aina samaa lenkkiä. Uusien reittien kokeilu on hyvää aivojumppaa. Kun arki koostuu piintyneistä tavoista ja usein samoina toistuvista asioista, aivot laiskistuvat. Siksi esimerkiksi uusien reittien kokeilu vie sinut ulos mukavuusalueeltasi ja stimuloi samalla aivoja.
Kävely onnistuu jokaiselta, mutta muutaman helpon vinkin avulla teet kävelystä vaivattomampaa, tehokkaampaa ja mukavampaa. Tutustu 10 vinkkiin
Kun suunnittelet kävelyreittejä, kannattaa suunnata ensisijaisesti luontoon, vähintään lähipuistoon, lähimetsään tai kauemmas ihmisten ilmoilta. Silloin kävelyn terveysvaikutukset ovat vieläkin suuremmat.
Lukemattomissa tutkimuksissa on nimittäin todettu, että luonnossa oleilu edistää terveyttä monin tavoin. Luonnossa mieli rauhoittuu, keho rentoutuu ja jopa masennus ja stressi helpottavat.
Esimerkiksi Stanfordin yliopiston tutkimuksessaselvisi, että luonnossa kävely vaikuttaa mielenterveyteen. Koehenkilöt kävelivät joko kaupungissa tai luonnossa. Jälkeenpäin aivokuvauksissa ja kyselyissä selvisi, että luonnossa kävely auttoi mieltä rauhoittumaan ja lopettamaan jatkuvan huolehtimisen. Luonnossa ne aivojen osat, jotka yleensä murehtivat tulevaa, saivat kaivatun tauon. Kaupungissa kävelleillä tällaista vaikutusta ei havaittu, vaan heidän aivonsa kävivät läpi samoja murheita kuin ennen kävelyäkin.
Luonnossa kävely on hyväksi myös luovuudelle. Kun aivojen fokus siirtyy pois yleensä huomiota vievistä asioista, vapautuu uutta energiaa uusien ajatusten ja ideoiden keksimiseen.
Jos pelkäät, että kävely yksinään on liian tylsää, voit kuunnella kävellessäsi esimerkiksi musiikkia, äänikirjoja tai podcasteja. Musiikin avulla voit myös nostaa mielialaa tai yrittää pysyä tietyssä kävelyvauhdissa.
Toisten mielestä taas parasta on kävellä ilman luureja korvilla, sillä silloin voi keskittyä ympäröivän luonnon ääniin ja linnunlauluun.
4. Kävele kaverin kanssa
Kaverin kanssa kävely on hyvä idea, sillä silloin matka taittuu kuin huomaamatta ja aika kuluu nopeammin – samoin kuin yhteinen kävelylenkki voi olla hyvä mahdollisuus jutella kerrankin niin, että molempien huomio on todella kiinnittynyt keskusteluun eikä esimerkiksi puhelimeen.
Kävelykumppani voi myös saada sinut lähtemään ulos silloinkin, kun ulkona sataa, tuulee tai on kylmä tai kun olet väsynyt ja sohvalla makoilu houkuttaisi kävelyä enemmän.
Mieti, kenen kanssa voisit kävellä. Sopivia kävelykavereita voi löytyä niin lapsista, kumppanista, ystävistä, naapureista ja työkavereista. Sopikaa etukäteen aika, jolloin lähdette kävelylle, jotta lenkille tulee varmasti lähdettyä.
KÄVELE KAVERIN KANSSA Kaksin kävely voi olla hauskempaa, ja samalla saatte pidettyä hyvää vauhtia yllä.
Jos haluat kohottaa kuntoa kävelemällä, varmista, että lenkin varrelle osuu portaita tai mäkiä. Näin saat nostettua sykettä lenkin aikana ilman suurta vaivaa.
Jos haluat vielä lisää tehoja irti kävelystä, voit kiristää vauhtia. Kovempi kävelyvauhti nostaa sykettä, mikä taas on hyväksi verenkierrolle ja sydämelle. Se tehostaa myös energiankulutusta.
Brittitutkimuksen mukaanripeä kävely voi pidentää elinikää. Tutkimuksessa seurattiin 474 919 ihmistä kymmenen vuoden ajan. Osallistujat saivat itse päättää, kävelivätkö hitaasti, keskivauhtia vai ripeästi. Ripeästi kävelleiden elinajanodote oli korkein painosta riippumatta. Siksi tutkijat päättelivät, että fyysisellä aktiivisuudella on painoa suurempi merkitys elinvuosia ennustettaessa. Solmi siis kengännauhat ja lähde matkaan!
Jos haluat kävellä tavoitteellisesti, kannattaa seurata omia lenkkejä esimerkiksi aktiivisuusrannekkeen tai puhelimen sovelluksen avulla, niin voit vähitellen pyrkiä kävelemään kovempaa ja pidempään.
Mitä enemmän kävelet, sitä parempi. Mutta miten pitää motivaatiota yllä ja todella saada täyteen suositellut 10 000 askelta päivässä? Aktiivisuusranneke ja sen askelmittaritoiminto voivat auttaa.
Stanfordin yliopiston tutkijatiimi vertaili yli 25 eri tutkimusta, joissa oli tutkittu askelmittarin vaikutusta ihmisten liikuntatottumuksiin, nähdäkseen, millainen vaikutus askelmittarilla todellisuudessa oli. Vaikutus oli helppo nähdä. Eri tutkimuksiin osallistui yhteensä yli 2 500 ihmistä, joista suurin osa oli yli 40-vuotiaita naisia. He kävelivät keskimäärin 2 000 askelta enemmän päivittäin askelmittarin käyttöönoton jälkeen kuin ennen sitä. Heidän aktiivisuustasonsa nousi siis keskimäärin 27 prosenttia, ja he kävelivät 1,5 kilometriä enemmän joka päivä.