Osa-aikaeläkkeelle jäätyään Dorrit lähti kuukauden mittaiselle vaelluksella Espanjaan ja on siitä lähtien kävellyt päivittäin n. 7 kilometriä.
Dorrit on koko ikänsä ollut aktiivinen liikkuja, mutta noin kymmenen vuotta sitten löytynyt vaellus on hänelle jotakin aivan erityistä. Vaeltaessaan hän kokee aistiensa terävöityvän riippumatta siitä onko hän vaeltamassa maailmalla tai omalla kotiseudullaan.
”Kun pääsee kävelyn rytmiin, se alkaa pian sujua kuin itsestään. Kun keho on kävelymoodissa, on sataprosenttisesti läsnä hetkessä.”
Nyt 72-vuotias Dorrit on harrastanut pyöräilyä, juoksua ja kävellytkin paljon, mutta kymmenen vuotta sitten osa-aikaeläkkeelle jäämisen myötä hän löysi patikoinnin. Hän kaipasi jotakin uutta pystyäkseen pääsemään irti vaativasta johtajantoimestaan, jossa hänen oli oltava tavoitettavissa kaiken aikaa.
Rauha löytyi patikoimalla
”Kun leikkasin työaikaani ja sain enemmän vapaa-aikaa, päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja lähteä vaellukselle. Otin tavoitteekseni kävellä Pyhän Jaakobin tien eli Camino de Santiagon Ranskan rajalta Pohjois-Espanjan Santiago de Compostelaan kolmessa tai korkeintaan neljässä viikossa.”
Espanjan maisemien keskellä kulkevilla pölyisillä teillä hän tunsi ensi kertaa patikoinnin vaikutuksen:
”Se oli mahtavaa! Uskomaton rauha! Se tapa, jolla ympäristön kokee kulkiessaan jalan teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.”
On vapauttavaa edetä ilman, että kiinnittää itse kävelemiseen huomiota ja ajattelee ottamiaan askelia. Silloin alkaa huomata ympäristössä pienetkin yksityiskohdat, ja ajatuksetkin vaeltavat vapaasti.
”Varsinkin pitkillä patikkamatkoilla koen olevani enemmän läsnä, koen ympäristön erityisen elävästi ja otan vastaan ajatukset ja vaikutelmat niitä mitenkään suodattamatta. Tunne on samanlainen kuin silloin, kun riisuu paksun ja painavan takin yltään”, Dorrit kuvailee.
Myös seurassa
Heti, kun Dorrit oli palautunut ensimmäisen pitkän vaelluksen rasituksista, hän oli heti valmis uudestaan niin pian kuin seuraava tilaisuus vain tarjoutuisi.
”Halusin myös tutustua muihin patikoijiin sekä kuulla muiden vinkkejä ja kokemuksia, joten liityin samanhenkisten ryhmään.”
Se osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä lähiluonnossa patikoinnista on tullut Dorritille tärkeä henkireikä eritoten koronarajoitusten aikana. Hän vetää nykyisin myös itse patikointiretkiä.
”Patikoidessa ehtii nähdä paljon kiinnostavaa, ja haluan aina tietää lisää luonnossa näkemistäni asioista, kuten eläimistä ja kasveista ja rakennuksista ja luonnonmuodostelmista ja paikoista, joissa kuljen. Ja mikäpä olisi parempaa kuin päästä kertomaan kaikesta siitä myös muille”, Dorrit kertoo.