Patikoimaan lomalla – liikuntaa, luontoa ja elämyksiä koko rahan edestä

Aiotko lähteä patikoimaan? Vaellus ja patikointi ovat kasvattaneet suosiotaan jo useamman vuoden. Eikä ihme! Jos sinäkin suunnittelet tai harkitset patikointia lomalla tai viikonlopun viihdykkeeksi, lue tämä artikkeli.

2 naista patikoimassa

VAELLUS – on parasta! Et tarvitse juuri muita varusteita kuin sopivat kengät, reitin ja kohtuullisen kunnon, ja olet valmis matkaan!

© Jakob Helbig

Vaellus ja patikointi ovat huippusuosittuja ja siihen on monta hyvää syytä – luontoelämykset, rauhoittuminen kaukana kiireestä, liikunta ja luontoystävällisyys. Miten vaellusharrastuksen alkuun pääsee?

Tästä artikkelista saat vinkkejä ja neuvoja patikoijan kehonhuoltoon sekä parhaaseen kävelytekniikkaan patikkaretkellä ja monenlaista muuta mielenkiintoista. Hyviä vaellusretkiä!

Vaelluskengät jalkaan, nyt se alkaa!

1 4 hyvää syytä lähteä vaellukselle tai patikoimaan


Vaellus on hyväksi sekä sielulle että ruumiille. Seuraavassa esittelemme vain joitakin vaeltamisen, patikoinnin ja ylipäätään luonnossa liikkumisen eduista.

Virkistää henkisesti

Mieliala kohenee: Luonnonkauniissa ympäristössä liikkuminen saa huolet unohtumaan ja mielialan nousemaan. Oletko koskaan kohdannut pahantuuliselta vaikuttavaa patikoijaa?

Rentouttaa: Patikoidessa ja vaelluksella ei tule alinomaa tarkistettua työsähköposteja. Vaikka puhelin on mukana, patikointi ja varsinkin vaellus edellyttävät täyttä läsnäoloa.

Lievittää stressiä: Luonnossa oleskelu rauhoittaa hermoja, ja vaikka kävelisi tietä pitkin, mieli rentoutuu toistuvasta liikkeestä.

Monipuolista

Miten haluat: Voit lähteä patikoimaan niin lyhyeksi tai pitkäksi ajaksi kuin mieli tekee ja kunto kestää. Erävaellus kysyy kuntoa, taitoja ja valmistelua, mutta päivävaellus tai ainakin luontopolun käveleminen onnistuu miltei kaikenkuntoisilta.

Yksin tai yhdessä: Patikoida voi itsekseen tai koira seuranaan, ystävän kanssa tai porukalla. Myös opastettuja patikkaretkiä on tarjolla sekä kotimaassa että ulkomailla.

Vähillä varusteilla: Patikointiin ei tarvita kovin kummoisia varusteita. Suurin investointi ovat hyvät jalkineet. Viimeisen päälle vaellusvarusteisiin saa uppoamaan enemmän.

Kiireettömästi

Pieni loukkaantumisriski: Patikoidessa altistuu lähinnä nilkan nyrjähdyksille ja hyönteisten puremille. Patikkaretkellä ei tarvitse kypärää eikä todennäköisesti tule taklatuksikaan.

Sopii käytännössä kaikille: Jokaiselle löytyy jotakin. Esteettömille reiteille pääsevät kaikki vauvasta vaariin.

Jutustelun juhlaa: Sopivaan tahtiin patikoidessa ehtii jutella aivan kaikesta maan ja taivaan välillä.

Lähellä luontoa

Luonnon keskelle. Kun autolla ja maantiepyörällä on pitäydyttävä teillä, jalkapatikassa pääsee metsäpoluille, kallioille, vaaroille ja tuntureille sekä veden ääreen.

Lisää luonnontuntemusta. Luonnontuntemus kasvaa patikoidessa ja vaelluksella voi harjoittaa myös erätaitoja.

LUE MYÖS: 24 mahtavaa vaellusreittiä Suomessa ja Euroopassa

2 Miksi kävellessä on erityisen kiva jutella?


Kaksi naista vaelluksella metsässä

VINKKI! Lähtekää vaeltamaan molemmille uudelle reitille, niin pääsette kokemaan uutta yhdessä ja jaatte kivan kokemuksen.

© iStock

Juttu luistaa paremmin kävellessä kuin pöydän ääressä. Yrityksissäkin tätä huomiota on hyödynnetty pitämällä kävelypalavereita. Mutta miksi kävely kirvoittaa myös kielenkannat?

Kävellessä ollaan tasavertaisia

Kävellessä on vaikea olla muodollinen tai pönöttää. Kävellessä valtasuhteet isosiskon ja pikkusiskon välillä tai asemat työtovereiden välillä ovat merkityksettömiä. Fyysisestikin ollaan molemmat samassa asemassa. Yhdenvertaisuus helpottaa yhdessäoloa.

Henkilökohtaisistakin asioista on helppo puhua

Elokuvissa uskoudutaan katsoen toista silmiin. Todellisuudessa asia on suorastaan päinvastoin. Vierekkäin kulkiessa on helpompi puhua kuin toisen kiinteän katseen alla. Se koskee sekä kevyitä että syvällisiä aiheita.

Kävellessä tauot eivät häiritse

Kävellessä on luonnollista olla välillä hiljaa ja hetken mietittyään jatkaa tai siirtyä toiseen aiheeseen. Puhelimessa tai pöydässä saman mittainen tauko olisi piinallinen, ja aiheen vaihtaminen tauon jälkeen saattaisi tuntua teennäiseltä tai tahalliselta välttelyltä. Kävellessä saa aikaa miettiä vastausta eikä tarvitse salamana tarjota jotain automaattista vakiovastausta ilman, että oikeastaan vastaa kysymykseen yhtään mitään.

3 Vinkkejä vaellukselle


Patikkaretken tai vaelluksen läpiviemisellä ja reissusta nauttimisella voi olla iso ero. On eri asia päästä perille kivistävin lihaksin ja nivelin ja mahdollisten liikarasitusvammojen kanssa kuin tyytyväisenä kestävyyskoitokseen valmistautunein lonkin, polvin ja jaloin.

  • Kävele paljon ja vielä enemmän
    Olennaisinta on totuttaa keho kävelyyn ja samalla mahdollisesti myös ajaa sisään uudet vaellusjalkineet ja repun säädöt. Kävele jo hyvän aikaa ennen vaellusta ainakin suositellut 10 000 askelta päivässä. Kävele työmatkat tai ainakin osa matkaa. Jos olet lähdössä oikein rinkka selässä vaeltamaan, totuta itsesi myös rinkkaan esimerkiksi tekemällä markettireissut rinkan kanssa ja kanna ostokset rinkassa kotiin. Jos ei onnistu, ehdit vielä keventää suunnitelmiasi.

  • Kävele päivämatkoja
    Totuta jalkasi pitkiin marsseihin. Raskaatkaan lyhyet treenit eivät siihen riitä. Lisäksi kenkien on syytä ehtiä mukautua jalkaan oikein kunnolla ennen vaellusta, ja se onnistuu vain riittävästi kävelemällä. Ennen pidempää vaellusta on hyvä tehdä useampia päivävaelluksia tai viikonloppuvaellus, jolla pääsee tarvittaessa harjoittelemaan myös ulkona yöpymistä.

4 Miten vaellusmatkalle pitää valmistautua?


Aloita saman tien. Vaikka vaellusreissu olisi vielä 4 kuukauden päässä, on kävelemiseen hyvä alkaa totuttautua ja tekniikkaa harjoitella jo nyt. Oheisia vaeltajan lihastreeniharjoituksia voi tehdä päivittäin. Harjoitteet tekee noin 5 minuutissa.

5 3 harjoitetta vaellukselle valmistautumiseen


Venytys askelkyykyssä
© KUNTO PLUS

Venytys askelkyykyssä

  • Astu pitkä askel eteen ja taivuta etummaisen jalan polvi pitäen jalkapohja kokonaan alustassa.
  • Venytä taempaa jalkaa painamalla kantapäätä alas. Nosta takimmaisen jalan puoleinen käsi ylös ja liikuttele sitä rauhallisesti jalan venytystä tehostaaksesi.
  • Taivuta ylhäällä olevaa kättä ja vartaloa koukussa olevan jalan puoleen ja hengittele 5–6 hengenvetoa syvään. Toista toiselle puolelle toisella kädellä ja jalalla.
Kyykky
© KUNTO PLUS

Kyykky

  • Seiso lantion levyisessä asennossa jalkaterät suoraan eteenpäin ja paino kantapäillä.
  • Kyykisty sisäänhengityksellä mahdollisimman syvään päästämättä sääriä kallistumaan eteen. Työnnä peppua taakse kuin olisit istuutumassa jakkaralle. Pidä selkä suorana.
  • Nouse uloshengityksellä hitaasti ylös pitäen sääret mahdollisimman pystysuorassa.
  • Tee vähintään 10–12 kyykkyä.
Hierontaa jalkaterille
© KUNTO PLUS

Hierontaa jalkaterille

  • Seiso suorana jalat pienessä haara-asennossa. Ota keskikova pallo, kuten tennispallo tai vastaava.
  • Aseta pallo päkiän alle jalan ulkosyrjään juuri varpaiden alle ja pidä kantapää alustassa.
  • Pidä nilkka suorana taivuttamatta sitä sisäänpäin ja kantapää koko ajan alustasssa.
  • Paina ja vieritä palloa hiljalleen jalkapohjan alla sivulta toiselle edeten päkiästä jalkaholviin asti. Toista toisella jalalla.

6 5 vinkkiä kävelytekniikkaan vaelluksella


Tärkeintä oikeassa kävelytekniikassa on se, että osaa jakaa voimansa oikein. Vammojen riski pysyy pienenä, kun voimat eivät ehdy. Alla parhaat kävelyneuvot fysioterapeutilta.

Tip: Hox! Napauttamalla kuvan ympyröitä saat lisätietoja
Naiset kävelevät hyvällä tekniikalla

1. Pidä pää selän jatkeena

Moni työntää kävellessä päänsä eteen kuin kilpikonna kuorestaan. Anna vartalon kannatella päätä.

2. Käytä käsiä apuna

Käsien rytmikäs liike auttaa liikkumaan tehokkaammin eteenpäin. Kylmällä ilmalla kannattaa olla kunnon käsineet sen sijaan, että panisi kädet taskuun.

3. Pakarat töihin

Ajattele, kuinka airot työntävät venettä. Pane pakarat töihin ponnistamalla takajalalla vauhtia sen sijaan, että kävelet vain polvista alaspäin. Pakaroiden käyttö myös säästää polvia.

4. Ojenna lonkat ja polvet

Työnnä takimmainen jalka pitkälle taakse sekä lonkasta että polvesta, niin kehon takaosan suuret lihakset pääsevät töihin ja työntävät kävelijää eteenpäin.

5. Lonkkien tasolla

Askel on vakainta, kun jalat ovat lonkkien levyisessä asennossa. Lonkat tukevat silloin jalkoja ja nilkkoja. Tuntuu aluksi hassulta.

7 Mitä vaellukselle kannattaa pakata mukaan?


Tarvitset mukaasi noin 20–25 litran päivärepun, jota ei pidä pakata liian painavaksi, mutta mukaan on hyvä mahtua myös varavaatteita. Pakkaa mukaan se, mitä itse katsot tarvitsevasi.

Esimerkiksi:

  • Vettä
  • Eväät
  • Aurinkovoide/hyönteiskarkote
  • Lippalakki
  • Energiapitoista pikkusyömistä
  • Sateen tai tuulenpitävä takki
  • Lämmin pusero

8 Turvallisuusvinkit vaellukselle


Kävellessä ei ole suurta loukkaantumisvaaraa, mutta nämä kannattaa kaiken varalta silti muistaa:

Riittävästi juotavaa –varsinkin kesäkuumalla on syytä ottaa juotavaa mukaan, ettei tule nestehukkaa.

Katso reitti etukäteen – reitti ja sen pituus sekä korkeuserot ja mahdollinen paluukyyti on hyvä selvitää etukäteen, ettei tule ikäviä yllätyksiä.

Tarkista säätiedotus – osaat ottaa oikeat varusteet, kun tiedät mitä taivaalta on tulossa.

Aurinkosuoja – auringossa palaminen, auringonpistoksesta puhumattakaan, pilaa vähintään seuravan päivän, joten muista päähine ja aurinkolasit.

Lue myös: 3 hyvää sääpalvelua

9 Näillä vinkeillä vaellus ei rasita kehoa liikaa


PIDÄ TAUKOJA
Pidä ainakin puolen tunnin tauko jokaista kahta tuntia kohti – joko yksi pidempi tai useita lyhyitä pausseja.

NOSTA JALAT YLÖS
Pitkän kävelyn jälkeen on nautinto asettua makuulle ja nostaa jalat ylös. Se on parempaa kuin istuminen. Parasta on, jos voit vielä ottaa kengät ja sukat pois.

SYÖ JA JUO
Muista tankata enegiaa ja vettä matkan varrella. Pidä myös pientä purtavaa mukana väsähdyksen varalta. Myslipatukat ja kuivahedelmät ja pähkinät ovat käteviä matkassa. Juo myös riittävästi vettä. 10–20 kilometrin matkalla voi hyvin kulua 1–2 litraa vettä.

10 Venyttele vaellusretken päälle


Mikäli haluat olla seuraavana päivänä vetreä, venyttele vielä vaikka peti kutsuisi kuinka. Venyttely edistää verenkiertoa ja kuljettaa uutta energiaa lihaksiin ja kuona-aineita pois.

Lonkkien venytys
© KUNTO PLUS

Lonkkien venytys

  • Asetu selinmakuulle polvet koukussa ja jalkapohjat alustassa. Nosta toinen nilkka toisen polven päälle.
  • Anna vartalon painua alustaan ja käännä pää vastakkaiseen suuntaan kuin kohotettu jalka.
  • Käännä pää muutamaan otteeseen takaisin keskelle ja sivulle ja toista toisella jalalla ja toiselle puolelle.
Takareisien ja pohkeiden ­venytys
© KUNTO PLUS

Takareisien ja pohkeiden venytys

  • Seiso lantion levyisessä haara-asennossa ja nojaa jalkaterät johonkin korokkeeseen
  • Taivuta vartalo lantiosta eteen, suorista selkä ja polvet.
  • Kävele paikallasi pitäen jalkaterät etunojassa vain polvia nostaen.

11 Dorritin vaelluskokemukset: ”Tuntuu kuin riisuisi paksun takin yltään”


Vaellusta harrastava nainen
© Yksityinen kuva

Osa-aikaeläkkeelle jäätyään Dorrit lähti kuukauden mittaiselle vaelluksella Espanjaan ja on siitä lähtien kävellyt päivittäin n. 7 kilometriä.

Dorrit on koko ikänsä ollut aktiivinen liikkuja, mutta noin kymmenen vuotta sitten löytynyt vaellus on hänelle jotakin aivan erityistä. Vaeltaessaan hän kokee aistiensa terävöityvän riippumatta siitä onko hän vaeltamassa maailmalla tai omalla kotiseudullaan.

”Kun pääsee kävelyn rytmiin, se alkaa pian sujua kuin itsestään. Kun keho on kävelymoodissa, on sataprosenttisesti läsnä hetkessä.”

Nyt 72-vuotias Dorrit on harrastanut pyöräilyä, juoksua ja kävellytkin paljon, mutta kymmenen vuotta sitten osa-aikaeläkkeelle jäämisen myötä hän löysi patikoinnin. Hän kaipasi jotakin uutta pystyäkseen pääsemään irti vaativasta johtajantoimestaan, jossa hänen oli oltava tavoitettavissa kaiken aikaa.

Rauha löytyi patikoimalla
”Kun leikkasin työaikaani ja sain enemmän vapaa-aikaa, päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja lähteä vaellukselle. Otin tavoitteekseni kävellä Pyhän Jaakobin tien eli Camino de Santiagon Ranskan rajalta Pohjois-Espanjan Santiago de Compostelaan kolmessa tai korkeintaan neljässä viikossa.”

Espanjan maisemien keskellä kulkevilla pölyisillä teillä hän tunsi ensi kertaa patikoinnin vaikutuksen:

”Se oli mahtavaa! Uskomaton rauha! Se tapa, jolla ympäristön kokee kulkiessaan jalan teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.”
On vapauttavaa edetä ilman, että kiinnittää itse kävelemiseen huomiota ja ajattelee ottamiaan askelia. Silloin alkaa huomata ympäristössä pienetkin yksityiskohdat, ja ajatuksetkin vaeltavat vapaasti.

”Varsinkin pitkillä patikkamatkoilla koen olevani enemmän läsnä, koen ympäristön erityisen elävästi ja otan vastaan ajatukset ja vaikutelmat niitä mitenkään suodattamatta. Tunne on samanlainen kuin silloin, kun riisuu paksun ja painavan takin yltään”, Dorrit kuvailee.

Myös seurassa

Heti, kun Dorrit oli palautunut ensimmäisen pitkän vaelluksen rasituksista, hän oli heti valmis uudestaan niin pian kuin seuraava tilaisuus vain tarjoutuisi.

”Halusin myös tutustua muihin patikoijiin sekä kuulla muiden vinkkejä ja kokemuksia, joten liityin samanhenkisten ryhmään.”

Se osoittautui hyväksi valinnaksi, sillä lähiluonnossa patikoinnista on tullut Dorritille tärkeä henkireikä eritoten koronarajoitusten aikana. Hän vetää nykyisin myös itse patikointiretkiä.

”Patikoidessa ehtii nähdä paljon kiinnostavaa, ja haluan aina tietää lisää luonnossa näkemistäni asioista, kuten eläimistä ja kasveista ja rakennuksista ja luonnonmuodostelmista ja paikoista, joissa kuljen. Ja mikäpä olisi parempaa kuin päästä kertomaan kaikesta siitä myös muille”, Dorrit kertoo.

Lisää aiheesta: Luontoon.fi ja Retkipaikka.fi
Kehohuoltovinkit: fysioterapeutti E. Solheim

Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUSsan numerossa 8/2022.