Parhaat vaellusreitit Suomessa ja Euroopassa

Opaskirjat, kartat ja esitteet ovat vaihtuneet nettisivustoihin, joissa kuvataan niin paljon nähtävää ja koettavaa, että uhkana on runsaudenpula. Täältä saat apua sopivien reittien löytämiseen.

Kaksi naista patikoimassa hyvää reittiä

TEKEEKÖ MIELI PATIKOIMAAN TAI VAELLUKSELLE? Omiin mieltymyksiin sopivan vaellus- tai patikointireitin löytäminen käy kätevästi tämän artikkelin reittivinkeillä.

© Jakob Helbig

Jos olet päättänyt, että loma-aktiviteettisi on vaellus tai patikointi Suomessa tai muissa Pohjoismaissa, Baltiassa tai peräti edempänä Euroopassa, seuraavaksi pitää alkaa seuloa, missä olisi omiin ja mahdollisten matkakumppaneiden mieltymyksiin sopivat reitit, jotka vastaisivat myös omia edellytyksiä. Keräsimme tänne kokeneiden patikoijien ja vaeltajien suosittelemia reittejä ja vinkkejä erilaisista ja eri mittaisista vaellus- ja patikkareiteistä eri maissa.

1 3 VINKKIÄ: Näin löydät parhaat vaellus- ja patikointireitit


Nainen patikoimassa Pohjois-Norjassa

Laadukkaasti Euroopassa

European Rambler's Association ERA:n listoille pääsevät järjestön laatukriteerien mukaan arvioidut vähintään 50 km patikkareitit. Jos vaellusreitti on päässyt ERA:n listalle, se on erävaelluksiin verrattuna ylellinen.

Vaatimuksiin kuuluvat esim. luonto- tai kulttuurinähtävyydet vähintään 4 km välein, merkityt reitit, yöpymismahdollisuudet ja kuvaukset netissä. Matkatavaransa voi kuljetuttaa majapaikasta toiseen, joten kävellä ei tarvitse rinkka selässä.

Täällä on lista ERA:n parhaiksi arvioimista vaellusreiteistä, joista lähimmät ovat Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa.

Reitit ja nähtävyydet Google Mapsissa

Google Mapsista voi hakea omaa sijaintia tai valittua karttapistettä lähellä olevien pitkien ja lyhyiden reittien alkupisteitä ja autiotupia kirjoittamalla karttahakuun "vaellusreitti" kyseisen maan kielellä. Englanniksi eniten tuloksia tuottaa haku "hiking area".

Matkailutoimi neuvoo

Eri maiden matkailunedistämiskeskuksien kautta löytää vinkkejä paikallisista patikkaettä vaellusreiteistä. Netissä visitfinland.com ja vastaavat ohjaavat eteenpäin.

6 hyvää sähköistä tietolähdettä

Sovellukset

  • Outdooractive: Reittejä ympäri maailmaa
  • Komoot: Vaellusreittejä ja pyöräreittejä etenkin Euroopassa

Sivustoja

2 5 hyvää patikointi- ja vaelluskohdetta Suomessa


Näissä 5 kohteessa onnistuvat sekä päiväretket että pidemmät vaellukset. Tässä mainitut ja muut reitit on kuvattu yksityiskohtaisesti kattavissa ja monipuolisissa Luontoon.fi- ja retkipaikka.fi-sivustoissa.

Patikointi- ja vaellusreittejä Suomessa - 5 kohdetta Suomen kartalla

HYVIÄ PATIKOINTI- JA VAELLUSREITTEJÄ SUOMESSA – Syystäkin suosittuja vaellus- ja patikointikohteita Suomessa.

© KUNTO PLUS

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, Muonio

Pallas-Hetta-vaellusreitti, 50 km, Taivaskeron kierros, 9 km tunturin huipun kautta. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja sen ympäristössä on yli 500 km merkittyjä reittejä ja hoidettuja latuja sekä yli 100 km talviretkeilyreittejä. Lue lisää täältä.

Oulangan kansallispuisto, Kuusamo

Karhunkierros, 82 km, Pieni karhunkierros, 12 km – Riippusiltoja, koskia, kanjoneita, könkäitä ja kallioita, mutta tarjolla on myös esteettömiä piipahduksia nähtävyyksille. Lue lisää täältä.

Julma-Ölkky, Hossa, Suomussalmi

Ölökyn ähkäsy, 10 km, Ölökyn ylitys, 5 km. Molemmat tarjoavat komeita koskimaisemia.

Hossan tunnetuin nähtävyys ovat Värikallion muinaiset kalliomaalaukset, jotka voi nähdä 8 km:n Värikallion kaarros -kesäreitilllä. Lue lisää täältä.

Komio, Loppi

Poronpolkua on 5 eri versiota, pisimmillään noin 30 km. Poronpolku on pidempi reitti, johon Luutaharjun Samo sisältyy. Luutaharjun Samo, 6,5 km. Samon varrella on kohdeopasteita ja osa reitistä kulkee pitkospuita lähes koskemattomalla suolla. Lue lisää täältä.

Seitseminen, Ylöjärvi

Virkatie, 25,9 km, Torpparintaival, 6,3 km. Virkatien puolessa välissä on yöpymiseen sopiva Liesijärven laavu. Torpparintaipaleen rengasreitti kulkee upeassa Multiharjun aarnimetsässä. Seitsemisessä on noin 40 km pyöräilyyn sopivia teitä ja polkuja. Lue lisää täältä.

3 5 vaellusreittiä Tanskassa


Tanskassa on lukemattomia vaellusreittejä, joiden parhaimmistoon kuuluvat nämä 5.

Tanskassa on lukemattomia vaellusreittejä, joiden parhaimmistoon kuuluvat nämä 5.

VAELLUSREITTEJÄ TANSKASSA – Tanskassa on lukemattomia vaellusreittejä, joiden parhaimmistoon kuuluvat nämä 5.

© KUNTO PLUS

Hærvejen

Yhteensä 500 km pitkä reitti Jyllannissa. Koostuu 20–30 km:n etapeista. Lue lisää täältä.

Molsruten

80 km pitkä reitti Itä-Jyllannissa mm. Mols Bjerge -kansallispuistossa. Lue lisää täältä.

Øhavsstien

220 km 220 km Fynin saarella. Jaettu 7:ään noin 35 km:n etappiin. Lue lisää täältä.

Bornholmin kierros

120 km Bornholmin ympäri 4 päivässä – 20–35 km päivässä. Lue lisää täältä.

Camønoen

175 km Mønin saaren ympäri. 5 päivää 12–38 km etappeina. Lue lisää täältä.

4 5 päiväretkiä tai pitkiä vaellusreittejä Norjassa


Norjassa on lukemattomia loistavia vaellusreittejä. Seuraavat päiväretket ja pidemmät vaellusreitit tarjoavat upeita maisemia.

Norjan kartta, vaellusreittejä

NORJAN VAELLUSREITTEJÄ – Norjan huikeita maisemia tarjoavia lyhyitä ja pitkiä reittejä.

© KUNTO PLUS

Halddetoppen

Päiväretki. Kåfjordista lähtevä noin 15 km:n päästä Altasta kuljetaan n. 9 km päällystämätöntä tietä 907 m korkeuteen mahtavia maisemia huipulta katsomaan. Lue lisää täältä.

Romsdalseggen

Päiväretki. 10 km, n. 7 h.
TÄRKEÄÄ: Reitti päättyy jyrkkiin portaisiin, joiden sijasta voi kulkea konevoimalla ja käyttää köysirataa. Lue lisää täältä.

Pilegrimsruten Oslo-Trondheim

Esimerkiksi osuus Lillehammerista Vinstraan (n. 97,5 km) taittuu 6 päivässä. Matka Stugodalenista Trondheimiin (n. 150 km) ottaa muutaman päivän pidempään. Päiväretkiksi sopivia etappeja on myös. Lue lisää täältä.

Aurlandsdalen

Noin 16 km:n klassikkoreitti kulkee upeissa maisemissa Norjan historiallisten länsi- ja itäosien välillä. Nähtävänä on vesiputouksia ja laaksoja. Noin 7 h päiväretki. Lue lisää täältä.

Gaustatoppen

5,2 km Stavsrosta 1 883 metrin korkeuteen. Noin 3,5 h. Huikea näkymä huipulta. Lue lisää täältä.

5 5 vaellusreittiä Ruotsissa


Kiinnostavia vaellusreittejä eri puolilla Ruotsia.

Vaellusreittejä Ruotsissa - kartta

VAELLUSREITTEJÄ RUOTSISSA – Eri puolilla Ruotsia on monenlaisia kiinnostavia vaellusreittejä.

© KUNTO PLUS

Kungsleden, Ruotsin Lappi

Vaihtelevia maisemia tuntureilta koivumetsiin. Lue lisää täältä.

Roslagsleden, Tukholman saaristo

Noin 185 km vaellusreitti Danderydistä Grisslehamniin. Reitin varrella on metsiä, järviä ja merenrantoja sekä viikinkiaikojen kalliopiirroksia. Lue lisää täältä.

Bohusleden – merta, marskia ja metsää

Bohusledenin varrella Ruotsin länsirannikolla on useita etappeja, joista voi valita sen mukaan, haluaako ihailla merta, metsiä vai marskimaita. Kaikkiaan 340 km. Lue lisää täältä.

Signaturled – Muinaismuistoja ja linnustoa Öölannissa

Kalkkikivipaasia, muinaismuistoja ja linnustoa. Vaellus on mahtava tapa tutustua Öölantiin. Esim. 5 päiväetappia. Lue lisää täältä.

Skåneleden – vaihtelevaa luontoa ja kulttuurimaisemaa

Skåneleden jakautuu 6 osuuteen, joilla kaikilla on oma luonteensa ja maisemansa. Lue lisää täältä.

6 4 pitkää Euroopassa


Manner-Euroopasta löytyy lukemattomia loistavia vaellusreittejä kalliolla, alppiniityillä, metsissä tai rantaa seuraillen.

Eurooppa - vaelluskohteita kartalla

VAELLUSREITTEJÄ MANNER-EUROOPASSA Jos olet valmis kokeilemaan vaeltamista vähän kauempana, nämä neljä vaihtoehtoa ovat kaikki erinomaisia mutta keskenään aivan erilaisia. Mikä miellyttää sinua?

© KUNTO PLUS

Baltia

Eri mittaisia vaelluksia Virossa esittelee visitestonia.com/fi/miksi-juuri-viro/vaella-virossa. Laajemmin alueeseen tutustuu tasaisella pitkällä reitillä Viron ja Latvian rannikoilla tai vielä pidemmällä metsäreitillä halki Viron, Latvian ja Liettuan. Lue lisää täältä.

Lechtal, Itävalta/Saksa

Huikean upeita alppimaisemia patikkamatkalla alas Lechtalin laaksoon ja alhaalla Lechjokea seuraillen. Idyllisiä alppikyliä ja hyvää ruokaa. Lue lisää täältä.

Costa da Morte, Espanja

100 km vaellusreitti Malpican ja Fisterran välillä sopii kokeneille patikoijille. “Majakkareitti” kulkee Atlantin rannikon jylhillä kallioilla ja valkeilla rannoilla majakalta toiselle. Lue lisää täältä.

Andros, Kreikka

Saari on kätevästi saavutettavissa Ateenan lentokentältä bussilla Rafinan satamaan ja siitä 2 h laivalla saareen. Saarella on 300 km patikkareittejä, joista 150 km viitoitettuja. Yli 2 000 vuotta historiaa ja nykypäivää tarjoavat loputtomasti nähtävää. Parhaimmillan keväällä ja syksyllä. Lue lisää täältä.

Lihashuoltovinkit: Fysioterapeutti E. Solheim

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 8/2022