14 syytä lähteä kävelylle
Kävelyä helpompaa tai edullisempaa liikuntamuotoa on vaikea löytää. Lisäksi kävelyllä on lukuisia niin fyysisiä kuin henkisiäkin etuja, joten laita kengät jalkaan ja lähde kävelylle!
Kävelyä helpompaa tai edullisempaa liikuntamuotoa on vaikea löytää. Lisäksi kävelyllä on lukuisia niin fyysisiä kuin henkisiäkin etuja, joten laita kengät jalkaan ja lähde kävelylle!
Helppous on kävelyn suurin valtti, sillä mitä helpompaa liikunta on, sitä todennäköisemmin sitä tulee harrastettua säännöllisesti. Kävely tuntuu paljon helpommalta aloittaa kuin juoksu, ja siksi sitä tulee harrastaneeksi säännöllisesti yhä useampi.
Kävely sopii lähes kaikille, sillä se ei vaadi hyvää peruskuntoa, erityisiä ohjeita tai hienoja vaatteita tai varusteita. Kävelylle pääsee aina ja kaikkialla – myös esimerkiksi lomamatkoilla.
Ilmainen harrastus kuulostaa hyvältä useimpien korvaan. Kävelyyn tarvitaan kenkäpari, joissa on mukava kävellä, mutta siinä kaikki. Et tarvitse muita varusteita tai välineitä, liikuntatiloja tai kyytiä harrastukseen. Solmit vain kengännauhat, avaat oven ja lähdet liikkeelle. KUNTO PLUSsan reittisuunnittelu sopii sekä lenkkien suunnitelemiseen että matkan mittaamiseen jälkeenpäin.
Lue myös: Patikoimaan lomalla – liikuntaa, luontoa ja elämyksiä koko rahan edestä
Kävelyssä toinen jalka on aina maassa, mistä syystä kävely kuormittaa niveliä ja jänteitä paljon vähemmän kuin vaikkapa juoksu. Tämä vähentää loukkaantumisriskiä merkittävästi.
Ylipainoiselle kävely sopii paljon paremmin kuin juoksu, sillä juostessa ylipaino kuormittaa erityisesti niveliä, jänteitä ja polvia.
Kävellessä kehoon joka askeleella kohdistuvat pienet tärähdykset vahvistavat luustoa. Siksi kävely sopii esimerkiksi pyöräilyä paremmin osteoporoosin ennaltaehkäisyyn.
Mitä nopeammin kävelet, sitä kovempi tärähdys luustoon kohdistuu aina, kun laitat jalan maahan. Vaikutus vahvistuu mäkisessä maastossa – erityisesti alamäessä.
Säännöllinen kävely vahvistaa sydäntä ja vilkastuttaa verenkiertoa, mikä taas laskee verenpainetta ja kolesterolia. Mitä nopeammin kävelet ja mitä korkeampi sykkeesi on, sitä parempi. Kävele siis ainakin välillä niin ripeästi kuin voit ja anna käsiä heiluttamalla lisävauhtia ja rytmiä kävelyyn.
6. Kunto kohenee
Jos haluat kohentaa kuntoasi kävelemällä, lisää kävelyvauhtia. Kokeile esimerkiksi kävellen tehtäviä intervalleja, joissa vaihtelet normaalin vauhdin ja kovemman vauhdin välillä. Kannattaa panostaa mieluummin askeltiheyden kasvattamiseen kuin askelten pidentämiseen.
Vinkki: Jos et hengästy, et kävele tarpeeksi ripeästi kunnon kohentamiseksi.
Kävely vahvistaa jalkojen ja pakaroiden lihaksia. Esimerkiksi pohjelihas joutuu töihin jokaisella askeleella, samoin etu- ja takareiden lihakset ja pakaralihakset.
Jos haluat lisätreeniä pakaralihaksille, kävele ylös portaita tai mäkiä.
Mikään ei estä kävelemästä joka päivä, sillä kävelyn jälkeen keho ei tarvitse palautteluun lepopäivää toisin kuin juoksun tai rankan lihaskuntotreenin jälkeen.
Jos olet ylipainoinen tai jos et ole harrastanut liikuntaa vuosiin, kannattaa aloittaa varovasti ja pitää kävelylenkkien välissä pari lepopäivää.
Kävely lisää energiankulutusta, joten jos kävelet usein tai pitkiä matkoja, painonhallinta helpottuu ja saatat jopa hoikistua.
Yhtä käveltyä kilometriä kohden kuluu suunnilleen yksi kilokalori jokaista painokiloa kohti. Eli jos painat vaikkapa 70 kg ja kävelet 7 km, energiaa kuluu suunnilleen 500 kcal, mikä vastaa pientä suklaalevyä.
Ripeän kävelyn seurauksena syntyy uusia aivosoluja, ja aivojen eri alueiden välinen kommunikaatio tehostuu. Tämä parantaa muistia, edistää oppimista ja lisää luovuutta.
Rauhalliset kävelylenkit luonnossa laskevat tutkimusten mukaan stressitasoa. Duodecimin mukaan säännöllinen liikunta lievittää masennusta, ahdistusta ja stressiä.
Ehkä oletkin jo huomannut, että kävely voi tehdä mielialalle ihmeitä. Kävellessä mieli rauhoittuu, ja aivot saavat askarrella aistimusten parissa huolien vatvomisen sijaan. Tämä kaikki lievittää myös stressiä.
Useimpien liikuntamuotojen kohdalla pitää odottaa vähintään pari tuntia syömisen jälkeen ennen liikunnan harrastamista. Tämä ei kuitenkaan koske kävelyä. Kävelylle voi siis lähteä vaikka heti aterian päälle. Se voi jopa edistää ruoansulatusta.
Kävely on yksi harvoista liikuntamuodoista, joiden harrastamisen aikana voi jutella vaivatta kaverin kanssa. Ota kävelylle mukaan kumppani, lapsi, työtoveri, kaveri tai vaikka oma äiti. Juttuseura saa ajan ja matkan kulumaan nopeammin.