Miksi laulaminen on terveellistä?

Laulatko kuorossa, karaokessa, suihkussa, lapselle tai omaksi iloksesi suosikkikappaleittesi mukana? Jos, niin sillä on tutkitusti monenlaisia terveyshyötyjä.

Nainen laulaa ja tanssii

LAULAMINEN on hyväksi keholle ja mielelle, varsinkin, kun laulat oikein keuhkojen täydeltä.

© iStock

Ei ihme, että yhteislaulu nousi suosioon koronapandemian aikana. Laulamisella on monia terveyshyötyjä sekä keholle että mielelle.

Lue myös: Aivot rentoutuvat eniten elokuvaa katsoessa

Vaikka enää ei ollakaan koronakaranteenissa, laulamista kannattaisi silti jatkaa. Lue täältä, miksi:

Laulaminen parantaa keuhkokapasiteettia

Laulaminen parantaa hengitystekniikkaa merkittävästi. Laulaessa tarvitsee hengittää syvään ja hallita hengittämiseen käytettäviä lihaksia. Laulamisessa käytetään koko palleaa, jolloin hapensaanti tehostuu.

Säännöllisesti laulua harrastamalla voi tutkitusti lisätä keuhkokapasiteettiaan, sekä tutkitusti myös veren happipitoisuutta.

Laulaminen nostaa mielialaa

Laulaminen saa elimistön erittämään onnellisuushormoneiksi kutsuttuja hermoston välittäjäaineita dopamiinia ja oksitosiinia.

Tutkimukset vuosilta 2013 ja 2011, joissa tarkasteltiin kuorojen jäseniä, osoittavat, että yhteislaulu vaikuttaa suotuisasti mielialaan ja voi vähentää masennusta ja ahdistusta.

Parempi mieli liikunnalla: 5 KM JUOKSUTREENI – kuunneltava juoksutreeniohjelma vasta-alkajalle

Laulaminen parantaa vastustuskykyä

Laulaminen voi vahvistaa immuunijärjestelmää. Frankfurtin yliopiston tutkimuksen mukaan laulajilla oli välittömästi laulamisen jälkeen veressään enemmän Immunoglobuliini A:ta, joka on yksi valkuaisaineista, joita elimistön puolustussolut tuottavat elimistöön. Immunoglobuliiniluokan A (IgA) luokan vasta-aineita esiintyy erityisesti hengitysteiden ja suolen limakalvoilla, ja IgA suojaa hengitystie- ja mahasuolikanavan infektiolta.

Laulaminen lievittää stressiä

Laulamisen stressiä lievittävä vaikutus on osoitettu useissa tutkimuksissa, joissa on mitattu laulajien veren stressihormoni kortisolin tasoa ennen ja jälkeen laulamisen.

Kuorolaulajia tarkastelleessa tutkimuksessa analysoitiin kuorolaisten stressihormonitasoja kuoroharjoitusta ennen, sen jälkeen ja pelkän musiikin kuuntelun jälkeen.
Tutkimuksen tulosten mukaan kuorolaisten stressihormonitaso laski merkittävän paljon välittömästi laulamisen jälkeen – enemmän kuin pelkän musiikin kuuntelun jälkeen.

Tee testi: Oletko stressaantunut?

Laulaminen voi lievittää kipua

Kun satuttaa itsensä, ei ensimmäisenä tule mieleen alkaa laulaa, vaikka ehkä kannattaisi. Vuosina 2020 ja 2004 tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että laulaminen voi lievittää kipua.

Eräässä vuonna 2012 tehdyssä kokeessa, koehenkilöille aiheutettiin erilaisia kipuaistimuksia ennen ja jälkeen laulamisen, tanssimisen ja rummutuksen. Kipuaistimus oli olennaisesti vähäisempi laulamisen jälkeen kuin muiden kokeen tehtävien.

Syyksi on esitetty jälleen kerran mielialahormoneja, endorfiineja, jotka myös vähentävät kivun tuntemista. Nottinghamin yliopiston tutkimuksen tulosten mukaan laulaminen lisäsi endokannabinoidien eritystä 42 %. Elimistö tuottaa endokannabinoideja erityisesti palkitsevissa mielihyväkokemuksissa.