5 hyötyä siitä, että on lyhyt

Et ehkä näe konserteissa hyvin muiden päiden yli tai pysty ottamaan laseja aivan ylimmältä hyllyltä, mutta alle keskipituuden jäävä varsi tuo kuitenkin mukanaan joitakin terveyshyötyjä.

Nainen mittaa omaa pituuttaan mittanauhalla.

PITUUS - Älä välitä, vaikka olet alle keskimittainen. Tutkijoiden mukaan lyhyt varsi tuo mukanaan lukuisia hyötyjä.

© iStock

Pituutta pidetään tavoiteltavana asiana. Usein kuulee sanottavan esimerkiksi "pitkä ja komea" tai "iso ja vahva". Mutta se ei tarkoita, että lyhyelle olisi jäänyt geenilotossa käteen pelkkä hanttikortti.

Lyhyydellä on nimittäin omat hyvät puolensa, eikä nyt tarkoiteta vain reilua jalkatilaa lentokoneessa tai sitä, että pystyy voittamaan limbokisat helposti. Lue lisää tutkimuksissakin todistetuista lyhyyden hyödyistä.

Pienempi syöpäriski🎗

Vuonna 2019 tehdyssä korealaistutkimuksessa havaittiin,että pitkillä on suurempi riski sairastua ruokatorven syöpää lukuunottamatta kaikentyyppisiin syöpiin. Muissakin tutkimuksissa on päädytty samaan päätelmään. Brittitutkimuksessa vuonna 2018 havaittiin, että syöpäriski kasvoi naisilla 10 prosentilla jokaista keskipituuden ylittävää 10 senttimetriä kohden.

Tutkijoiden mukaan pidemmässä kehossa on enemmän soluja, joihin syöpä voi kehittyä. Muihin syöpää aiheuttaviin tekijöihin, kuten tupakointiin, verrattuna pituuden vaikutus syövän syntyyn on kuitenkin pieni.

Pienempi veritulppariski 🩸

Tromssan yliopiston yli 25 000 koehenkilöä kattaneessa tutkimuksessa ilmeni, että mitä lyhyempi ihminen oli, sitä pienempi todennäköisyys hänellä oli saada syvä laskimotukos, joka tulee yleensä jalkoihin.

Erään toisen, vuonna 2015 toteutetun tutkimuksen mukaan erittäin pitkien miesten (195–200 cm) veritulppariski oli yli 2,5-kertainen muihin verrattuna. Vielä ei tiedetä, miksi pitkien ihmisten veritulppariski on suurempi kuin lyhyiden, mutta tutkijat arvelevat, että asia liittyy jollakin tavoin verenkiertoon.

En norsk undersøgelse fra Universitetet i Tromsø med mere end 25.000 forsøgspersoner viste, at jo lavere man var, jo mindre tilbøjelig var man til at have haft blodpropper i de dybe vener, der typisk rammer i benene.

Fundet bakkes op af et andet studie fra 2015, der viste, at meget høje mænd (195-200 cm) havde mere end 2,5 gange så høj risiko for blodpropper. Det er uvist, hvorfor ekstra cm på kroppen forøger risikoen for blodpropper, men de norske forskere gisner om, at det har noget med blodcirkulationen i kroppen at gøre.

Helpompi nostaa painoja 🏋🏻‍♀️

Painonnostossa pieni voittaa ison. Lyhyellä nostajalla on lyhyempi mat- ka laskeutua kyykkyyn ja lyhyempi matka nostaa painot suorille käsille pään ylle. Lihasten ja nivelten kuormitus pienenee, kun raajoja ei tarvitse venyttää ja taivuttaa niin paljon kuin pitkän, ja siksi myös nostot ovat lyhyelle helpompia.

Suomalaistutkimuksessa havaittiin, että suomalaiset pai- nonnostajat olivat keskimäärin 5 cm keskimääräistä sotilasta lyhyempiä.

Pidempi elinikä 👵🏻

Koiranomistajat tietävät, että pienet koirat elävät isompia pidempään. Usei- den pituutta ja elinikää käsitelleiden tutkimusten mukaan sama koskee myös ihmisiä. Vuonna 2016 yhdysvaltalaistutkijat selvittivät 14 440 miehen ja 16 390 naisen kuolinsyyt. Selvisi, että jokaista 2,5 lisäsenttimetriä kohden riski kuolla muuhun kuin vanhuuteen kasvoi noin 2,5 prosenttia.

Toisessa, yhdysvaltalaisia sotilaita käsitelleessä tutkimuksessa havaittiin, että alle 175,3 cm pitkät miehet elivät noin 5 vuotta vanhemmiksi kuin tätä pidemmät miehet. Mutta älä turhaan huoli, jos olet hujoppi. Elinikään vaikuttavat pituutta edemmän esimerkiksi perimä, sairaudet, tupakointi, ravinto, stressi, uni ja liikunta.

Nopeammat reaktiot🏓

Jos pallo lentää kohti sinua ja pitkää ystävääsi, sinulla on ystävääsi suurempi mahdollisuus saada se kiinni. Ainakin jos uskoo yhdysvaltalaisneurologi David Eaglemania, joka on tutkinut ihmisten aikakäsitystä. Vuoden 2008 tutkimuksensa perusteella hän esittää muun muassa, että pitkät havainnoivat ympäristöään lyhyempiä hitaammin.

Tarkkaan ottaen pitkiltä ihmisiltä vie sekunnin kymmenyksen kauemmin reagoida silmien, nenän, suun ja ihon kautta tulevaan tietoon kuin lyhyemmiltä.

Tämän hetken suosituimmat
Ennaltaehkäisy

Mistä vatsakipu johtuu?

Treenimotivaatio

Tämän vuoksi kannattaa tulla 5 minuuttia aikaisemmin – ja muita vinkkejä ryhmäliikuntaan

Treenimotivaatio

8 treenaajan parhaat vinkit: Näin saat salitreenin maistumaan

Treenimotivaatio

10 naista: Näin kuntosalitreeni on hauskempaa

Ennaltaehkäisy

Perinnölliset sairaudet: 5 harkittavaa ennen testiä

Terveelliset välipalat

Romminmakuiset taateli-mantelipallot

49 kcal
30 minuuttia
Leipä ja sämpylät

Maukkaat täysjyväpatongit

60 kcal
105 minuuttia
Leivonnaiset

Suklaakermakuorrutettu taatelikakku

148 kcal
1 tuntia
Leipä ja sämpylät

Muhkeat hampurilaissämpylät

208 kcal
2½ tuntia
Ennaltaehkäisy

Näin hoidat hampaitasi hyvin koko elämäsi

Lisää aiheesta: Terveys
Terveys

Uutta energiaa

Terveys

3 tehokasta tapaa saada lisää virtaa

Terveys

9 helppoa vinkkiä, joilla voit paremmin

Terveys

Selkäkipu – mikä on totta, mikä tarua?

Terveys

Miksi en opi, kumpi on kumpi?

Terveys

5 hyötyä siitä, että on pitkä

Terveys

19 vinkkiä syksystä nauttimiseen

Terveys

Yhden jalan testi voi kertoa jäljellä olevasta eliniästäsi

Terveys

Vastustuskykyä vahvistava viikko-ohjelma täältä!

Terveys

Kannattaako alkoholista luopua kokonaan?

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Ennaltaehkäisy

Miksi päänahka kutiaa?

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Terveellisiä reseptejä

Tee itse hapanjuuri

598 kcal
4–6 päivää
5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Treenivaatteet

5 TÄRKEÄÄ OMINAISUUTTA: kiinnitä näihin huomiota, kun ostat talvijuoksutrikoita

Terveys

Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen

Kuntosali

Opas: Kuntosalilaitteet tutuiksi