Mitä voi tehdä, kun läheinen ahdistuu?

Yleistynyt ahdistuneisuushäiriö koskettaa yhä useampaa. Miten tukea läheistä, vaikka ei itse ymmärrä tämän pelkoja?

Toisistaan kiinni pitävät kädet

KÄDENOJENNUS – Jos ahdistuneella on fyysisiä oireita, kädestä pitäminen voi rauhoittaa.

© iStock

Kukapa haluaisi nähdä läheisensä kärsivän, oli sitten kyseessä fyysisesti oireileva, näkyvä tai psyykkinen, ulospäin näkymätön sairaus – kuten yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. Se oireilee ennen kaikkea huolehtimisena ja murehtimisena mutta voi aiheuttaa myös näkyviä oireita, kuten vapinaa.

Miten ahdistunutta voisi parhaiten auttaa ja tukea? Kokosimme psykologin kuusi konkreettista neuvoa. Läheiselle lohdullista on myös tietää, että tukena olevan ei tarvitse itse ymmärtää sairastuneen ahdistusta ja pelkoa.

Näin voit auttaa yleisestä ahdistyneisuushäiriöstä kärsivää

Älä ruoki ahdistuneen huolia ja murheita

Useimmat haluavat toki kohdella lähimmäisiään kiltisti ja ystävällisesti, joten kun läheinen avautuu huolistaan ja murheistaan, suhtaudumme luultavasti niihin täysin oikeutettuina tai vähintäänkin myötäilemme läheisen puheita.

Ahdistuneisuushäiriöstä kärsivän kanssa tällainen lähestymistapa toimii itse asiassa kuitenkin vain vahvistuksena liiallisille huolille. Myötäily voi tuntua kiltiltä mutta tosiasiassa vain auttaa pitämään yllä vääristyneitä ajattelumalleja.

”Kuka puhuu – sinä vai ahdistus?”

Ahdistuneisuushäiriöstä kärsivällä voi olla täysin perustellusti tarve vetäytyä, joko henkisesti tai fyysisesti, ja tätä tulee toki kunnioittaa. Häneltä voi silti kysyä, haluaako hän aidosti olla omissa oloissaan vai toimiiko hän ahdistuksensa ohjaamana.

Huolehdi itsestäsi

Ketään ei hyödytä se, jos uuvutat itsesi muita auttaessasi. Ahdistuksesta kärsivälle on myös terveellisempää olla sellaisen ihmisen seurassa, joka on itse aidosti tasapainossa ja rauhallinen.

LUE MYÖS: Mitä on gaslighting?

Tartu käteen

Jos huomaat, että ahdistuksesta kärsivällä on ahdistuksesta johtuvia fyysisiä oireita, häntä voi auttaa, jos otat häntä kädestä kiinni. Fyysinen kosketus vapauttaa oksitosiinia, joka vaikuttaa rauhoittavasti. Voit myös pyytää ahdistunutta keskittymään kanssasi hengittämään.

Myötätuntoa, hyväksyntää ja ­läsnäoloa

Ahdistuneelle ei pidä viestiä, että hänessä olisi jotain vikaa vakuuttelemalla, että huoleen ei ole mitään syytä. Anna hänelle tilaa omana itsenään. Et voi mitään sille, että hänellä on vaikeaa, mutta voit olla hänelle läsnä.

Varoita muutoksista ennakkoon

Saatat joutua joskus toimimaan toisin kuin yleensä, mutta jos muutokset tulevat ­ahdistuneelle yllättäen, tämä voi reagoida negatiivisesti. Ota siis asia puheeksi, ennen kuin muutat kurssia.

Lue myös: Mitä tarkoittaa, että jokin on holistista?

Asiantuntija: psykologi R. Kjelgaard

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 17/2022