Olet ehkä kuullut, että aivot jatkavat kehitystään noin 25–30-vuotiaaksi asti, ja sen jälkeen tiedossa on vain alamäkeä. Aivojen ikääntyminen on väistämätöntä, mutta niiden rappeutumista ei kuitenkaan tarvitse seurata tumput suorina, vaan samalla lailla kuin lihaksia myös aivoja voi vahvistaa vanhempanakin.
Liikunta parantaa niin muistia, ajattelua, ongelmanratkaisua ja keskittymistä kuin kykyä käsitellä stressiä, pelkoa ja masennusta. USA:ssa tehdyssä tutkimuksessa, johon osallistui yli 120 000 yli 45-vuotiasta henkilöä, ilmeni muun muassa, että fyysisesti passiivisilla ihmisillä oli fyysisesti aktiivisiin verrattuna kaksinkertainen riski kärsiä kognitiivisten kykyjen heikkenemisestä kuten muistiogelmista ja sekavuudesta.
Miksi liikunta vaikuttaa aivoihin?
Mutta miten juoksulenkki tai kuntosalitreeni voivat vaikuttaa aivoihin? Treenatessa sydän alkaa lyödä nopeammin, jolloin veri kiertää tehokkaammin ympäri kehoa, ja lihakset muut kudokset saavat enemmän happea ja ravinteita. Myös aivoissa veri kiertää paremmin ja aivot saavat enemmän happea, jonka ne voivat käyttää uusien hermosolujen ja niiden välisten yhteyksien kasvattamiseen.
Parin kuukauden säännöllisen liikunnan seurauksena alkaa syntyä uusia verisuonia otsalohkoon, jossa sijaitsee eräitä tärkeimmistä kognitiivisista toiminnoistamme, kuten kieli, tarkkaavaisuus ja päätöksenteko. Liikunnalla on todistettavasti yhteys myös elimistön kykyyn tuottaa aivoperäistä hermokasvutekijää eli BDNF:ää, proteiinia, joka on kuin ravinnetta aivoille.
BDNF osallistuu muun muassa uusien solujen ja yhteyksien luomiseen sekä hermosolujen suojaamiseen esimerkiksi hapenpuutteelta, matalalta verensokerilta ja myrkyiltä.
Matalia BDNF-tasoja nähdään usein henkilöillä, jotka kärsivät aivosairauksista kuten Alzheimerin taudista, pakko-oireista tai masennuksesta.
BDNF:ää ei voi saada ravinnosta tai ruiskeena, mutta sen pitoisuus veressä tutkitusti kasvaa, kun lihakset pannaan töihin. BDNF hyödyttää suuresti varsinkin aivojen muistikeskusta, hippokampusta.
Kaikki liikunta lasketaan
Vielä ei ole yksimielisyyttä siitä, paljonko ja minkälaista liikuntaa tarvitaan. Näyttää kuitenkin siltä, että lähestulkoon kaikki liikunta voi auttaa aivosoluja. Yhdysvaltalaisessa 11 000 vanhusta kattaneessa tutkimuksessa vuodelta 2018 havaittiin esimerkiksi, että parhaat tulokset kognitiivisissa testeissä saivat ne, jotka harrastivat tunnin liikuntaa noin kolme kertaa viikossa, riippumatta minkä tyyppisestä liikunnasta oli kyse.
Toisissa tutkimuksissa on havaittu, että jopa vain 30 minuutin kohtuullisen rasittava treeni on heti mitattavissa hippokampuksesta.
Sykettä nostavalla treenillä näyttää olevan paras vaikutus aivoihin, mutta useat tutkimukset viittaavat siihen, että jo rivakka kävelylenkki voi ehkäistä kognitiivista taantumista ja dementiaa. Sama koskee lihastreeniä, sillä uudemmissa tutkimuksissa painoilla treenanneet vanhukset ovat saaneet suojaa Alzheimerin tautia vastaan.
Jos siis noudattaa virallisia suosituksia ja harrastaa sykettä kohottavaa, reipasta liikuntaa ainakin 2 h 30 min viikossa tai rankkaa liikuntaa 1 h 15 min viikossa sekä lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin kaksi kertaa viikossa, luo hyvät edellytykset sille, että aivot pysyvät terveinä.
Lähteet: lääketieteen tohtori ja kirjailija A. Hansenin teos ”Aivovoimaa”