Näin hoidat yskää

Yskä on ärsyttävä seuralainen, jolle mieluusti toivoisi pikaista karkotusta. Yleisimmin yskä liittyy flunssaan, mutta se voi olla myös koronavirusinfektion oire. Miten yskää voi ehkäistä ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin? Kerromme kaiken tarvittavan tästä elimistön nerokkaasta mutta myös ärsyttävästä refleksistä.

Nainen yskii käsivarsi suun edessä

YSKÄ Yskä on yksi tavallisimmista koronavirusinfektion oireista, joten yskä on yksinäänkin riittävä syy hakeutua koronatestiin.

© iStock

Yskä koettelee pitkään jatkuessaan paitsi keuhkoja myös hermoja, mutta köhiessä voi yrittää lohduttautua sillä, että yskä on elimistön keino suojata keuhkoja ja poistaa sieltä esimerkiksi limaa. Kova yskä voi myös huolestuttaa, mutta voiko yskästään itse diagnosoida yskän aiheuttajaa? Entä miten pitkään yskää pitää sietää, ennen kuin kannattaa hakeutua lääkäriin? Vastasimme talven tutun riesan herättämiin kysymyksiin.

Kysymyksiä ja vastauksia yskästä

Mitä yskä on?

Yskä on refleksi, jonka tarkoituksena on estää viruksia ja bakteereita pääsemästä keuhkoihin aikaansaamaan keuhkokuumetta. Yskiminen on siis merkki siitä, että hengitysteihin on päässyt jotakin, jonka ei kuuluisi olla siellä. Kyseessä voi olla esimerkiksi savu, pakokaasut, väärään kurkkuun mennyt murunen, kurkusta nouseva lima tai taudinaiheuttajia hengitysteissä.

Vaivaako poskiontelontulehdus? Tarkasta oireet täältä

Onko yskissä eroja?

Yskää on kahdenlaista: kuivaa ja limaista yskää. Kuiva yskä on sellaista, jossa kurkku on ärtynyt ja sitä yleensä kirvelee ja nieleminen koskee. Kuiva yskä johtuu tulehduksesta ylähengitysteissä.

Limainen yskä irrottaa limaa ja sitä kutsutaan myös produktiiviseksi yskäksi. Useimmiten limainen yskä johtuu tulehduksesta alahengitysteissä, koska silloin niissä erittyy limaa, joka pyrkii valumaan keuhkoihin, jolloin yskittää. Jos saa flunssan vuoksi hengitystietulehduksen, saa todennäköisimmin ensiksi kuivan yskän. Se voi sairauden edetessä – tavallisesti silloin, kun nenä vuotaa runsaasti tai flunssa johtaa keuhkokuumeeseen – muuttua limaiseksi, produktiiviseksi yskäksi.

Mistä yskä johtuu?

Jos yskiminen ei johdu vierasesineestä kurkussa, yskimisen syy on joko kurkun kuivuminen ja ärtyminen tai sitten hengitysteissä on limaa, joka pyrkii valumaan alas keuhkoihin. Tämä voi olla monen eri sairauden oire – sekä täysin vaarattomien että joidenkin vaarallistenkin. Tavallisimmin kyseessä on jokin seuraavista:

Flunssa, vilustuminen

Kurkku on kipeä, limaa erittyy ja hiukan yskittääkin. Tavallinen flunssa on yleisin yskän syy. Kun pää on täynnä räkää, se ei vain valu ulos nenästä, vaan myös alas keuhkoputkia kohti, joten yskää tarvitaan, jotta lima ei valu keuhkoihin.

LUE MYÖS: Näin selätät nielutulehduksen tai Hoida huuliherpes nopeasti

Keuhkoputkentulehdus

Flunssan seurauksena saattaa tulla äkillinen keuhkoputkentulehdus eli bronkiitti. Se on henkitorven tai keuhkoputkien tulehdustila, joka aiheuttaa pitkitynyttä kuivaa tai limaista yskää.

Keuhkokuume

Keuhkokuumeessa yskä irrottaa kellan­vihreää tai ruosteenruskeaa limaa. Keuhkokuumetta edeltääkin usein flunssa tai jokin muu ylempien hengitysteiden tulehdus. Keuhkokuumeessa keuhkokudos tulehtuu, mikä nostaa kuumetta ja aiheuttaa sekä hengenahdistusta että kipua. Vointi on yleensä silloin varsin vetämätön ja väsynyt.

Poskiontelotulehdus

Särkeekö otsaa ja/tai nenän ympärystä, yskittääkö ja onko nenä tukossa? Silloin kyseessä voi olla poskiontelotulehdus, joka myös seuraa usein tavallisen flunssan vanavedessä. Nenäsuihke voi helpottaa tukkoista nenää. Myös nenäkannun käytöstä voi saada helpotusta

Astma

Yskä on tavallinen oire astmaatikoilla, joilla keuhkot ovat pysyvässä tulehdustilassa. Jatkuva ärsytys aiheuttaa sen, että limaa erittyy runsaasti, ja koska se kaventaa hengitysteitä, on yskittävä liman poistamiseksi. Monen astmaatikon perusvaruste onkin hengittämistä helpottava astmapiippu. Kaikkiaan noin 6–9 % suomalaisista sairastaa astmaa.

Koronavirus

Tänä vuonna uutisvirran on täyttänyt koronapandemia, ja yksi taudin tavallisimmista oireista on yskä. Oireet muistuttavat usein monin tavoin tavallisen influenssan oireita, sillä virus voi aiheuttaa kuumetta, kurkkukipua, lihassärkyä ja yskää, mutta myös maku- ja hajuaistin muutoksia.

Tupakointi ja keuhkoahtaumatauti

Tupakka ja yskä kulkevat käsi kädessä, usein puhutaankin tupakkayskästä. Tällä tarkoitetaan yskää, josta monet tupakoitsijat kärsivät varsinkin aamuisin. Yskä on terveiden keuhkojen tavanomainen puhdistusmekanismi, jonka tehtävänä on poistaa elimistöstä myrkyllisiä aineita. Yskä ei riitä poistamaan kaikkia myrkkyjä tupakoijan keuhkoista, ja vähitellen keuhkot vaurioituvat. Kun vaurioita on riittävästi, voidaan tupakoitsijalla diagnosoida keuhkoahtaumatauti. Jopa 90 prosenttia kaikista keuhkoahtaumatautitapauksista johtuu tupakasta.

Voiko yskän syyn tietää pelkän yskän äänen perusteella?

Lyhyt vastaus on "ei". Yskäsi voi sinusta tai läheisistäsi kuulostaa pahalta, mutta sinä tai edes lääkäri ei voi tietää pelkän yskimisen äänen perusteella, mistä yskä johtuu.

Nenänielusta näytteenottotikulla otettu näyte paljastaa, onko kyseessä koronavirus. Yskän syyn selvittämiseen voidaan käyttää myös stetoskooppia, verikokeita ja röntgenkuvia.

Liman irtoaminen yskimällä voi olla merkki keuhkokuumeesta, mutta aina näin ei suinkaan ole, joten pelkän liman perusteella ei keuhkokuumetta voi diagnosoida. Liman irtoaminen voi yhtä hyvin olla merkki tavallisesta flunssasta.

Keuhko-oireista kärsivien ihmisten kohdalla on kuitenkin eroja. Esimerkiksi astmapotilaat kärsivät usein jatkuvasta kuivasta ja ärsyttävästä yskästä, kun taas keuhkoahtaumatautipotilailla on aamuisin yskää, joka nostaa keuhkoista limaa.

Voiko yskästä päätellä itse sairastavansa keuhkokuumetta?

Jos korkeaan kuumeeseen (yli 38 astetta) liittyy liman eritystä (vihertävää tai kellertävää) ja hengenahdistusta, kannattaa mahdollinen keuhkokuumediagnoosi selvittää lääkärillä.

Keuhkokuumetta ei kuitenkaan voi itse diagnosoida yskän eikä muidenkaan oireiden perusteella.

LUE MYÖS:Keuhkokuumeen oireet ja hoito

Mistä tiedän, onko kyseessä korona?

Olisipa todella helppoa, jos koronaviruksen oireisiin kuuluvan yskän voisi jotenkin tunnistaa itse. Se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä koronayskä ei eroa millään tavalla muihin virusinfektioihin liittyvistä yskistä. Jos sairastaa covid-19:n lievänä, yskä on kuivaa, mutta jos sattuu saamaan vakavamman version taudista, yskäkin on limaista. Yskä siis tuntuu ja kuulostaa täsmälleen samalta kuin tavallinenkin yskä, joten taudinaiheuttajaa ei voi selvittää muuten kuin testin avulla.

Miten voi välttää sairastumasta yskään?

Nykyisin ei liene ketään, joka ei jo tietäisi, millä tavoin koronavirukselta voi suojautua. Täsmälleen samat varotoimet suojaavat myös tavanomaiselta yskältä. Tavallisin yskän aiheuttaja on virus, joka saadaan pisaratartuntana ilmateitse ja joka leviää henkilöstä toiseen yskimisen, niistämisen tai kasvokkain keskustelun aikana. Siksi on syytä pitää etäisyyttä ja välttää istumasta pitkiä aikoja lähekkäin sisätiloissa ja joukkoliikenteessä. Tartuttajan läheisyydessä on nimittäin melkein mahdotonta välttyä yskää aiheuttavalta virukselta – varsinkaan, jos immuunipuolustus ei ole ihan parhaassa terässä.

Suojaa itsesi ja muut yskältä

  • Pese kädet usein tai käytä käsidesiä.
  • Vältä kättelyä, poskisuudelmia, halaamista ja fyysistä kontaktia.
  • Yski tai aivasta kyynärtaipeeseen – älä käsiin.
  • Pidä turvaväli ja ota toiset huomioon.
  • Puhdista pinnat huolellisesti niin kotona kuin työpaikallakin.

Milloin yskä vaatii lääkärissä käyntiä?

Onko sinulla kuumetta? Hengenahdistusta? Tunnetko itsesi sairaaksi? Nämä kysymykset täytyy kysyä itseltään, jos kärsii yskästä ja miettii, pitäisikö mennä lääkäriin. Jos yskän lisäksi on kuumetta tai jopa hengenahdistusta, se voi olla merkki hoitoa vaativasta tulehduksesta, jolloin on tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla. Ainakin jos oireet kestävät kauemmin kuin 5–6 päivää.

Koronavirus on muuttanut tätä nyrkkisääntöä sikäli, että terveydenhuoltoon on viisainta olla yhteydessä heti, kun kärsii kuivasta yskästä, jotta pääsee koronatestiin. Covid-19-sairauteen liittyvät määräykset saattavat olla eri alueilla erilaisia, joten yskän tullen on syytä ensimmäiseksi tarkistaa oman alueen viranomaisten suositukset.

Jollei kuumetta ole eikä yskä merkittävästi heikennä vointia, on todennäköisesti saanut tavanomaisen nuhakuumeen eli flunssan. Tällainen tavallinen yskä voi joskus kestää jopa viisi viikkoa ilman, että lääkäri voisi sitä millään tavoin jouduttaa.

Pitkäaikaisen yskän (yli kuusi viikkoa) vuoksi on kuitenkin aina mentävä lääkäriin, jotta keuhkokuumeen ja muiden keuhkosairauksien, kuten keuhkosyövän, mahdollisuus voidaan sulkea pois, sillä varsinkin syöpä ilmenee usein pitkään kestävänä yskänä.

Mene lääkäriin, jos

  • Kun yskän lisäksi on kuumetta ja hengenahdistusta.
  • Kun yskä kestää yli kuusi viikkoa.
  • Kun yskii veristä limaa.
  • Kun sairastaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia, ja yskä muuttuu tai hengitysvaikeudet pahenevat.

Lue myos: Milloin pitää mennä lääkäriin, jo päänahka kutiaa

Voiko yskäisenä treenata?

Yskästä kärsivän kannattaa liikkua oman voinnin mukaisesti – mutta muiden seuraan ei kannata lähteä treenaamaan, sillä yskä voi olla oire koronavirustartunnasta. Käy siis koronatestissä ja eristäydy muista, kunnes saat testituloksen.

Sairaana kannattaa ennen kaikkea kuunnella omaa kehoaan. Jos olo on kurja ja energia vähissä ja yskänpuuskat vaivaavat, kannattaa treeni jättää väliin.

Miten yskää voi lievittää?

Flunssaiselle satelee neuvoja, mutta harvoin niistä on apua. Kuivaa yskää lievittää tutkitusti hunaja-sitruunajuoma, mutta yskimisrefleksiä lamaa vain morfiini, jota ei tavalliseen yskään määrätä. Sitä voivat saada vain heikkokuntoiset potilaat, kuten keuhkosyöpää sairastavat.

Apteekit ovat kyllä täpötäynnä käsikaupan tuotteita yskään – on imeskelytabletteja, yskänlääkettä ja suihkeita – mutta niiden teho on mitätön. Lisäksi monilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia – esimerkiksi monet yskänlääkkeet piristävät ja vaikeuttavat nukahtamista.

Tavallisesta flunssasta johtuvaan yskään, jolloin lima uhkaa valua keuhkoihin, saattavat ohessa esitellyt kotikonstit kuitenkin tuoda hieman helpotusta ja vähentää siten myös yskimisen tarvetta. Flunssaisena on tärkeää juoda paljon, että lima ohenee ja poistuu elimistöstä.

Yskänlievitysvinkki 1: Nenäkannu

Nenäkannua käytetään nenän huuhtomiseen huoneenlämpöisellä suolavedellä useita kertoja päivässä. Nenä puhdistuu ja lima irtoaa helpommin, eikä valu keuhkoputkiin ja keuhkoihin.

Yskänlievitysvinkki 2: Lämmin kylpy

Kun keho lämpenee, verisuonet laajenevat myös nenässä ja lima on helpompi niistää pois. Lima ei myöskään pääse valumaan keuhkoihin, kun saat sen yskityksi ulos.

Yskänlievitysvinkki 3: Korotettu päänalus

Lisää ylimääräinen tyyny pään alle tai korota sängyn päätyä, niin saat flunssaisena nukutuksi paremmin. Korotettu pääpuoli voi auttaa pitämään hengitystiet avoinna ja voi helpottaa myös liman poistumista nenän kautta.

Pitäisikö yskälle tehdä jotain?

Yskiminen voi olla ärsyttävää ja väsyttävääkin – varsinkin, jos se pitää valveilla öisin. Jos siis kuivaan yskään saa lievitystä kuumasta sitruuna-hunajajuomasta tai muista kotikonsteista, niitä kannattaa toki käyttää. Jos yskä sen sijaan on limaista, sitä ei pidä jarrutella, vaan koettaa jaksaa yskiä. Jos keuhkot ovat täynnä sinne kuulumatonta ainetta, yskä nimenomaan pyrkii poistamaan sen, ja yskimisrefleksin vastustaminen vain hidastaa paranemista.

Onko yskä vaarallista?

Yleensä yskä sinänsä ei ole vaarallista. Sehän on vain mekanismi, joka pyrkii pitämään elimistön terveenä. Pitkään jatkuva yskä voi tietysti kipeyttää rintakehän ja sitä ympäröivät lihakset. Ja jos yskiminen johtuu siitä, että jokin "väärään kurkkuun" nielaistu tukkii kurkun, voi tietysti olla vaarallista, jollei sitä saa yskityksi ulos. Joissakin harvinaisemmissa tapauksissa pitkittynyt yskä voi kuitenkin olla merkki vaarallisesta sairaudesta, kuten keuhkosyövästä.

Asiantuntija: B. Hansen, yleislääketieteen erikoislääkäri