Nainen yskii käsi suun edessä
Yskä

Flunssa tuo usein mukanaan yskän, joka voi kestää pitkäänkin. Yleensä yskä lähtee yskimällä, mutta mistä tietää, milloin on syytä lähteä lääkäriin?

© iStock

Näin hoidat yskää

Yskä on ärsyttävä seuralainen, jolle mieluusti toivoisi pikaista karkotusta. Yleisimmin yskä liittyy flunssaan ja voi kestää useamman viikonkin. Lue, miten yskän kanssa pärjää, ja milloin yskän takia on oikeasti syytä hakeutua lääkäriin.

keskiviikko 30. tammikuuta 2019 teksti M. Jespersen
 

Yskä koettelee pitkään jatkuessaan paitsi keuhkoja myös hermoja, mutta köhiessä voi yrittää lohduttautua sillä, että yskä on elimistön keino suojata keuhkoja ja poistaa sieltä esimerkiksi limaa. Kova yskä voi myös huolestuttaa, mutta voiko yskästään itse diagnosoida yskän aiheuttajaa? Entä miten pitkään yskää pitää sietää, ennen kuin kannattaa hakeutua lääkäriin? Vastasimme talven tutun riesan herättämiin kysymyksiin.


Kysymyksiä ja vastauksia yskästä

 

Mitä yskä on?

Yskä on merkki siitä, että hengitysteissä on jotain, mikä ei sinne kuulu. Yskäreaktion voi laukaista niin leivänmuru kuin flunssaviruksen aiheuttama liman erityskin. 

Yskä on siis elimistön keino poistaa vieraita aineita. Se on toisin sanoen refleksi, jolla elimistö pyrkii estämään viruksia ja bakteereita asettumaan keuhkoihin ja kehittymään esimerkiksi keuhkokokuumeeksi

Yskän onkin tyypillinen ylähengitystietulehduksen eli flunssan oire. Kun räkää riittää, nenän vuotamisen lisäksi limaa kulkeutuu myös keuhkoputkiin, jolloin yskäreaktiolla elimistö pyrkii estämään liman pääsyn edemmäs hengitysteissä keuhkoihin asti. Yskä voi olla toki oireena myös muissa akuuteissa sairauksissa, kuten poskiontelontulehduksessa ja keuhkoputkentulehduksessa sekä kroonisissa vaivoissa, kuten keuhkoahtaumassa ja astmassa.

Vaivaako poskiontelontulehdus? Tarkasta oireet täältä.

Kuuleeko yskästä, mikä sen aiheuttaa?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: ei. Vaikka itsestä tai muista yskä kuulostaisi erityisen pahalta, ei edes lääkäri pysty pelkästään yskää kuuntelemalla diagnosoimaan, mistä yskä johtuu. Muiden oireiden selvittämisen ja vastaanotolla tehtävän tutkimuksen ja keuhkojen kuuntelun lisäksi voidaan tarvita laboratoriotutkimuksia tai keuhkojen röntgenkuvausta.

Limainen yskä voi olla esimerkiksi kuumeen ohella keuhkokuumeen oire, mutta molemmat voivat toisaalta olla oireina myös tavallisessa flunssassa.

Eri keuhkosairauksien oireina ilmenevissä yskissä voi kuitenkin olla eroja. Esimerkiksi astmaan liittyy tyypillisesti pitkäkestoinen, etenkin öisin vaivaava kuiva yskä, keuhkoahtaumaan limainen yskä, jota esiintyy etenkin aamuisin.

Voiko yskästä päätellä itse sairastavansa keuhkokuumetta?

Ei voi. Keuhkokuumetta ei voi itse diagnosoida yskän eikä muidenkaan oireiden perusteella.

Jos korkeaan kuumeeseen (yli 38 astetta) liittyy esimerkiksi hengenahdistusta, painon tunnetta rinnassa tai rintakipua, voimakasta väsymystä ja sairauden tunnetta, kannattaa mahdollinen keuhkokuumediagnoosi selvittää lääkärillä. Jos oireina on lähinnä yskää ja ysköksiä, kyseessä voi olla keuhkoputkentulehdus, joka on keuhkokuumetta lievempi infektio eikä välttämättä edellytä antibioottihoitoa. 

LUE MYÖS: Keuhkokuumeen oireet ja hoito

Miten yskää voi torjua?

Yskä liittyy yleensä flunssaan, joten paras tapa säästyä yskimiseltä on pitää flunssavirukset loitolla. Virukset leviävät ilmateitse pisaratartuntana sairastuneen aivastellessa tai yskiessä, joten flunssakaudella ruuhkabussissa niiltä tosin voikin olla mahdotonta suojautua.

Vieläkin tehokkaammin flunssavirukset voivat kuitenkin levitä päästessään käsien kautta nenän limakalvoille. Viruksia voi tulla helposti flunssapotilaiden jäljiltä käsiin erilaisilta pinnoilta, esimerkiksi oven kahvoista. Kädestä virus pääsee helposti limakalvoille, kun nenää kosketaan huomaamatta. Hyvä käsihygienia onkin tärkein ja tehokkain tapa suojautua flunssakauden jyllätessä.

Käsihygienia on tärkeää myös siltä varalta, että on jo itse saanut viruksen. Flunssaa voi nimittäin tartuttaa itse jo ennen varsinaisten oireiden ilmaantumista ja edelleen pahimpien oireiden jo laannuttua. 

Milloin yskän takia on syytä mennä lääkäriin?

Onko korkeaa kuumetta? Entä hengenahdistusta? Onko olo hyvin sairas ja voimaton? Jos yskään liittyy näitä oireita, kyseessä voi olla kotihoitoa järeämpiä keinoja edellyttävä tila, jonka diagnoosin varmistamiseksi on syytä hakeutua lääkäriin.

Jos flunssan jälkeen jatkuvaan yskään ei liity kuumetta tai muita voimakkaita oireita, kyseessä on todennäköisimmin nimenomaan flunssaan liittyvä oire, joka ei sinänsä ole vaarallinen mutta voi kestää kolmekin viikkoa. 

Lääkärin vastaanotolle on syytä lähteä silloin, jos yskä alkaa ilman, että sitä edeltää flunssatauti, ja kestää useita viikkoja. Syynä voi tällöin olla jokin keuhkosairaus, joista keuhkosyöpä on vakavimpia esimerkkejä.  

Jos jo diagnosoituun keuhkosairauteen, kuten astmaan tai keuhkoahtaumaan, liittyvä yskä muuttuu tai liikkuessa hengästyy tavallista nopeammin, esimerkiksi kotiaskareita tehdessä, kyseessä voi olla antibioottihoitoa vaativa tulehdus. Oireet voivat myös helpottaa sairauteen määrättyä lääkitystä muuttamalla.

Lääkäriin kannattaa lähteä, jos

  • yskään liittyy korkeaa tai pitkittynyttä kuumetta, kovaa väsymystä ja hengenahdistusta
  • yskä jatkuu yli kolme viikkoa
  • yskän mukana tulee verta tai kellertäviä ysköksiä  
  • jos astmaan tai keuhkoahtaumaan liittyvä yskä muuttuu tai esiintyy hengitysvaikeuksia. 

Voiko yskäisenä treenata?

Sairaana kannattaa ennen kaikkea kuunnella omaa kehoaan. Jos olo on kurja ja energia vähissä ja yskänpuuskat vaivaavat, kannattaa treeni jättää väliin. Kuumeinen flunssa koettelee elimistöä muutenkin, jolloin lepo on tarpeen. Jos oireet ovat lieviä, kevyt liikuskelu ja esimerkiksi rauhallinen kävely raikkaassa ulkoilmassa voi tehdä hyvää. Taudin hellitettyä rasittavaan liikuntaan kannattaa palata vähitellen.

Miten yskää voi lievittää?

 Yskä voi olla etenkin pitkään jatkuessaan rasittava vaiva, joka koettelee usein myös yöunia. Valitettavasti yskän hillitsemiseksi ei ole paljoa tehtävissä, eikä elimistön luontaisen yskimisrefleksin vaimentaminen ole toisaalta tarkoituksenmukaistakaan. Yskänärsytystä lievittävillä lääkkeillä ei useinkaan ole merkittävää tehoa.

Yskän lievityksessä lääkkeitä tehokkaammin voi toimia esimerkiksi kurkkua kosteuttavat hunaja tai eukalyptusöljy. Pastillien imeskely voi myös auttaa, sillä se lisää syljen eritystä, mikä auttaa kosteuttamaan myös limakalvoja.

Flunssasta johtuvan yskän lievitykseen on myös muita kokeilemisen arvoisia kotikonsteja, joilla köhimistä voi lievittää. Yskän kestoa sinänsä ei voi omin konstein lyhentää.

Yskänlievitysvinkki 1: Nenän huuhtelu

Huuhtele nenää nenäkannun avulla useita kertoja päivässä kädenlämpöisellä laimealla suolavedellä. Huuhtelu helpottaa tukkoisuutta, edistää liman poistumista ja rauhoittaa limakalvoja.

Yskänlievitysvinkki 2: Lämmin kylpy tai suihku tai höyryhengitys

Kostea, lämmin ilma auttaa irrottamaan limaa ja edistämään liman eritystä, ja se myös rauhoittaa ja kosteuttaa limakalvoja.

Yskänlievitysvinkki 3: Sängynpäädyn tai päänalusen kohottaminen 

Jos sängyn päätyä ei saa kohotettua, lisätyyny tai niskan alle rullattu peitto auttavat myös. Pystympi asento helpottaa hengittämistä, eikä lima pääse valumaan ja ärsyttämään hengitysteitä. 

Lähteitä: Terveyskirjasto/Duodecim, Potilaan lääkärilehti, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee