8 hyvää vinkkiä ilmavaivoihin

Pieruista pitää olla kiitollinen, vaikka ne eivät aina tulekaan soveliaaseen aikaan. Ne ovat terveyden kannalta kuin venttiili, joka laskee suoliston painetta. Jos silti toivoisit, että ilmaa kertyisi vähemmän, kokeile seuraavia vinkkejä.

Nainen pitelee vatsaansa. Hänellä on ilmavaivoja ja hän kaipaa helpotusta.

ILMAVAIVAT – Pierut vähentävät painetta suolistossa. Mene wc:hen heti kun tunnet tarvetta, sillä on parempi päästää ilmat ulos.

© iStock

Pierut ovat äänekkäitä ja haisevat pahalle. Mutta kun ilma poistuu, paine suolistossa laskee ja olo tuntuu paremmalta.

Voit toki pidätellä pierua, mutta vain hetken aikaa. Jos pidättelet liian kauan, voi paine suolistossa kasvaa ja aiheuttaa vatsavaivoja.

Jos kärsit turvotuksesta ja ilmavaivoista, on hyvä vähentää niitä tekijöitä, jotka muodostavat ilmaa suolistoon. Lue lääkärin neuvot täältä.

Pureskele ruoka huolella

”Ruuan hotkiminen” tarkoittaa nopeaa syömistä. Niin nopeaa, että samalla tulee hotkineeksi myös ilmaa.

Pureskele siis ruoka huolellisesti ennen nielaisemista. Myös annosten pienentäminen auttaa vähentämään ilman kertymistä.

Tupakat pois

Tupakoitsija haukkoo päivittäin sisäänsä myös tupakansavua. Jos samalla kärsii ilman kertymisestä suolistoon, on siinä yksi hyvä syy lisää lopettaa tupakanpoltto.

Syö vähemmän purukumia

Yksi syy ilman kertymiseen on se, että ilmaa tulee haukotuksi tarpeettomasti. Jos pureskelee usein purukumia, kannattaa kokeilla olla viikko ilman, ja kuulostella vähentäisikö se paukuttelun tarvetta.

Leiki ruokaetsivää

Jos ilmaa yhtäkkiä kertyy enemmän kuin tavallisesti, on hyvä miettiä, mitä on syönyt. Syötkö kenties paljon jotain, mitä olisi hyvä vähentää? Vai reagoiko suolisto siihen, että olet syönyt jotain, mitä et tavallisesti syö? Tee muutos ja seuraa pari päivää, vaikuttaako se ilman kertymiseen.

LUE MYÖS: Mitkä ruoka-aineet ovat hyödyksi ja mitkä haitaksi suolistolle?

Liiku!

On sen seitsemänkymmentä hyvää syytä liikkua säännöllisesti. Yksi aliarvostetuimmista syistä on ruuansulatus. Liikunta stimuloi suoliston liikkeitä ja vähentää ilman kertymistä. Varsinkin ulkona liikkuessasi voit usein myös huoletta antaa ilman virrata ulos ketään häiritsemättä.

Syö vain vähän kaalia kerrallaan

Ei ole juuri mitään terveellisempää kuin kaali, mutta sitäkin voi syödä liikaa. Kaali, parsakaali ja pavut ovat ruokia, joita ruuansulatuksen on vaikeinta sulattaa ja jotka siksi kerryttävät ilmaa. Syö niitä vain pieninä annoksina, jos kärsit ilmavaivoista.

Hienonna ruoka valmiiksi

Mitä hienompaa, kypsempää ja juoksevampaa ruoka on, sitä vähemmän siitä aiheutuu ilmaa.

Keitä kasvikset ja raasta porkkana raastimen ohuemmalla terällä. Karkearakenteinen ruoka on suolistolle hyväksi, mutta jos olo tuntuu turvonneelta, voi kokeilla hienompaa ruokaa.

Unohda hiilihapotetut juomat

Kaikki hiilihapotetut juomat vievät suolistoon turhaa ilmaa, joten ne ovat omiaan aiheuttamaan turvotusta. Vältä virvoitusjuomia, olutta ja muita hiilihapotettuja juomia.

Vältä erityisesti keinotekoisesti makeutettuja juomia, joita suolisto sulattaa kaikkein heikoimmin.

LUE MYÖS: [Totuus makeutusaineista](https://kuntoplus.fi/terveellinen-ruokavalio/ravitsemusneuvoja/makeutusaineet)

Ballon der er pustet op

LUFT I TARMENE – kan hobe sig op, ligesom i en udspilet ballon. Og så kan det være befriende at slå en prut. Slip den straks ud, hvis ellers situationen tillader det.

© gettyimages

Kunto Plus nro. 08/2023