4 syytä, miksi rinnat ovat arat

Kaikkien naisten rinnat aristavat joskus, ja useimmiten siihen on jokin aivan luonnollinen syy. Katso täältä 4 vaaratonta syytä.

Nainen pitelee rintaansa, rinnat ovat kipeät

RINTOJEN ARKUUS on hyvin harvoin merkki vakavasta sairaudesta.

© gettyimages

Lähes jokainen ja varsinkin 30–50-vuotias nainen kärsii välillä [rintojen] ja nännipihojen (https://kuntoplus.fi/terveys/ennaltaehkaisy/rinnat-tarkeaa-tietoa) aristuksesta.

Ensimmäinen ajatus rintojen arkuudesta voi olla hätäännys siitä, voiko kyse olla rintasyövästä. Rintasyöpä ei yleensä oireile kipuna, ja yleensä arkuuden syy on vaaraton ja normaalista hormonitoiminnasta johtuva.

Tavallisimmin rintojen aristus johtuu kuukautiskiertoon liittyvistä hormonaalisista muutoksista.

Lue seuraavasta, millaiset hormonaaliset tai muut seikat voivat kipeyttää rinnat.

4 vaaratonta syytä rintojen aristamiseen

Kuukautiset tulossa


Rintojen aristaminen on normaalia, kun kuukautiset lähestyvät. Niin sanottu hormonitasapaino muuttuu, ja maitorauhaset turpoavat, mikä tuntuu arkuutena ja pingotuksen tunteena. Heti kun vuoto alkaa, arkuus häviää.

Lue myös: Saako kuukautisten aikana mennä papa-kokeeseen?

Raskaus


Oletko tehnyt raskaustestin? Jos et, ehkä kannattaisi, sillä raskaus on yksi yleinen syy siihen, että rintasi tuntuvat erilaiselta kuin ennen. Tapahtuu täsmälleen sama asia kuin ennen kuukautisia: hormonit alkavat jyllätä ja vaikuttavat maitorauhasiin.

Lue myös: Raskauslaskuri: Milloin on laskettu aika?

Käytät e-pillereitä


Hormonipohjaiset ehkäisyvalmisteet, kuten ehkäisypilleri tai kierukka, vapauttavat hormoneja, jotka voivat nekin aiheuttaa rintojen arkuutta ja arkuutta. Joillakin oireet ovat niin voimakkaita, että heidän on vaihdettava ehkäisymenetelmää.

Lue myös: PMS - hormonit ylikierroksilla

Käytät estrogeenilääkitystä


[Vaihdevuosien] aikana (https://kuntoplus.fi/terveys/vaihdevuodet/vaihdevuodet-tuovat-mukanaan-muutoksia) elimistö lakkaa tuottamasta estrogeenia ja progesteronia. Toiset kärsivät hormonivajeesta niin paljon, että hormonikorvaushoito tulee tarpeeseen. Hormonikorvaus voi tehdä rinnoista hieman kipeät ja arat – samoin kuin ehkäisypillerit.