Voiko kuukautisten aikana mennä papakokeeseen

Voiko papakokeeseen mennä vaikka on kuukautiset? Mitä vastaa gynekologi?

Kvindehænder holder på mave, menstruationssmerter

Aiemmin papakoetta ei otettu kuukautisten aikana. Nykyisin näytteen voi ottaa myös vähäisen vuodon aikana, mutta kuukautisten runsaimpaan aikaan näytettä ei kannata ottaa, sillä näytteessä oleva veri haittaa tulosten tulkintaa.

Niin sanottu papakoe eli gynekologinen irtosolunäyte otetaan Suomessa yli 30-vuotiailta naisilta säännöllisissä seulonnoissa, joiden avulla pyritään ehkäisemään kohdunkaulan syöpiä. Kokeen nimi viittaa kreikkalaiseen Geórgios Papanikoláouun, joka todisti, että kohdunkaulansyövän voi diagnosoida emättimen kautta otettavalla irtosolunäytteellä.

Papakokeessa lääkäri, hoitaja tai laboratoriohoitaja ottaa kerralla kolme näytettä, jotka kiinnitetään lasilevylle ja lähetetään laboratorioon tutkittavaksi. Emättimestä ja kohdunsuulta otetaan näytteet pienellä lastalla kaapimalla ja kohdunkaulakanavasta pyöräyttämällä pienellä kartion muotoisella harjalla. Näytteenotto voi tuntua pienenä nipistyksenä, mutta se ei varsinaisesti ole kivulias.

LUE MYÖS: Kuukautisalushousut – tämä on hyvä tietää

Papakokeen tulokset

Tulokset saa yleensä 1–3 viikon kuluttua näytteenotosta.

90 % ei löydöksiä

Suuri enemmistö irtosolunäytteistä sisältää onneksi vain normaaleja soluja. Siitä huolimatta suositellaan, että irtosolunäyte otetaan naisilta säännöllisesti joka kolmas tai viides vuosi iästä ja terveyshistoriasta riippuen.

10 % epätyypillisiä soluja tai solumuutoksia

Mikäli näytteessä havaitaan epätyypillisiä soluja, syynä voi olla jokin emättimen alueen tulehdus. Silloin otetaan uusi näyte jokusen kuukauden kuluttua.

Jos näytteessä on solumuutoksia, se ei automaattisesti tarkoita syöpää, sillä solumuutokset ovat esiasteita, jotka kehittyvät syöväksi vain harvoin. Elimistö nujertaa itse lievät muutokset, ja vaikeammissa solumuutoksissa voidaan tehdä ennakoivia toimenpiteitä.

Asiantuntija: Naistentautien erikoislääkäri C. Felding