Tällä viikolla laitetaan sydänystävällistä ruokaa.Tämän viikon ateriat sisältävät terveellisiä ainesosia, jotka auttavat laskemaan kolesteroliarvoja ja verenpainetta, ja tekevät siten hyvää sydämelle.
Harva kantaa huolta verenpaineestaan, vaikka arviolta 2 miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Eikä moni ole edes tietoinen siitä.
Joka tapauksessa on hyvä tiedostaa, että omilla ravitsemusvalinnoillaan voi sekä alentaa että ehkäistä kohonnutta verenpainetta, ja juuri tätä viikon ruokalistalla tavoitellaan.
Ruoat ovat maukkaita, terveellisiä ja sopivat kaikille, ja ne ovat terveellisiä kaikille verenpaineesta riippumatta. Raaka-aineissa on runsaasti kuitua, vähärasvaista proteiinia tai kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia.
Ruokalistalla on mm. täysjyväpastasalaattia jossa on kanaa ja herneitä, paistettua lohta kasvisten kanssa ja kanacurrya täysjyväriisin ja vihannesten kanssa.
Jos pidät makeasta, viikonloppuna on luvassa suklaajäätelöä terveellisesti banaaneista ja taateleista ilman kermaa ja sokeria.
Jos haluat tietää lisää ruokavalion vaikutuksesta ja verenpaineeseen, tutustu kattavaan artikkeliimme DASH-ruokavaliosta. DASH-ruokavalio on suunniteltu erityisesti verenpaineen alentamiseen. Täältä saat myös 50 DASH-ystävällistä reseptiä.
Hyvää ruokahalua!
Viikon vinkki
Miten syöt verenpaineystävällisemmin?
Syö eniten
hedelmiä ja kasviksia, esim. kaalia, juureksia, herneitä, vihreitä papuja ja pinaattia
täysjyvätuotteita, esim. kaurahiutaleita, ruisleipää, täysjyväpastaa ja ruskeaa riisiä
vähärasvaisia maitotuotteita, joiden rasvapitoisuus on enintään 1,5 %, esim. rasvatonta maitoa, rahkaa ja maustamatonta jogurttia
äyriäisiä ja kalaa, esim. lohta, makrillia, muikkua, silakkaa, ahventa ja kuhaa
siipikarjaa, esim. kanaa ja kalkkunaa
palkokasveja, esim. kikherneitä, linssejä ja papuja
pähkinöitä ja siemeniä, esim. manteleita, cashewpähkinöitä ja auringonkukansiemeniä
kasviöljyjä, esim. ekstra-neitsytoliiviöljyä ja kylmäpuristettua rypsiöljyä.
Syö vähemmän
suolaa – älä lisää ruokaan suolaa ja vältä runsaasti suolaa sisältäviä elintarvikkeita, kuten sipsejä, valmisruokia ja pikaruokaa
rasvaista lihaa, kuten makkaraa, pekonia ja lihaa, jossa on näkyvää rasvaa
rasvaisia maitotuotteita, kuten voita, kermaa, täysrasvaisia juustoja, crème fraîchea ja vastaavia sekä kermajäätelöä
makeita herkkuja, kuten suklaata, makeita leivonnaisia, karamelleja, keksejä ja virvoitusjuomia
KUNTO PLUSsan ateriaehdotukset tekevät arjen aterioista innostavampia
Saat joka viikko 5 seuraavien periaatteiden mukaan laadittua terveellistä päivällisreseptiä sekä bonusreseptin viikonvaihteeksi.