Olet luultavasti kuullut matala-asteista tulehdusta hillitsevästä ruokavaliosta, siis terveellisisistä elintarvikkeista, jotka auttavat elimistöäsi torjumaan elimistössä kytevää tulehdusta. Tämän viikon ruokalistan reseptit sisältävät runsaasti juuri näitä tulehdusta hillitseviä elintarvikkeita.
Syöt tulehdusta hillitsevästi, kun valitset ruokasi näistä 4 ryhmästä:
- Hedelmät ja kasvikset – varsinkin marjat ja kaali
- Rasvainen kala – esim. lohi, makrilli ja silli
- Suoliston hyvinvointia edistävää kuitua ja probiootteja – esim. täysjyväviljaa, vihanneksia ja hapanmaitotuotteita/fermentoituja kasviksia
- Kertatyydyttymättömiä rasvahappoja – esim. avokado, oliivit, oliiviöljy ja pähkinät
Oletuksena on, että ruokavalio, joka koostuu edellä esitettyjen ryhmien elintarvikkeista, auttaa vahvistamaan ja tukemaan vastustuskykyä ja torjumaan matala-asteista tulehdusta elimistössä.
Teoriasta siirrytään käytäntöön viikon ruokalistallamme: lohiwokkia, jossa on myös kaalia ja paljon vihanneksia, inkiväärillä höystettyä keittoa, sitten on terveellistä koko perheen suosikkia – täysjyväpastaa, avokadoa, kaalia, grillattua broileria ja vadelmia. Hyvää ruokahalua!
Yli 100 tulehdusta hillitsevää reseptiä
Matala-asteista tulehdusta hillitsevä elämäntapa ei kuitenkaan ole pelkästään sitä, että syö oikeita ainesosia, vaan siihen kuuluu mm. myös punaisen lihan ja pitkälle jalostettujen lihatuotteiden ja sokerin jättäminen pois tai ainakin niiden merkittävä vähentäminen.
Tämän vuoksi olemme lisänneet kasvisruokien osuutta tällä viikolla: mukana on kasvispyöryköitä pastasalaatin kanssa ja yhden pannun kasvispataa kvinoasta, kaalista ja linsseistä.
Kokeile viikoloppuna jättää limsat, karkit ja suklaat pois, ja hemmottele itseäsi marjoilla valmistamalla kolmikerroksinen marjasmoothie.
Jos pidät leipomisesta, voit tehdä terveellistä ja helppoa suklaakakkua, jossa ei ole lainkaan lisättyä sokeria.