Kananmunaviipaleita lautasella

Totta ja tarua proteiinista

KUNTO PLUS tarkisti kuuden proteiiniväittämän paikkansapitävyyden.

maanantai 9. toukokuuta 2016 teksti Martin kreutzer

6 väittämää proteiinista

1. Proteiinia ei voi saada tarpeeksi tavallisesta ruuasta

VÄÄRIN!

Jopa laihduttaja, jonka annokset ovat pieniä, pääsee suhteellisen helposti suositeltavaan proteiininsaantiin. Riittää, että ruokavalio sisältää vähärasvaisia proteiininlähteitä kuten äyriäisiä, vähärasvaista kalaa, rahkaa, kanaa ja kalkkunaa.

2. Proteiinia pitää saada heti treenin jälkeen

VÄÄRIN!

Keho hyödyntää proteiinia yhtä tehokkaasti, vaikka se nautittaisiin ennen treeniä tai jopa sen aikana. Treeniä proteiinit tehostavat vain silloin kun treeni on raskasta (esim. rankkaa intervalli- tai painoharjoittelua).

3. Kerta-annoksesta imeytyvän proteiinin määrä on rajallinen

Osittain oikein

Joidenkin tutkimusten mukaan elimistön on vaikea hyödyntää enempää kuin 30—40 g proteiinia kerralla. Se tarkoittaa kuitenkin vain, että aterian "ylijäämäproteiinit" jäävät ”jonottamaan” ja imeytyvät aikanaan. 

Katso 10 parasta proteiinin lähdettä

4. Proteiini tuhoaa munuaiset

VÄÄRIN!

Munuaiset rasittuvat vain siinä tapauksessa, että henkilö syö todella paljon proteiinia, ja silloinkin vain, jos niiden toiminta on jo valmiiksi heikentynyttä. Kohtuullisina annoksina proteiinilla ei ole haittavaikutuksia. 

5. Proteiinin liikasaanti lihottaa

OIKEIN!

Proteiinissa on yhtä paljon energiaa kuin sokerissa, ja jos sitä nautitaan yli tarpeen, saadaan myös energiaa liikaa. Ylimääräinen energia varastoituu kehoon rasvana.

6. Proteiinijauhe on hyvä proteiinipitoisen ruuan korvike

Jokseenkin väärin

Proteiinijauheet ovat kuten energiajuomat, joista saadaan kyllä energiaa, mutta ei kaikkia niitä muita tärkeitä aineita, joita terveellisessä ruuassa on. Siksi on aina parempi valinta hankkia proteiininsa kalasta, maitotuotteista ja palkokasveista kuin valmisteista, ja käyttää jauheita vain silloin, kun ei ole mahdollisuutta nauttia "kunnon" ruokaa.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee