Raskausajan ruokavalio voi lisätä lapsen ADHD-riskiä
Uudessa tutkimuksessa on havaittu yhteys raskauden aikaisen ruokavalion ja lapsen myöhemmän ADHD:n tai autismikirjon riskin välillä. Katso, mitä elintarvikkeita tulisi välttää raskaana ollessa.
Uudessa tutkimuksessa on havaittu yhteys raskauden aikaisen ruokavalion ja lapsen myöhemmän ADHD:n tai autismikirjon riskin välillä. Katso, mitä elintarvikkeita tulisi välttää raskaana ollessa.
Raskauden aikainen ruokavalio voi vaikuttaa sikiöön, ja raskausajan ravitsemuksesta on annettu sikiön ja äidin hyvinvoinnin turvaamiseksi myös suosituksia.
Nämä koskevat esimerkiksi kofeiinipitoisten juomien, tiettyjen juustojen ja alkoholin käyttöä.
Nyt uusi tanskalainen tutkimus on osoittanut, että äidin raskauden aikainen ruokavalio voi vaikuttaa myös ratkaisevasti siihen, kehittyykö lapselle myöhemmin ADHD tai autismikirjon häiriö.
Tutkijat tarkastelivat niin sanottua länsimaista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti rasvaa, sokeria ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita, mutta niukemmin esimerkiksi kalaa tai vihanneksia ja hedelmiä.
Tutkimus osoitti selkeän yhteyden raskauden aikaisen länsimaisen ruokavalion ja lasten ADHD:n ja autismin välillä.
”Mitä enemmän äiti noudattaa länsimaista ruokavaliota, sitä suurempi näyttää olevan riski, että lapselle kehittyy ADHD tai autismi”, lääkäri ja tohtori David Horner toteaa.
Lue myös: Vältä näitä ruokia raskausaikana
Jo vähäiselläkin ruokavalion ”länsimaistamisella” näytti tutkimuksessa olevan merkitystä: naisilla, jotka tekivät kohtuullisia muutoksia ruokavalioonsa länsimaisempaan suuntaan, lapsen ADHD:n riski kasvoi 66 prosenttia ja autismikirjon häiriöiden riski 122 prosenttia.
”Vaikka länsimaisella ruokavaliolla näyttää olevan melko kielteinen vaikutus lapseen, tarjoamamme uusi tieto voidaan nähdä myös mahdollisuutena edistää terveellisempiä ruokailutottumuksia raskauden aikana”, David Horner sanoo ja lisää:
”Pienetkin muutokset länsimaisesta ruokavaliomallista poispäin voivat mahdollisesti vähentää aivojen kehityshäiriöiden riskiä.”
Tutkimus osoittikin myös, että monet naiset voivat optimoida ruokavaliotaan lapsen kehityksen kannalta myönteisemmäksi. Tutkimus voikin toivottavasti auttaa jatkossa kehittämään entistä parempia ruokavalio-ohjeita raskaana oleville naisille.