Kotivara: 5 elintarviketta ruoan valmistukseen grillissä tai retkikeittimellä

Kun hella ja jääkaappi ovat poissa pelistä, säilykkeistä saa pienellä tuunaamisella maukasta ruokaa myös grillissä tai retkikeittimellä. Ravitsemusterapeutti listasi viisi elintarviketta, joista voi loihtia helposti lämmintä ruokaa poikkeusoloissakin.

Nainen valmistaa ulkona ruokaa grillissä. Hän on koonnut kotivaran.

LÄMMIN RUOKA tekee hyvää poikkeustilanteissakin. Katso ravitsemusterapeutin vinkit helppoihin ja maukkaisiin ruokiin, joka valmistuvat kotivaran aineksista grillissä tai retkikeittimellä.

© iStock

Viranomaiset suosittelevat 72 tunnin kotivaraa poikkeustilanteiden varalta. Siihen sisältyvien ruokien tulisi säilyä pitkään esimerkiksi sähkökatkon aikana.

Ravisemusterapeutti Stine Junge Albrechtsen on laatinut listan kotivaraan soveltuvista terveellisistä elintarvikkeista, jotka voidaan syödä suoraan pakkauksesta.

Jos vatsa kaipaa lämmintä ruokaa, tarvitaan poikkeusolojen ruoanvalmistuksessa grilli tai retkikeitin. Niiden avulla saadaan jo huomattavasti monipuolisuutta kotivaran tarpeista kokkaamiseen.

Katso alta viisi elintarviketta, joilla kotivaran aineksista saa maistuvaa lämmintä ruokaa sekä ravitsemusterapeutin vinkit ruoan valmistamiseen.

1. Täysjyväpasta

Pasta on helppojen ja herkullisten ruokien aatelia! Edullinen peruselintarvike sisältää täysjyväversiona mukavasti kuitua, joka auttaa lisäämään kylläisyyttä.

Esimerkiksi muutaman raaka-aineen tomaattinen pasta pomodoro tai tonnikalaa sisältävä pasta al tonno valmistuvat käden käänteessä ja maistuvat myös taatusti kaikille.

Lue myös: Katso vinkkejä pastaruokiin täältä

2. Säilyketomaatit

Tomaatit sisältävät säilykkeinäkin runsaasti kuitua ja vitamiineja ja ennen kaikkea lykopeenia, joka on tärkeä soluja suojaava antioksidantti.

Säilyketomaatteja voi käyttää ruoanlaitossa varsin monipuolisesti esimerkiksi pataruokiin ja keittoihin papujen ja tofun kanssa sekä pastaruokiin esimerkiksi tonnikalan kaverina.

3. Tofu

Kun tuoretta lihaa ei ole saatavilla, tarvitaan proteiinia jostakin muusta lähteestä. Tähän tarkoitukseen sopii erinomaisesti tofu, joka on myös huomattavasti terveellisempi vaihtoehto kuin lihasäilykkeet.

Lue myös: Paljonko proteiinia pitäisi saada päivässä?

Tofu sopii mainiosti etenkin pataruokiin, ja sitä voi myös paahtaa pannulla. Maustamattomaan tofuun saa makua marinoimalla sitä ennen käyttöä. Tofua voi käyttää myös aivan sinällään esimerkiksi salaateissa.

Katso lisää vinkkejä tofun käyttöön täältä.

4. Säilykesienet

Herkkusienet ovat sisältävät runsaasti vitamiineja ja tuovat muhkeasti umamista makua ruokiin, mutta energiaa niissä on niukalti.

Sienistä saa aterioihin herkullisen lisän paahtamalla niitä pannulla, ja ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi pata- ja pastaruokiin.

5. Kookosmaito

Vaikka kookosmaito sisältääkin hieman vitamiineja ja proteiinia, sen varsinainen valtti kotivaran elintarvikkeena piilee täyteläisessä koostumuksessa ja makeahkossa maussa. joiden ansiosta se sopii monenlaiseen ruoanlaittoon.

Mausteiden ja säilykekasvisten kanssa kookosmaidosta voi loihtia esimerkiksi erilaisia thai- ja pataruokia ja keittoja.