Säästä rahaa ruokaostoksilla: Ravitsemusterapeutin vinkit ja 27 vaihtokauppaa

Tuntuuko sinustakin, että ruokakaupassa menee aina vain enemmän rahaa? Katso ravitsemusterapeutin parhaat säästövinkit, joissa ei tingitä mausta eikä terveellisyydestä.

valkokaali

VALKOKAALI – on todellista säästöruokaa. Lue miksi, ja katso 26 muuta vaihtokauppaa, jotka pelastavat budjettisi.

© iStock

Ravintoterapeutti auttaa


"Haluaisin syödä järkevästi ja monipuolisesti, mutta kaupassa terveellinen ruoka tuntuu maksavan aina vain enemmän. Miten pitäisin ruokavalioni reilassa ilman, että kukkaro joutuu koetukselle?"

Vaikka olisi miten suunnitelmallinen tahansa ja aina tarkan euron ihminen, kaikkea ei voi hallita.

Energian hintojen nousu, hurjalle laukalle lähtenyt inflaatio ja esimerkiksi verokarhun yllätykset voivat panna taloudenpidon tiukille.

Kun kuluista täytyy tinkiä, ruoka on usein listan kärkipäässä – mutta entä jos haluaa kuitenkin syödä hyvin ja terveellisesti?

Aina voi toki tutkia tarkkaan kauppojen tarjoukset – tämä on oma intohimoni – ja ostaa asioita sieltä, mistä niitä kulloinkin halvimmalla saa.

Tähän ei useimmilla kuitenkaan ole intoa tai aikaa.

Toinen ratkaisu voisi olla valita kaupassa aina automaattisesti halvimmat tuotteet, mutta tämäkään ei takaa teyrveellistä tai maukasta ruokaa.

Kun säästeliäisyyteen on ryhdyttävä muutenkin, voi tuntua suorastaan rangaistukselta joutua vielä tinkimään tutuista ruoista ja vähentämään terveydenkin vuoksi esimerkiksi punaisen lihan ja sokerin käyttöä – jäävätkö nyt elämästä makunautinnot kokonaan pois?

Synkkyyteen ei kuitenkaan kannata vaipua.

Olen koonnut kolme vinkkiä ja koko joukon vaihtoehdotuksia, joiden avulla ruokakuluja voi leikata tuntuvasti ja syödä samalla terveellisesti hyvästä mausta tippakaan tinkimättä.

Vinkki 1: Kerralla paljon

Kun lähdet ruokaostoksille, pyri ostamaan kerralla useamman päivän ruokatarpeet.

Kauppareissuilla tulee usein tehtyä heräteostoksia, ja mitä harvemmin ostoksilla käy, sitä vähemmän rahaa kuluu turhuuteen.

Kun palaat kauppareissulta, järjestä ruokatavarat (jää)kaappiin niin, että vanhimmat tuotteet ovat etummaisina – näin ne eivät unohdu vanhentumaan takarivin pimeyteen. Ota myös tavaksi tarkistaa kaapit viikoittain ja pelastaa pilaantumassa olevat ruoat.

Vinkki 2: Satokauden mukainen syöminen on muotia läpi vuoden

Tämä on varmasti kaikille tuttu vinkki, mutta siinä piilee eittämätön totuus.

Kauden kasvikset ja hedelmät peittoavat muun tarjonnan sekä hinnaltaan että maultaan. Maukkaus on kaiken a ja o, jotta terveelliseen syömiseen jaksaa panostaa.

Talviaikaan kotikeittiössa saa loihdittua huokeita herkkuja esimerkiksi erilaisista kaaleista, juureksista sekä sitrushedelmistä.

Vinkki 3: Torju ­ruokahävikkiä

Ruokakuluissa voi säästää myös yksinkertaisesti pitämällä huolen, etteivät ruoat päädy biojätteeseen.

Itse säilytän lähes kaiken (paitsi banaanit ja tomaatit, mutta esimerkiksi avokadot ja sitrushedelmät) jääkaapissa ja otan ne lämpimään sitä mukaa, kun niitä on tarkoitus myös syödä. Viileässä kasvikset ja hedelmätkin säilyvät paremmin, ja kun ne otetaan huoneenlämpöön vasta edellisiltana, on makukin parhaimmillaan käyttöhetkellä.

Hedelmät ja kasvikset, jotka uhkaavat päätyä biojätteeseen, voi jemmata pakastimeen. Esimerkiksi ylikypsät, pakastetut banaanit sopivat mainiosti smoothieihin, ja useimmat vihannekset ja yrtit voi hyvin pakastaa ja käyttää sitten vaikkapa keittoihin ja pataruokiin.

Vaihtokauppoja

Tuoreet hedelmät, täydellisen kypsät avokadot, osterit ja tryffeli ovat varmasti herkullisia mutta myös tyyriitä. Tässä parhaat vinkkini edullisista ja terveellisistä ruoista, joilla voi korvata hintavampia vaihtoehtoja – joko hintansa, riittävyytensä tai säilyvyytensä ansiosta.

27 vaihtokauppaa

  • Salaatti = Kaali
  • Parsa = Pakasteherneet
  • Tomaatti = Tomaattisäilyke
  • Wakame-levä = Pinaatti
  • Kevätsipuli = Tavallinen sipuli
  • Tuore mansikka = Pakastemansikka
  • Pensasmustikat = Luumut
  • Mango = Omena
  • Guacamole = Hummus
  • Jogurtti = Kaurapuuro
  • Parmesaani = Pecorino
  • Lohi = Muikku, silli
  • Savulohi = Makrilli
  • Turska = Seiti
  • Porsaan jauheliha = Liha-juuresseos
  • Lihasuikaleet = Kuivatut pavut
  • Naudan jauheliha = Punaiset linssit
  • Kvinoa = Vihreät linssit
  • Chiansiemenet = Pellavansiemenet
  • Speltti = Kaura
  • Pasta = Perunat
  • Tortillat = Kaalinlehtiwrapit
  • Saksanpähkinät = Mantelit
  • Pullovesi = Hanavesi
  • Leipomoleipä = Kotitekoinen leipä
  • Noutoruoka = Lämpimät voileivät
  • Noutopizza = Munakas kasvis- ja lihatähteillä
Newsletter background