8 terveellistä grillivinkkiä

Grillaaminen on kivaa, mutta siinä voi syntyä syöpää aiheuttavia aineita. Kerromme, miten voit välttää savun ja paistamisen mutageenit. Lue vinkit täältä.

Nainen grillaa pihvejä pihalla

TIEDÄTKÖ VARMASTI – miten voit grillata terveellisesti? Jos et, lue neuvot terveellisen grillauksen oppaastamme.

© iStock

Tavallisesta grilliateriasta voi saada mittavan annoksen syöpävaarallisia aineita. Onneksi niiden saantia on kuitenkin verrattain helppo ehkäistä.

Vältä savua ja palamista

Grillatessa ruokaan voi tulla syöpäriskiä lisääviä mutageeneja.

Savumutageeneja muodostuu hiilillä grillatessa. Niitä voi tulla hiilistä, jos ne eivät ole vielä grillausvalmiita, sekä savusta, jota syntyy, jos lihasta tippuu marinadia tai rasvaa hiilille grillaamisen aikana.

Paistomutageeneja taas syntyy kun liha ja muut grillattavat aineet altistuvat liian suurelle kuumuudelle liian pitkän aikaa.

Tässä grillausoppaassa annamme hyviä vinkkejä siitä, miten voit grillata terveellisesti.

Terveellisen grillaamisen opas

1 Pidä grilli puhtaana


Grillaa aina puhtaalla grillillä. Hiilille tippunut vanha lika ja rasva voivat syttyä tai savuta ja synnyttää siten savumutageeneja.

Puhdistus onnistuu parhaiten grilliharjalla grillaamisen jälkeen, kun grilli on vielä lämmin.

2 Kuumenna hiilet kunnolla


Jos käytät hiiligrilliä, älä aloita grillaamista ennen kuin hiilet hehkuvat kunnolla ja ovat pinnalta harmaanvalkeita. Siten voi minimoida savumutageenien määrän.

3 Grillaa epäsuorasti


Epäsuora grillaaminen on tutkitusti hellävaraisin menetelmä grilliruuan kypsentämiseen.

Hiiligrillissä hiilet siirretään hiilitilan toiseen laitaan, ja kaasugrillissä osa grillistä saa olla erittäin kuuma ja osa vain lämmin.

Lihan voi ensin ruskistaa kuumalla puolella, minkä jälkeen se kypsennetään epäsuoralla lämmöllä esimerkiksi grillausalustan tai folion päällä.

Kuvassa epäsuora grillaaminen

4 Ei rasvaista lihaa


Esimerkiksi broilerista, kalasta ja vähärasvaisesta punaisesta lihasta hiilille tippuu vain vähän rasvaa. Silloin savumutageenien määräkin vähenee.

Jos grillaa lihaa, jossa on näkyvää rasvaa, kannattaa välillä kuivata lihaa talouspaperilla, joka imee osan rasvasta.

3 asiaa, jotka lisäävät syöpäriskiä grillauksessa

3 huonoa tapaa grillatessa

5 Hylkää hiili- ja kertakäyttögrillit


Helpoin tapa välttää savumutageenit kokonaan on luopua hiiligrillin käytöstä ja hankkia kaasugrilli. Kaasu- ja sähkögrillit ovat myös ympäristöystävällisempiä ja synnyttävät 65 prosenttia vähemmän CO²-päästöjä kuin hiiligrilli.

Myös kertakäyttögrilli on ympäristölle haitallinen, koska siitä syntyy paljon jätettä.

6 Varo polttamasta lihaa


Mustat grilliraidat maistuvat monen mielestä hyvältä, mutta juuri niissä on paiston aiheuttamia mutageeneja, joita olisi syytä välttää.

Mutageeneja ei synny vain grillattaessa, vaan niitä syntyy myös paistinpannulla kovalla lämmöllä paistettaessa.

7 Kääri folioon


Ruskista liha ensin ja kääri se sitten folioon tai kypsennä foliovuoassa tai paistoalustalla. Näin varmistat, ettei rasva tipu hiilille, ja vähennät samalla paistossa syntyvien mutageenien määrää.

Sitruunaa ei kuitenkaan pidä panna folioon, koska se voi liuottaa foliosta alumiinia ruokaan.

8 Marinoi liha antioksidanteilla


Paistamisen haittoja voi tutkitusti pienentää marinoimalla lihaa ennakolta antioksidanteilla, kuten sitruuna-mehulla, oreganolla, rosmariinilla ja valkosipulilla.

marinadi grillattavalle lihalle
© iStock

Vältä käyttämästä marinointiseokseen öljyä, jos on olemassa mahdollisuus, että öljyä tippuu paistettaessa hiilille.

Lue myös: Kotitekoisen grillausmarinadin ohje

Kunto Plus 10/2020