8 terveellistä grillivinkkiä
Grillaaminen on kivaa, mutta siinä voi syntyä syöpää aiheuttavia aineita. Kerromme, miten voit välttää savun ja paistamisen mutageenit. Lue vinkit täältä.
Grillaaminen on kivaa, mutta siinä voi syntyä syöpää aiheuttavia aineita. Kerromme, miten voit välttää savun ja paistamisen mutageenit. Lue vinkit täältä.
Tavallisesta grilliateriasta voi saada mittavan annoksen syöpävaarallisia aineita. Onneksi niiden saantia on kuitenkin verrattain helppo ehkäistä.
Grillatessa ruokaan voi tulla syöpäriskiä lisääviä mutageeneja.
Savumutageeneja muodostuu hiilillä grillatessa. Niitä voi tulla hiilistä, jos ne eivät ole vielä grillausvalmiita, sekä savusta, jota syntyy, jos lihasta tippuu marinadia tai rasvaa hiilille grillaamisen aikana.
Paistomutageeneja taas syntyy kun liha ja muut grillattavat aineet altistuvat liian suurelle kuumuudelle liian pitkän aikaa.
Tässä grillausoppaassa annamme hyviä vinkkejä siitä, miten voit grillata terveellisesti.
Grillaa aina puhtaalla grillillä. Hiilille tippunut vanha lika ja rasva voivat syttyä tai savuta ja synnyttää siten savumutageeneja.
Puhdistus onnistuu parhaiten grilliharjalla grillaamisen jälkeen, kun grilli on vielä lämmin.
Jos käytät hiiligrilliä, älä aloita grillaamista ennen kuin hiilet hehkuvat kunnolla ja ovat pinnalta harmaanvalkeita. Siten voi minimoida savumutageenien määrän.
Epäsuora grillaaminen on tutkitusti hellävaraisin menetelmä grilliruuan kypsentämiseen.
Hiiligrillissä hiilet siirretään hiilitilan toiseen laitaan, ja kaasugrillissä osa grillistä saa olla erittäin kuuma ja osa vain lämmin.
Lihan voi ensin ruskistaa kuumalla puolella, minkä jälkeen se kypsennetään epäsuoralla lämmöllä esimerkiksi grillausalustan tai folion päällä.
Esimerkiksi broilerista, kalasta ja vähärasvaisesta punaisesta lihasta hiilille tippuu vain vähän rasvaa. Silloin savumutageenien määräkin vähenee.
Jos grillaa lihaa, jossa on näkyvää rasvaa, kannattaa välillä kuivata lihaa talouspaperilla, joka imee osan rasvasta.
Helpoin tapa välttää savumutageenit kokonaan on luopua hiiligrillin käytöstä ja hankkia kaasugrilli. Kaasu- ja sähkögrillit ovat myös ympäristöystävällisempiä ja synnyttävät 65 prosenttia vähemmän CO²-päästöjä kuin hiiligrilli.
Myös kertakäyttögrilli on ympäristölle haitallinen, koska siitä syntyy paljon jätettä.
Mustat grilliraidat maistuvat monen mielestä hyvältä, mutta juuri niissä on paiston aiheuttamia mutageeneja, joita olisi syytä välttää.
Mutageeneja ei synny vain grillattaessa, vaan niitä syntyy myös paistinpannulla kovalla lämmöllä paistettaessa.
Ruskista liha ensin ja kääri se sitten folioon tai kypsennä foliovuoassa tai paistoalustalla. Näin varmistat, ettei rasva tipu hiilille, ja vähennät samalla paistossa syntyvien mutageenien määrää.
Sitruunaa ei kuitenkaan pidä panna folioon, koska se voi liuottaa foliosta alumiinia ruokaan.
Paistamisen haittoja voi tutkitusti pienentää marinoimalla lihaa ennakolta antioksidanteilla, kuten sitruuna-mehulla, oreganolla, rosmariinilla ja valkosipulilla.
Kunto Plus 10/2020