Nainen juoksee rappuja ylös, lihasrevähdys
Lihasrevähdys

Katso, mitä lajeja voit harrastaa, jos lihasrevähdys vaivaa.

© iStock

Näin ehkäiset ja hoidat lihasrevähdystä

Lihasrevähdys on mahdollista miltei lajissa kuin lajissa, mutta erityisen paljon revähdyksiä sattuu juoksijoille ja jalkapalloilijoille. Kun revähdystä hoidetaan alusta asti oikein, treenitauko ei turhaan pitkity.

keskiviikko 15. tammikuuta 2020 teksti G. Palmgren

Oletko kokenut joskus äkillistä kipua esimerkiksi pohje-, reisi- tai pakaralihaksessa? Kyseessä on todennäköisesti ollut lihasrevähdys. Tässä jutussa kerromme, mitä lihasrevähdys tarkoittaa, mikä sen aiheuttaa ja miten sitä voi hoitaa – ja saako vamman kanssa ylipäänsä treenata.

Lihasrevähdys - kysymyksiä ja vastauksia

 

Mikä on lihasrevähdys?

Lihasrevähdys syntyy lihaksen ylikuormittuessa. Lihas ylikuormittuu tyypillisesti silloin, kun se ei ole riittävästi lämmennyt tai se ei ole ehtinyt palautua edellisestä treenistä. ­Lihasrevähdys syntyy helposti esimerkiksi silloin, kun heti juoksulenkin alussa tehdään nopeita vetoja. 

Myös heikko lihasvoima altistaa revähdyksille, joten lihaskunnon parantaminen ja perusteellinen lämmittely ovat paras tapa ehkäistä revähdyksiä.

 

Mistä lihasrevähdys johtuu?

Lihaskudos muodostuu kalvojen erottamista pitkittäisistä samansuuntaisista lihassolukimpuista. Yksittäiset lihassolut koostuvat ohuista proteiinisäikeistä, joita voi olla yhdessä solussa kymmenestä sataan. Kun lihasta käytetään eli lihas supistuu, säikeiden proteiinit liukuvat limittäin edestakaisin. Jos lihakseen kohdistuu kova isku tai liian raju kuormitus esimerkiksi ponnistaessa, voi yksi tai useampi säie katketa. Tällöin on kyseessä lihasrevähdys.

Lihaskudosta ja lihassolukimppuja
Lihasrevähdys

Lihasrevähdys aiheutuu lihassäikeiden katkeamisesta. Lihaskudos koostuu lihassolukimpuista, ja yksittäiset lihassolut puolestaan koostuvat ohuista proteiinisäikeistä.

© iStock
 

Oireet – miltä lihasrevähdys tuntuu?

Kun tapahtuu lihasrevähdys, kipu on varsin paikallista ja tuntuu yleensä lihaksen pinnalla. Joissain tapauksissa revenneet lihassäikeet voivat kiertyä pieniksi ihon alla tuntuviksi kyhmyiksi. 

Kipu muuttuu aristukseksi, joka tuntuu silloinkin, kun lihas on levossa, ja palaa, kun lihasta käytetään. Revähtäneessä kohdassa on lisäksi turvotusta. Repeämä aiheuttaa myös verenvuotoa kudokseen, mikä näkyy iholla mustelmana. Mitä syvemmällä lihasrevähdys on, sitä kauemmin mustelman ilmaantuminen kestää – tunneista jopa pariin päivään asti. 

LUE MYÖS: Näin pidät kuntoa yllä eturistisidevammasta toipuessasi

 

Onko kyseessä lihasrevähdys vai venähdys?

Sekä lihasrevähdys että venähdys aiheutuvat yleensä puutteellisesta lämmittelystä tai liian kovasta treenistä, ja vammoja voikin olla välillä vaikea erottaa toisistaan.

Suurin ero on siinä, että lihasrevähdys tarkoittaa lihassäikeen katkeamista, kun taas venähdyksessä kipu johtuu siitä, että lihasta tai jännettä on venytetty väärään asentoon mutta siinä mikään ei varsinaisesti repeä.

Eron huomaa myös siitä, että venähtänyt kohta on usein "vain" kipeä mutta periaatteessa toimintakykyinen, kun taas lihasrevähdys tarkoittaa, että lihas ei pysty toimimaan. Vammojen hoito on suhteellisen samanlaista, mutta lihasrevähdys paranee huomattavasti hitaammin kuin venähdys.

Eriasteisia lihasrevähdyksiä
Lihasrevähdys vai venähdys?

Venähdyksessä (1) lihakseen tai jänteeseen kohdistuu voimakas venähdys tai muu äkillinen liike mutta lihas tai jänne ei kuitenkaan katkea. Lihasrevähdys taas tarkoittaa lihassäikeiden katkeamista. Lievässä revähdyksessä (2) katkenneita säikeitä on vähemmän, kun taas vakavassa revähdyksessä (3) lihassäikeitä katkeaa suuri määrä tai koko lihas katkeaa kerralla.

 

Miten nopeasti lihasrevähdys paranee?

Lihasrevähdyksen paraneminen riippuu vamman vakavuudesta. Suuri lihasrevähdys paranee tietysti hitaammin kuin pieni. 

Lisäksi revähdyksen paraneminen riippuu vamman sijainnista. Yleensä lihaksen ja jänteen kiinnityskohdassa tapahtunut lihasrevähdys paranee hitaammin kuin lihaksessa tapahtunut revähdys.

Lihasrevähdys paranee, kunhan kevennät ja muunnat treeniä ainakin ensimmäisten parin viikon ajan. Kuntoutus kannattaa kuitenkin aloittaa mahdollisimman pian, jo pari päivää vamman syntymisen jälkeen.

Alta näet, millaista vauhtia lihasrevähdys tyypillisesti paranee ja mitä voit tehdä missäkin vaiheessa.

 

Miten lihasrevähdystä kannattaa hoitaa?

Lihasrevähdys: päivät 1-2: Malta levätä

Nosta jalka kohoasentoon ja pidä jääpussia tai kylmäpakkausta vamman päällä 20 minuuttia. Pidä tukisidettä 40 minuuttia. Toista useita kertoja. Pidä lihas levossa vielä seuraavana päivänä.

Lihasrevähdys: päivät 3-5: Paraneminen käyntiin

Voit edistää toipumista tehostamalla verenkiertoa esimerkiksi saunomalla tai kevyellä hieronnalla. Aktivoi lihasta halutessasi kävellen tai tasapainolaudalla.

Tiesitkö, että saunominen voi vahvistaa sydäntä ja laskea verenpainetta?

Lihasrevähdys: päivät 6-7: Aloita varovainen venyttely

Kun lihaksessa alkaa tuntua toipumisen merkkejä, voit kokeilla rauhallista ja hellävaraista venyttelyä. Muista kuitenkin, että vamma on syntynyt rajussa venytyksessä, ja lopeta heti, jos revähtäneessä kohdassa tuntuu kipua.

Lihasrevähdys: viikot 2-6: Aktiivista kuntoutusta

Aloita jännittämällä lihasta, mutta älä liikuta sitä. Lisää kuormitusta vähitellen: kävele aluksi pienin ja sitten normaali­mittaisin askelin. Siirry sitten hölkkään ja ala nostaa tempoa vähitellen.

Vaivaavatko kivut? Jooga voi auttaa. Täältä löydät tehokkaita joogaharjoitteita niin vasta-alkajille kuin kokeneillekin.

 

Estääkö lihasrevähdys treenaamisen?

Tarkista alta, mitä lajeja ei kannata harrastaa, jos lihasrevähdys vaivaa ja mitä voi turvallisesti treenata.

HUOM: Pidä itsesi kunnossa odottaessasi lihasrevähdyksen paranemista. Treenaa lajeja, joissa työtä tekevät muut kuin loukkaantuneet lihakset.

Treenimuodot – PARHAASTA HUONOIMPAAN, kun vaivana on lihasrevähdys

PARAS

MELONTA ja lihasrevähdys
Meloessa jalkojen lihaksia jännitetään asennon tukemiseksi, mutta niitä ei käytetä aktiviisesti, joten vaurioitunut lihas ei joudu töihin.
LIHASKUNTOTREENI ja lihasrevähdys
Treenaa laitteilla, joissa kuormitus ei kohdistu jalkoihin. Kokeile vaikka taljavetoja.
UINTI ja lihasrevähdys
Etenkin krooli on jaloille hellävaraista. Voit myös käyttää vain käsiä uidessasi.
GOLF ja lihasrevähdys
Rauhallinen kierros sopii toipilaallekin, mutta jos lihasrevähdys on pakarassa, svingi voi tehdä kipeää.
PYÖRÄILY ja lihasrevähdys
Aloita rauhallisesti ja lopeta heti, jos tunnet kipua.
JUOKSU ja lihasrevähdys
Jos on aivan pakko päästä lenkille, hölkkää tasaisella alustalla.
SUUNNISTUS ja lihasrevähdys
Juoksemisen lisäksi epätasainen maasto panee kaikki lihakset koville.

HUONOIN

JALKAPALLO ja lihasrevähdys
Kiihdytykset ja suunnan vaihdokset ovat myrkkyä revähtäneelle lihakselle.
 

Miksi melonta sopii reisilihasrevähdyspotilaalle?

  • Hyvää kestävyys- ja lihaskuntotreeniä: Melonta on hyvää kestävyyskuntotreeniä, ja lisäksi se kuormittaa erityisesti keskivartalon lihaksia mutta ei rasita juurikaan jalkoja.
  • Jalat lepäävät: Meloessa jalkoja käytetään asennon tukemiseen, mutta lihakset eivät tee aktiivista työtä, jolloin vahingoittunut lihas saa olla rauhassa.
  • Treenaa näin: Melo itsellesi sopivaa vauhtia ja kiihdytä tahtia, jos haluat kovemman treenin. Höllää vauhtia, jos revähtäneessä jalassa tuntuu kipua.
Nainen kajakissa – sopii lihasrevähdyspotilaalle
Puolen tunnin melonta kuluttaa noin 300 kcal energiaa.

Myös lihasrevähdyspotilas voi liikkua. Esimerkiksi puolen tunnin melonta kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin puolen tunnin juoksulenkki. 

© iStock
 

Lihasrevähdys ja hoito – lääketieteen keinot

Jos lihasrevähdys ei ole lainkaan parantunut viidessä päivässä, hieroja tai fysioterapeutti voi tehdä verenkiertoa lisäävän hieronnan. Myös ultraäänihoidosta voi olla apua, ja kipua voi hoitaa tulehduskipulääkkeellä, kuten ibuprofeenilla. 

Jos revähdyksen yhteydessä kuuluu läimähtävä ääni, saattaa koko lihas olla katkennut. Tällöin on syytä hakeutua välittömästi lääkärin tutkittavaksi, samoin silloin, kun revähtäneellä alueella on voimakasta turvotusta tai lihaksen käyttäminen ei onnistu lainkaan.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 7/2017.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mitä terveysneuvoa sinun on vaikeinta noudattaa?


KUNTO PLUS suosittelee