Näin pidät kuntoa yllä eturistisidevammasta toipuessasi

Polvivammoista tavallisimpia on eturistisiteen repeäminen, joista toipuminen voi viedä useita kuukausia. Takaristisiteen repeäminen on harvinaisempi ja haittaa vähemmän. Ristisidevammasta toipuessa on joka tapauksessa tärkeää treenata muuta kehoa ja kuntouttaa polvea.

Nainen kyykkää eturistiside vaivaa

REVENNYT ETURISTISIDE Eturistisidevammasta toipuminen kestää pitkään ja edellyttää määrätietoista ja sinnikästä kuntouttamista. Näin pidät kuntoa yllä polvivammasta toipuessasi.

© iStock

Mikä on ristisidevamma?

Ristisidevammassa polvea tukeva eturistiside yleensä repeää. Eturistisidevamma voi syntyä kaikissa lajeissa, joissa polvi kiertyy. Eturistisidevammat ovat yleisiä erityisesti palloilulajeissa, kuten jalkapallossa ja salibandyssa, joissa keho kääntyy paikallaan olevan jalan varassa. Eturistiside voi revetä niin rajusti, että se katkeaa kokonaan. Vain harvoissa ristisidevammoissa repeää takaristiside. Takaristisidevammaan on yleensä syynä tapaturma, kuten liikenneonnettomuus.

Mitä polvessa tapahtuu, kun eturistiside repeää?

Polven nivelsiteisiin kuuluvat polvea etu- ja takasuunnassa tukevat eturistiside ja takaristiside. Eturistiside kulkee viistosti säären etuosasta reiden takaosaan, ja takaristiside kulkee säären takaosasta etureiteen. Eturistisidevammoissa nivelside repeää, mikä tekee polvesta epävakaan, kun sääri liukuu eteen ja pääsee kiertymään reiteen nähden.

Oireet: Mistä eturististisidevamman tunnistaa?

Eturistisiteen revetessä polvessa tuntuu yleensä äkillinen kova kipu ja polvi pettää alta. Eturistisiteen revetessä saattaa kuulua napsahdus ja tuntua polven muljahdus. Revennyt ristiside vuotaa verta polven sisään, jolloin polvi turpoaa ja siihen koskee. Kipu ja turvotus voivat kestää useita päiviä tai jopa viikkoja. Yleensä kipu kuitenkin häviää turvotuksen laskiessa. Polvi tuntuu silti edelleen epävakaalta, ja se voi tuntua pettävän alta, muljahtelevan tai lonksuvan.

LUE MYÖS: Miltä penikkatauti tuntuu?

Eturistisidevamman hoito: Mitä voi tehdä itse?

Eturistisidevamma, päivät 1–2: Kipu pois

Laita polveen side ja nosta jalka ylös. Ensimmäisten 3-6 tunnin aikana voit lievittää etruristisiteen repeämisen aiheuttamaa kipua ja turvotusta hautomalla polvea kylmällä kerran tunnissa 20 min kerrallaan.

Eturistisidevamma, päivät 3–14: Lepo

Turvonnut polvi tarvitsee lepoa, joten kävele mahdollisimman vähän ja käytä kyynärsauvoja tai polvitukea. Treenaa reisi- ja pohjelihaksia jännittämällä niitä polvi ojennettuna kerran tunnissa 10 x 10 s.

Eturistisidevamma, viikot 3–12: Lihasten kuntoutus

Vahvista polvea ympäröiviä lihaksia niin, että polvi rasittuu mahdollisimman vähän. Nouse seisomaan varpaillesi, laskeudu kyykkyyn, pidä asento 2 s., laske kannat alas ja nouse ylös. Tee harjoite 10 kertaa päivässä.

Eturistisidevamma, kuukaudet 3–12: Kuntoutus

Muiden kuin aktiiviurheilijoiden kohdalla polven leikkaushoidosta päätetään vasta siinä vaiheessa, kun kävely alkaa sujua. Jos ei harrasta mitään erityisesti polvia rasittavaa lajia, leikkaus voi olla tarpeeton. Kuntouttavia harjoitteita on silti jatkettava vielä vähintään 6 kk.

Nainen ui kroolia uimahallissa - kuntouttaa ristisidevammaa

15 MINUUTTIA KROOLIA KULUTTAA JOPA 165 KCAL. Kovatehoinen krooliuinti kuluttaa keskimäärin 165 kcal. Saman verran energiaa kuluu 45 minuutin rauhallisessa kävelyssä.

© iStock

Revennyt eturistiside: Lääketieteen keinot

Noin puolet eturistisidevamman saaneista päätyy leikkaukseen. Tähystysleikkauksen jälkeen pääsee yleensä samana päivänä kotiin. Leikkauksessa uusi ristiside tehdään ­muualta potilaan jalasta otetusta jännesiirrännäisestä, joka kiinnitetään polveen. Kyynärsauvoilla pääsee liikkumaan jo leikkausta seuraavana päivänä, mutta polven kuntoutusta on jatkettava vähintään kolmesta kuuteen kuukautta leikkauksen jälkeen.

Artikkeli perustuu KUNTO PLUS -lehden numeron 9/2017 ristisidevammoista kertovaan artikkeliin