Uneton yö? Näin selviät seuraavasta päivästä

Huonosti nukutun yön jälkeen seuraava päivä voi tuntua varsinaiselta eloonjäämiskamppailulta. Näillä konsteilla selätät väsymyksen ja selviät voittajana - tunnista toiseen.

Väsynyt nainen haukottelee työpöytänsä ääressä

Takana on yö, jolloin nukuit huonosti tai liian vähän. Päivän työt ja velvollisuudet pitäisi kuitenkin jaksaa hoitaa valveilla ja normaalisti, vaikka mieli tekisi vain painaa pää tyynyyn. Nämä neuvot auttavat sinua pitämään silmät auki ja mielen virkeänä. Nukutko liikaa vai liian vähän? Katso, paljonko unta SINÄ tarvitset

07:00

Nouse ylös ja aloita päiväKun herätyskello soi, nouse vuoteesta saman tien. Venyttele hyvin päästä varpaisiin ja haukottele perusteellisesti – lihasten venyttely virkistää verenkiertoa ja herättää sekä kehon että aivot.### 07:10

Valoa silmilleJos ulkona on valoisaa, vedä verhot auki tai, jos mahdollista, käväise nopeasti ulkona luonnonvalossa. Elimistö tulkitsee päivänvalon herätysmerkiksi, jolloin aivot antavat käskyn pysäyttää unihormoni melatoniinin tuotannon, ja samalla väsymyksen tunne vähenee. Puhelimen tai tietokoneen näytön sinisävyisellä valolla on sama vaikutus, joten nyt voi olla hyvä hetki tarkistaa viestit ja sähköpostit, kun joka tapauksessa olet aloittamassa uutta päivää.
Jättikö huonosti nukuttu yö jälkensä? Näin karkotat silmäpussit.

07:30

Muista kunnon aamiainenKahvin tai kofeiinipitoisen teen vaikutus alkaa 20 minuuttia nauttimisen jälkeen, joten nyt on oikea hetki nauttia juoma. Myös aamiaisella on väliä: kuitu- ja proteiinipitoinen aamupala pitää nälän loitolla koko päivän ajan. Nauti siis täysjyvä-ruispuuroa ja vähärasvaista juustoa, vihanneksilla terästetty munakas tai rahkaa ja runsaasti marjoja.

Tutustu herkullisiinaamiaisruokiin!

10:00

Juo riittävästiJuo tarpeeksi vettä päivän mittaan, jotta elimistön nestetasapaino pysyy hyvänä. Jos elimistö pääsee kuivumaan, olo muuttuu väsyneeksi ja haluttomaksi. Juo kahvia vain aamupäivällä: jatkuvasta kahvinjuonnista tulee levoton olo.

Kokeile lisäpiristystä sitruunasta!

12:00

Kevyt mutta riittävä lounasSyö hyvä lounas, joka sisältää paljon kuitua sekä täysjyväviljaa ja proteiinia mutta vain vähän rasvaa. Tulet kylläiseksi, mutta et ähkyisen täyteen. Makeat ruuat tai liiallinen määrä nopealiukoisia hiilihydraatteja keikauttavat veren sokeritasapainoa, ja pian olosi on entistä väsyneempi.

14:00

Haukkaa happeaEnsimmäinen rankka väsymys iskee nyt, kun heräämisestä on noin seitsemän tuntia. Syynä on se, että keho lämpötila laskee hiukan päivän mittaan. Huomaat tämän, jos olet jo valmiiksi väsynyt. Paras lääke on lyhyt ulkoiluhetki. Päivänvalosta saat uutta energiaa, ja raitis ilma kirkastaa mielen.

Pitkätkään unet eivät ole tae siitä, että saat riittävästi syvää unta. Lue, paljonko syvää unta pitäisi saada yössä – ja mistä tiedät, saatko tarpeeksi.

15:00

Naura väsymys poisNauru kiihdyttää mielihyvähormoni endorfiinin eritystä. Siitä saa energisen ja iloisen olon. Nyt kannattaa päästää ilmoille sydämellinen nauru! Kerro työkavereille mehevä vitsi, etsi netistä hauska video tai lue uudelleen jokin hauska päivitys. Naurun myötä energiatasosi nousee.

16:30

Treenaa lempeästi Tänään kannattaa vaihtaa ponnistelua vaativa urheilusuoritus vaikkapa lempeään joogaan. Joogan hitaat venytykset aktivoivat lihaksia ja verenkiertoa lempeästi. Hengitysharjoitukset antavat uutta, rauhallista energiaa.

Vinkkejä joogaharjoitteiisin täältä!

18:30

Syö kevyestiSyö illalliseksi jotakin kevyesti täyttävää, jotta et kellahtaisi sohvalle tai nukkumaan välittömästi aterian jälkeen. Kun ruoka on kuitupitoista, jaksat vielä vähän aikaa hereillä. Näillä resepteillä valmistat terveellisen päivällisen alle puolessa tunnissa.

20:00

Ota rennosti Vaikka uni alkaisi jo maistua, vältä vielä sohvaa ja torkahdusta. Tee kevyitä askareita, mutta ota rennosti, niin elimistö tietää jo valmistautua nukkumaanmenoon. Lue kirjaa, järjestele kotia, tee rauhallinen kävelylenkki tai tiskaa. ### 22:30

Mene aikaisin nukkumaanMene nukkumaan hiukan tavallista aikaisemmin, jos silmät alkavat lupsahdella kiinni. Jos et muuten kärsi univaikeuksista, tämä ei häiritse yleistä unirytmiäsi. Voit myös odottaa vielä tavalliseen nukkumaanmenoaikaasi saakka. Mahdollinen univelkasi kuittautuu, ja nukut hyvin ja sikeästi. Seuraava aamu tuntuu paljon paremmalta.Jos unettomuus vaivaa usein, kannattaa selvittää sen syy - silloin löytyy myös ratkaisu. Lue vinkit unettomuuden selättämiseen täältä.