Onko erillään nukkuminen parisuhteelle uhka vai mahdollisuus?

Yhdessä nukkumisen ei tarvitse olla pariskunnalle suinkaan itsestäänselvyys. Mitä hyötyä erillään nukkumisesta voi olla, ja miten se voi vaikuttaa esimerkiksi seksielämään? Selvitimme, onko omiin makuuhuoneisiin siirtyminen lopun alkua vai voiko se kenties aloittaa aivan uuden, jännittävän luvun parisuhteessa.

OMA MAKUUHUONE

OMA MAKUUHUONE – Haaveiletko omasta huoneesta, jonka rauhaan voisit vetäytyä aina halutessasi? Oma makuuhuone voi pariterapeutin mukaan olla parisuhteelle vain eduksi.

© iStock

Marian makuuhuoneessa ikkuna on auki melkeinpä kesät talvet – hän nukkuu parhaiten viileässä. Seiniä koristavat rauhalliset maisemataulut, ja yöpöydällä kynttilät tuovat tilaan pehmeää valoa. Älylaitteilta on huoneeseen jyrkästi pääsy kielletty.

Rauhoitu ja virkisty ohjatuilla kuunneltavilla hengitysharjoituksilla

Vastapäätä Marian miehen makuuhuoneessa patteri hohkaa lämpöä, ja tietokone on valmiina elokuvien katselua ja pelaamista varten.

”Meillä on kumppanini kanssa hyvin erilaiset käsitykset ihanteellisista nukkumisolosuhteista”, 48-vuotias Maria selittää. Tässä ei ole sinänsä mitää erikoista, mutta harva pari päätyy kuitenkaan näin radikaalilta tuntuvaan ratkaisuun.

”Erillään nukkuminen on edelleen hienoinen tabu, sillä siihen liitetään paljon tulkintoja. Oletus on, että onnelliset parit nukkuvat yhdessä. Parivuode on niin jykevä normi, ettei sitä usein tule mieleenkään kyseenalaistaa”, seksologi ja pariterapeutti Sara Skaarup sanoo ja jatkaa: ”Uskoakseni monet kuitenkin hyötyisivät näiden vanhojen käsitysten tuulettamisesta.”

Hän on huomannut vastaanotollaan, että aihe on herkkä – erillään nukkumisesta voi olla vaikea avata keskustelua ilman, että toinen osapuoli loukkaantuu.

Kuorsausvapaa alue

Pariterapeutin mukaan yhteisestä vuoteesta siirrytään erilleen nukkumaan yleensä etenkin kolmesta syystä:

”Taustalla vaikuttavat usein ensinnäkin käytännölliset tekijät: kumppani esimerkiksi kuorsaa tai toinen kumppaneista on aamu- ja toinen iltavirkku”, Skaarup sanoo.

Kun univaikeudet jatkuvat riittävän pitkään, ei parivuode lopulta enää oikein houkuttele. Vaikka kumppani kuinka rakas olisikin, mikään ei korvaa kunnon yöunia – riittävä, laadukas uni on tutkitusti sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeää.

Uniongelmat ovat myös varsin yleisiä. Uniliiton mukaan jopa 30–35 prosenttia suomalaisista kärsii tilapäisestä unettomuudesta. Uniongelmat ovat usein yleisempiä naisilla, ja unen häiriöitä esiintyy myös tyypillisesti etenkin vaihdevuosien yhteydessä. Terveyskirjaston mukaan unettomuudesta kärsii vaihdevuosien aikana 40–60 prosenttia naisista.

Toinen tavallinen syy siihen, miksi yksin nukkuminen alkaa kiinnostaa, on se, että omat hyvinvoinnin edellytykset muuttuvat, ja niitä oppii myös herkemmin tunnistamaan iän myötä.

”Meillä on sen ansiosta intensiivisempää, kokonaisvaltaisempaa ja parempaa seksiä, ja me myös haluamme sitä enemmän. Emme juuri enää harrasta pikaseksiä, vaan olemme aidosti läsnä toisillemme”
— Maria (48)

Painoarvoa omille tarpeille

”Monet huomaavat omien tarpeidensa muuttuvan ajan mittaan. Vastarakastuneena tilanne on varsin toinen kuin 45- tai 55-vuotiaana, kun parisuhde on vakiintunut ja kumppanit voivat luottaa sen kestävän edelleenkin. Tällöin alkaa yhdessäolon oheen kaivata tilaa itselleen yksilönä”, Skaarup sanoo.

Tämä kuvaa myös Marian ja hänen miehensä pitkää parisuhdetta:
”Jos aiomme olla yhdessä vielä tulevat vuosikymmenet, on tärkeää, ettemme ole koko ajan tukahduttavasti kylki kyljessä vaan että meillä molemmilla on tilaa kukoistaa parisuhteessamme”, Maria toteaa.

Sekä Maria että hänen miehensä ovat introverttejä, jotka tarvitsevat ajoittain omaa aikaa ja rauhaa.

”Oman huoneeni suojissa voin ladata akkujani, ja saan näin energiaa, josta on hyötyä paitsi itselleni myös samalla koko perheelleni”, hän sanoo.

Makuuhuoneet ovat heille myös omaa, yksityistä tilaa, jonka sisustuksesta kumpikin päättää itse.

”Emme myöskään puutu toistemme nukkumaanmenoaikoihin”, Maria lisää vielä.
Entä miten seksielämän käy, kun kumppani nukkuu eri huoneessa? Palataan tähän kysymykseen tuonnempana – ensin pariterapeutti valottaa vielä kolmatta syytä erillään nukkumiseen, ja siinä on kyse juurikin seksistä.

Kun halut eivät kohtaa

Jos parin seksuaaliset tarpeet eivät kohtaa, parisänky ei välttämättä enää houkuttele etenkään vähemmän halukasta osapuolta. Yhdessä nukkumiseen voi liittyä odotus seksistä, vaikka sitä ei edes sanottaisi ääneen. Tällöin vuoteen jakaminen voi tuntua painostavalta, mikä voi vaikuttaa edelleen jopa nukkumiseen.

”Kun seksuaaliset halut alkavat heiketä, ei yhteisellä vuoteellakaan ole enää sama merkitys kuin ennen”, Sara Skaarup sanoo.

Miten seksielämän sitten käy, jos eroottinen kipinä parin välillä on jo muutenkin hiipumassa – onko eri huoneisiin siirtyminen lopullinen luovutus ja kuolinisku koko yhteiselle intiimielämälle vai kenties aivan uusi alku?

”Se voi olla kumpaa vain. Paljon riippuu siitä, millaisin tarkoitusperin tähän ratkaisuun päädytään. Erillään nukkumisella voidaan myös antaa molemmille tilaa ladata akkuja. Tällöin palataan ikään kuin vaiheeseen, jolloin pari ei vielä asunut yhdessä”, pariterapeutti selittää.

Kumppanille kylään

Monilla pareilla seksistä on saattanut tulla rutiinia, johon edetään aina samalla kaavalla. Marian ja hänen miehensä tapauksessa omiin makuuhuoneisiin siirtyminen on tuonut seksiin aivan uuden ulottuvuuden:

”Emme tee enää mitään automaattiohjauksella. Meidän on pitänyt löytää itsemme ja toisemme uudestaan. Kun seksiä tekee mieli tai jos edellisestä kerrasta on jo vierähtänyt aikaa, vihjaisemme toisillemme: ’Emmekös nukkuisi yhdessä tänä yönä?’ Saatamme toistaa tämän vaikka kolmena iltana peräkkäin ja pitää sitten taas vähän taukoa”, Maria kuvailee.

Hänen kokemuksensa mukaan on olennaista, että hän ja miehensä kutsuvat toisensa lähelleen, kun he aidosti haluavat toisiaan.

”Meillä on sen ansiosta intensiivisempää, kokonaisvaltaisempaa ja parempaa seksiä, ja me myös haluamme sitä enemmän. Emme juuri enää harrasta pikaseksiä, vaan olemme aidosti läsnä toisillemme”, hän sanoo.

Pariterapeutin mukaan onkin täysin loogista, että pieni etäisyys voi itse asiassa lisätä läheisyyttä. Omasta itsestä huolehtiminen voi sytyttää seksihalutkin uudella tavalla.

”Jos on tottunut pitämään aina huolta muista, on luultavasti tottunut myös sivuuttamaan omat tarpeensa. Tutut rutiinit voivat myös syödä seksielämästä jännitystä. Turvallisuuden tunne on tärkeää parisuhteessa, mutta seksissä on sen sijaan vain eduksi, jos siihen sisältyy tiettyä yllätyksellisyyttä,” Sara Skaarup sanoo.

”Erillään nukkuminen voi tuoda uutta jännitystä, kun toisen voi taas kutsua luokseen ikään kuin kylään”, Skaarup jatkaa.

Ei ole kuitenkaan mitään patenttiratkaisua siihen, miten seksielämä kannattaisi järjestää, kun yöt vietetään erillään. Pariskunnat ja yksilöt ovat erilaisia, ja se, mikä koetaan milloinkin tärkeäksi ja luontevaksi, myös muuttuu ajan mittaan. Omassa elämässä paras ratkaisu löytyy vain pohtimalla, mitä itse oikeasti haluaa ja miksi.

Maria ei olisi vielä kolmekymppisenä osannut kuvitella nukkuvansa eri huoneessa miehensä kanssa:
“Aika ei ollut vielä kypsä – ajattelin, että erillään nukkuminen tarkoittaa rakkauden loppumista. Ymmärsin vasta myöhemmin, että se, että tekee asioita välillä vain itsensä tähden, lujittaa rakkautta entisestään.”

Asiantuntija: seksologi ja pariterapeutti S. Skaarup