8 tapaa huolehtia itsestäkin – ei vain muista

Muistat aina huomioida muut ja olet muille läsnä kun tarvitaan – mutta tuletko osoittaneeksi itsellesi samaa huolenpitoa? Annamme vinkit siihen, miten voit olla itsesi paras ystävä.

Nainen suutelee peilikuvaansa. Hän muistaa olla erityisen hyvä myös itselleen eikä aina vain muille.

RAKASTA ITSEÄSI – ”Näytätpä sinä kauniilta tänään.” Älä jää odottamaan kauniita sanoja muilta, vaan suo niitä itse itsellesi

© iStock

Joskus, kun maailma murjoo, olisi mukava saada muilta hieman lohtua ja piristystä. Miksi jäisit odottamaan muiden lhdu- tusta? Kun alat kohdella itseäsi yhtä kauniisti ja kannustavasti kuin kohtelet muita, kurjakin päivä paranee taatusti.

Kokosimme listan tavoista, joilla itseään voi helliä ja huomioida – aloita vaikka heti ensimmäisestä kohdasta.

Helli kehoa

Itseä on ehkä vaivalloista halata, mutta itselleen voi olla fyysisesti lempeä muilla tavoin. Keskity suihkussa saippuoimaan ihoa hellästi päästä varpaisiin, levitä vartalolle tuoksuvaa kosteus voidetta ja venyttele lempeäs ti kireydet pois jäsenistä.

Nosta arkiateria arjen yläpuolelle

Laita omaa lempiruokaasi, kata pöytä kauniisti, sytytä kynttilät ja keskity nauttimaan – vaikka sitten ihan tavallisena tiistaina. Yleensä aterioihin panostetaan lähinnä silloin, kun vieraita on tulossa kylään, mutta samat konstit auttavat tekemään omasta arkisesta ateriasta pienen juhlan.

Kutsu yhdelle

Rentoudu pitkällä kävelyllä luonnossa tai uppoutumalla elokuvaan teatterin hämys sä. Itsensä hemmotteluun ei tarvita ketään muita – kutsu vain itsesi! Tällöin saat myös päättää aivan itse mieluisim man kävelyreitin tai elokuvan.

Pieni aikalisä

Taukojen pitämisessä tärkeintä ei ole välttämättä hengähdys hetken pituus vaan se, että niitä pitää tarpeeksi usein. Kun kiire ja stressi painavat, järjestä itsellesi tilaisuuksia pysähtyä rauhoittumaan – kuten helpotat kiireessä muidenkin taakkaa.

Anna armoa epätäydellisyydelle

Unohditko taas ostaa maitoa eikä kaurapuuro maistu miltään, tai myö hästyitkö vartilla tapaamisesta? Kun joku muu tällä tavoin ”mokaa”, et todennäköisesti suhtaudu asiaan kovin ankarasti. Anna siis ensi kerralla itsellesi armoa moitteiden sijaan – virheitä sattuu aivan kaikille.

Jakele kehuja

Muutamakin kaunis kehun ja kiitoksen sana – niin uudesta vaatteesta tai esimerkiksi hyvin hoidetusta työprojektistakin – voi ilahduttaa valtavasti. Samaan tapaan kuin annat tunnustusta muille, kiitä ja kehu silloin tällöin myös itseäsikin niin pienistä kuin suuristakin saavutuksista.

Anna palautetta

Jaksat tukea aina muita ja pohtia rakentavia vinkkejä ja neuvoja, kaivattiinpa niitä sitten painonpudotukseen tai oman yrityksen aloittami seen. Kokeile suunnata huo mio ja valjastaa rakentava energia välillä itseesi – mitä neuvoisit itseäsi tekemään, jotta voisit toteuttaa omia unelmiasi?

Lahjan paikka

Merkkipäivien lähestyessä ystävien ja perheenjäsenten lahjoihin saatetaan panos taa paljonkin. Jos talous on tiukalla, omat tarpeet jäävät helposti toiselle sijalle, vaikka viimeisestä hierojakäynnistä tai vaateostoksesta olisi jo aikaa. Muista, että olet itsekin aina lahjan arvoinen.