Psykologin vinkit vahvempaan itsetuntoon

Omanarvontunto vaihtelee läpi ihmisen eliniän – eikä valitettavasti aina positiiviseen suuntaan. Lue, mitä sanottavaa psykologilla on niille, jotka suomivat itseään ja miten vahvistat omaa itsetuntoasi, niin että kestät elämässä väistämättä eteen tulevat kolhut.

Kaksi naista juo yhdessä kahvia

KAIPAAKO ITSETUNTOSI VAHVISTUSTA? Tutustu psykologin neuvoihin siitä, miten omanarvontuntoa voi vahvistaa.

© iStock

”En ole tarpeeksi tehokas, riittävän hyvännäköinen enkä sosiaalinen.” Moni meistä on kehittänyt suorastaan mestarillisen taidon väheksyä itseään. Itseinho on yleinen vaiva, joka vie energiaa.

Onneksi koskaan ei ole liian myöhästä opetella pitämään itsestään.

Psykologi kertoo, kuinka peikko selätetään.

Psykologin neuvot

Puhu itsellesi lempeästi

Sanoilla on merkitystä. Jos puhut itsestäsi vähättelevään ja kielteiseen sävyyn, alat helposti myös uskoa sanojasi. Tämä ruokkii "sisäistä nalkuttajaa" eli kelpaamattomuuden ja riittämättömyyden tunteita ja heikentää omanarvontuntoa.

Kukaan sinänsä ei ole myötäsyntyisesti heikko tai vahva. Elämän varrella saadut kolhut voivat heikentää omanarvontuntoa, mutta sitä voi myös vahvistaa.

Elämä kolhii joskus jokaista

Omanarvontunto voi romahtaa äkillisen vastoinkäymisen vuoksi, jos esimerkiksi jotakin tärkeää hartaasti valmisteltua tavoitetta ei saavutakaan.

Omanarvontunto voi kärsiä myös silloin, kun elämän perusasioissa, kuten perhesuhteissa, terveydessä tai työtilanteessa tulee takapakkia. Ihminen on kuitenkin aina yhtä arvokas, eivätkä olosuhteiden muutokset vähennä arvoamme.

Epätäydellisyys voi ahdistaa

Kun omanarvontunto on heikentynyt, turvallisuudentunne kärsii. Tähän liittyy myös virheiden tekemisen ja sosiaalisen hyljeksinnän pelko, mikä voi johtaa ahdistuneeseen täydellisyyden tavoitteluun. Kukaan ei kuitenkaan ole täydellinen, joten virheet voi sallia myös itselleen.

Arvot puntariin

On kuluttavaa pyrkiä olemaan kaikkein kaunein, rikkain, älykkäin tai menestynein. Paitsi että täydellisyys on mahdotonta ja siihen pyrkiminen vie energiaa hetkessä elämiseltä, pinnallinen kilpailu myös heikentää ihmissuhteita ja lopulta murentaa omakuvaa.

Kannattaa mieluummin koettaa olla entistä luotettavampi, ystävällisempi ja enemmän läsnä. Se parantaa myös omanarvontuntoa.

Hylkää ankeat säännöt

Mieti, asetatko itsellesi liian ankaria tai peräti tarpeettomia sääntöjä, joiden noudattaminen rajoittaa turhaan elämääsi. Kyllä vieraat viihtyvät, vaikka koti ei olisikaan tahrattoman kiiltävä, ja keittiön siivoamisen voi hyvin jättää aamuun, jos illalla väsyttää.

Monet säännöt voivat olla aikansa eläneitä lapsuudenkodin peruja, jotka kannattaa tarkistaa, etteivät ne suotta ankeuta elämää.

Opi sanomaan ei

Koska omanarvontunnon heikentyminen tuo usein mukanaan hylätyksi ja torjutuksi tulemisen pelon, myös kyky kieltäytyä toisten pyynnöistä ja käskyistä heikkenee. Tämä aiheuttaa tunne-elämän ristiriitoja ja hankaloittaa elämää.

Jos pyyntöön suostuminen ei tunnu hyvältä, kannattaa pohtia, mitä oikeasti haluaisi vastata. Kun olet itsesi puolella, muutkin näkevät, että arvostat itseäsi.

Mieti, mikä sinussa on hyvää

Sen sijaan, että miettisit, mitä et osaa tai missä viimeksi meni pieleen, keskity siihen, miten hyvin olet aiemminkin pystynyt ratkomaan jonkin vastaavan tilanteen.

Omanarvontunnon heikentyessä on helppo unohtaa omat taidot. Mieti, mitä osaat ja aseta realistiset tavoitteet niiden mukaan.

Älä pidä rimaa liian alhaalla

Annatko helposti periksi, jos jokin asia tuntuu vaikealta? Joskus mukavuuden raja kannattaa ylittää.

Moni aliarvioi roimasti kykyjään. Sen sijaan, että epäilisit taitojasi, mieti, mitä voit saavuttaa, jos yrität.

Todennäköisesti löydät itsestäsi uusia lahjoja tai unohtuneita taitoja ja omanarvontuntosi kasvaa.

Opi kestämään elämän kolhuja

Vaikka tekisitkin joskus virheitä – kaikillehan niitä sattuu – olet silti hyvä ja riität sellaisena kuin olet.

Ongelmat eivät katoa, jos niiltä sulkee silmänsä, joten elämästä tulee paljon siedettävämpää, kun koettaa ratkoa ne niin hyvin kuin osaa.

Elämän välttämättömiä kolhuja kestää helpommin, kun hyväksyy itsessään ja muissa sellaiset asiat, joita ei voi muuttaa.

Kehitä parhaita puoliasi

Kukaan ei ole koskaan valmis, vaan aina löytyy lisää hyviä asioita, joita voi oppia. Sen sijaan, että syyllistäisit ja moittisit itseäsi tai muita, koeta keskittyä hyviin ominaisuuksiin.

Kehu, kiitä ja kannusta sekä itseäsi että läheisiäsi. Näin ruokit hyviä ominaisuuksia ja kehität niitä.

Asiantunitija: Psykologi Irene Oestrich on erikoistunut kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan. Asiakastyön lisäksi hän on kirjoittanut useita psykoterapian menetelmiä hyödyntäviä elämäntaito-oppaita.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehdessä 7/2020.