Hyvän ja terveellisen elämäntavan avaimet

Käsi ylös, jos haluat seitsenkymppisenä toimivan kehon ja tasapainoisen mielen. Miten se onnistuu? Lue täältä!

Aikuinen nainen juoksee ja hymyilee

JUOKSU on hyvä valinta sille, jonka aika on kortilla – kengät vain jalkaan ja menoksi!

© iStock

12 päälle kuusikymppistä naista

Kukapa ei haluaisi elää terveesti ja tasapainoisesti. Mutta miten se onnistuu?

Haastattelimme kahtatoista elämäänsä tyytyväistä, hyväkuntoista aikuista naista ja kysyimme, miten he pitävät itsensä kaikin puolin kunnossa ja aktiivisina.

Vastaukset saat alta.

Olet tehnyt liikunnasta osan jokaista päivää

Olen alkanut ajatella yhä enemmän sitä, miten teen liikunnasta luontevan osan arkeani ja miten saan hyödynnettyä mahdollisuudet saada liikuntaa päivittäisissä toimissani. Käytän askelmittaria, sillä se kannustaa kummasti. Jos mittariin on kertynyt vain 5 000 askelta, teen vaikka pihatöitä tai lähden kävelylle, että saan lisää askeleita. Käytän myös liukuportaiden sijasta tavallisia portaita aina, kun mahdollista. Lisäksi olemme ystävien kanssa puhuneet siitä, että jos kengännauhojen solmiminen ei tahdo onnistua istumatta alas, ei pidä ostaa eteiseen jakkaraa tai pitkävartista kenkälusikkaa, vaan joogata enemmän. Tavoitteenani on elää pitkään ja terveenä.

Lise, 66 v

Löydä itsellesi sopiva joogan laji

Pyöräilen päivittäin

Pyörä on minulle tärkein kuntoiluväline, eikä se ole toistaiseksi tuottanut pettymystä. Pyöräilen päivittäin 25 kilometrin työmatkat kesät talvet ja saan vastineeksi säännöllistä liikuntaa ja aikaa, jolloin kukaan tai mikään ei häiritse minua. Ensi alkuun kuljin osan matkasta autolla, mutta muutaman kuukauden kuluttua aloin polkea koko matkan. Olen hulluna makeaan ja haluaisin elää jäätelöllä ja suklaalla, minkä vuoksi joudun tarkkailemaan painoani, ja siinä pyöräily on hyvä apu.

Maja, 61 v

Kuuntelen itseäni

Lopetin käymästä kuntokeskuksissa, joissa musiikki soi kovalla. Ennen kävin innokkaasti ryhmätunneilla, mutta sittemmin olen alkanut nauttia hiljaisuudesta ja kuunnella sisäistä ääntäni. En enää tsemppaa itseäni terveys- ja vartaloihanteiden mukaiseen elämään, vaan annan itselleni luvan lepoon, jos tunnen sitä kaipaavani. Saan liikuntaa puutarhanhoidosta ja pihatöistä sekä kävelylenkeistä hyvässä seurassa.

Syke nousee näilläkin tavoilla, mutta veren maku ei nouse kurkkuun, ja se tuntuu hyvältä ja terveelliseltä. Fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin yhdistelmä on minulle tärkeä. Ainoa elämänohjeeni on se, että pyrin tekemään jokaisesta päivästä sellaisen, että illalla nukkumaan mennessä olen tyytyväinen päivään ja omiin aikaansaannoksiini. Muuta en tarvitse.

Birgit, 61 v

Näillä 5 harrastuksella voit vaalia terveyttäsi

Rakkautta ja ravintolisiä

Minä syön monenlaisia ravintolisia: nivelille, lihaksille, luustolle ja jaksamiselle. Otan nimenomaisesti naisille tarkoitettua monivitamiinivalmistetta, omega- 3-öljyjä, inkivääriä, sinkkiä, magnesiumia, kurkumaa ja ubikinonia. Lisäksi syön paljon kasviksia ja olen melkein vegaani. Ja melkein vain siksi, että puolisoni ei halua siirtyä vegaaniruokavalioon, joten hänen seurassaan syön illalla sekaruokaa. Hyvä ja toimiva ihmissuhde on myös tärkeä osa henkistä hyvinvointia, joten siitä kannattaa pitää huolta.

Miriam, 70 v

Pariterapeutti: Näin liekki pysyy hengissä

Osallistumalla pysyy vireessä

Minulla on olennaista osallistua ja olla mukana kaikissa elämän aspekteissa. Olen edelleen täysillä mukana työelämässä, yhtiömme hallituksen jäsen ja parissa muussa hallituksessa sekä poliittisesti aktiivinen. Perhe ja ystävät ovat kaikki kaikessa hyvinvoinnilleni, ja heidän ansiostaan minulla on henkistä voimaa ja energiaa kaikkeen siihen, mitä haluan tehdä. Myös fyysisen kunnon ylläpitäminen auttaa jaksamaan. En ole niitä ihmisiä, jotka viihtyvät kuntokeskuksissa, mutta pyöräily ja kävely sekä arkiliikunta pitävät minut kaikin tavoin kunnossa – ja toivon mukaan vielä pitkään.

Jeanne, 63 v

Harrastan raikkaassa ulkoilmassa

Nuorena luotu kuntopohja kestävyysurheilun parissa mahdollistaa kuntoilusta nauttimisen myös vanhemmalla iällä. Nuorena uraäitinä, kun jouduin sovittamaan vaativan työn ja perheen tarpeet yhteen olosuhteiden pakosta, oli yksinkertaisinta vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä ulos aina, kun ehti. Juoksin ensimmäisen maratonini 27-vuotiaana ja aloin sen jälkeen osallistua juoksuklubimme kanssa Euroopassa järjestettäville kaupunkimaratoneille joka vuosi. Olen juossut kaikkiaan 39 maratonia ympäri maailmaa. Nykyään hiihto ja pyöräily ovat lempiharrastuksiani. Minulle terveellinen elämäntapa yhdistää liikunnan ja laatuajan samanhenkisten ystävien kanssa.

Maritta, 63 v

Perusta oma juoksukerho, niin lenkille on aina kiva lähteä

Uskon elinikäiseen oppimiseen

Olen nyt 62-vuotias ja muistan hyvin, miten ikälopuilta kuusikymppiset vaikuttivat vanhempieni ikäluokassa. Aikanaan kuusikymppiset istuivat enimmäkseen television ääressä sohvalla. Nyt on toisin! Ainakaan minusta ei vielä ole sohvalle sammaloitumaan, enkä jää odottamaan, että joku muu vetäisi minut liikkeelle. Käytän tietoisesti aikani kaikkeen, mikä pitää minut sekä fyysisesti että henkisesti vireänä. Opiskelen parhaillaan kehoterapeutiksi, vaikka voisin yhtä hyvin jäädä eläkkeelle. Olen päättänyt oppia uutta koko ikäni.

Sussi, 62 v