Pariterapeutin 10 parasta neuvoa

Suomessa lähes puolet avioliitoista päättyy eroon, eikä tarpeeksi moni pari hae koskaan ammattiapua ongelmiinsa, vaikka moni kertoo eron syyksi puhumattomuuden. Tutustu pariterapeutin parhaisiin neuvoihin parisuhteen hoitamiseksi.

pariterapia

MITÄ TERAPEUTTI TOIVOISI, ETTÄ TIETÄISIT: Pariterapeutti paljastaa parhaat vinkit, joilla parisuhteen saa säilymään rakastavana vuosienkin jälkeen.

© iStock

Onko parisuhteesi kriisissä?

Tunteet jäähtyvät, rakastelukerrat harvenevat ja keskustelut muuttuvat riitelyksi.

Suomessa lähes puolet avioliitoista päättyy eroon, ja liian harva pari hakee ammattiapua, kun suhde ajautuu vaikeuksiin.

Pariterapeutti antaa vinkkejä, kuinka suhteesta ja rakkaudesta voi pitää huolta.

Katso neuvot alta.

Pariterapeutin vinkit:

Ole hyvä kumppanillesi

Kohtele kumppaniasi kuten toivoisit hänen kohtelevan sinua. Se on ehkä tärkein parisuhdeneuvo. Pyri antamaan toiselle sitä, mitä itsekin haluaisit saada. Jos se on läsnäoloa, ole ensimmäisenä tarjoamassa sitä toiselle.

Yksi poikkeus kuitenkin on: jos oma seksin tarpeesi on suurempi kuin toisella, älä vaadi enempää seksiä kuin toinen tahtoo, sillä se vain lisää torjuntaa. Läsnäolo riittää.

Rakkaus on tekoja

Myös parisuhteessa teot puhuvat enemmän kuin sanat. Jos kumppanisi toivoo, että kerrot hänelle rakkaudestasi, tee se vilpittömästi. Vielä tärkeämpiä ovat kuitenkin teot, jotka kertovat välittämisestä.

Mieti, kuinka kohtelet parasta ystävääsi, ja ole omalle rakkaallesi ainakin yhtä hyvä kuin ystävillesi.

Voit vaikuttaa pienillä asioilla

Pienet teot ovat yllättävän tärkeitä myös parisuhteen viihtyisyyden kannalta. Jokainen teko ja sana voi tuoda teitä lähemmäs toisianne, mutta varomaton sana tai torjuva ele voi myös entisestään erottaa. Jo pieni huomaavainen, hellä viesti päivän mittaan saattaa pelastaa kumppanisi päivän.

Kuuntele myös itseäsi

Parisuhteessa joutuu tasapainottelemaan sen välillä, kuinka ottaa toinen huomioon laiminlyömättä kuitenkaan itseään. Kiinnitä huomiota omiin tekoihisi, eleisiisi ja sanoihisi ja siihen, kuinka ne vaikuttavat yhteiseen oloonne. Älä lähde pelkästään siitä, että toisen pitäisi tehdä sinut onnelliseksi. Muista, että olet osaltasi vastuussa siitä, että kummallakin on hyvä olla. Kuuntele kumppaniasi, mutta kuuntele rehellisesti myös itseäsi ja mieti, voisiko jotakin asiaa parantaa.

Tunne pahat tapasi

Etenkin riitatilanteissa omat huonoimmat tavat ja luonteen ikävimmät puolet tahtovat tulla esiin. Alamme vanhasta tottumuksesta käyttäytyä ilkeästi juuri silloin, kun oikeastaan tarvittaisiin eniten vaikkapa halausta tai ystävällistä sanaa. Sama käyttäytyminen toistuu usein silloinkin, kun jokin jännitystila laukeaa. Malli voi olla lapsuuden peruja, ja aikuisena saattaa tahtomattaan ajautua samanlaisiin tilanteisiin ja konflikteihin.

Tällainen tunnemyrsky olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä oppia tunnistamaan, jotta siihen pystyy reagoimaan itse ennen myrskyn yltymistä ja puhumaan asiasta myös kumppanin kanssa.

Tartu ongelmiin ajoissa

Pikku ongelmia on helpompi ratkoa kuin isoja. Asia, joka hiertää tänään, hiertää ehkä vielä pahemmin viikon päästä, vuodesta puhumattakaan. Tärkeintä on se, miten ärtymyksen ilmaisee. Pyri puhumaan omasta puolestasi, älä syytä toista ainakaan sanoilla "aina sinä" tai "sinä et koskaan". Parisuhde on kahden kauppa. Kerro, mikä haittaa ja kysy, voisiko asian ratkaista jotenkin.

Pitäkää uutiset tuoreina

Suhde pysyy hengissä, kun sille omistetaan päivittäin aikaa. Näin kumpikin saa tietää, mitä toiselle kuuluu.Jo kymmenen suhteelle korvamerkittyä minuuttia päivässä auttaa. Ensimmäisten viiden minuutin aikana kumpikin voi kertoa päällimmäisenä mielessään olevat asiat ja toinen kuuntelee.

Sitten kumpikin voi kiittää toista jostakin sanasta tai teosta.

Suutele usein

Suuteleminen, halaaminen ja fyysinen lähelläolo on suhteen liima. Seksi on tärkeä osa parisuhdetta, mutta se kuihtuu helposti ilman huolenpitoa. Fyysinen läheisyys saa aikaan paljon hyvää, ja biologisesti ajatellen se myös edistää rakkaushormoni oksitosiinin tuotantoa.

Oksitosiini tasapainottaa hermojärjestelmää ja vähentää stressiäPane siis puhelin pois ja suutele, suutele, suutele!

Lähde, jos on pakko

Jos suhteessa on fyysistä tai henkistä väkivaltaa, sitä ei kannata jatkaa. Suhde on tiensä päässä myös, jos kumppanusten tarpeet eivät tunnu lainkaan kohtaavan tai jos jompikumpi esimerkiksi koettaa koko ajan muuttaa toista haluamaansa muottiin sopivaksi mutta toinen ei tahdo tai voi muuttua.

Elämme vain kerran!

LUE MYÖS: Mitä on gaslighting?

Vieläkö olisi mahdollisuus?

Jos rakkautta tuntuu riittävän ristiriidoista huolimatta eikä suhde ole väkivaltainen, miettikää, kannattaisiko kuitenkin vielä jatkaa yhdessä.

Toiveen pitää olla yhteinen, sillä silloin löytyy myös tahtoa avata solmut. Miettikää, kuinka saisitte tasa-arvon, aidon ystävällisyyden ja arkielämässä toimivan huomaavaisuuden takaisin.

Pohtikaa yhdessä tai pariterapeutin kanssa sitä, mikä toisen käyttäytymisessä eniten harmittaa ja miksi toinen toimii niin kuin toimii. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta kummankin pitää kuunnella toista.

Tutkimuslähde: TNS Gallupin Berlingske-lehdelle tekemä tutkimus

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 10/2020.