Iloa ja hyötyä hyvän mielen harrastuksista

Hyvinvointiaan voi kohentaa muullakin tavalla kuin treenillä. Hyvää mieltä tuottavat harrastukset edistävät sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia, vaikka syke ei kohoakaan eikä hiki tule pintaan.

Mustikoita ja pähkinäsuklaata välipalaksi, ja värityskirja viihdykkeenä

5 hyvinvointia kohentavaa harrastusta

Lukeminen rentouttaa

Sohvannurkka ja hyvä kirja – jo ajatuskin tuntuu rauhoittavalta ja rentouttavalta. Eikä ihme, sillä lukeminen auttaa tutkitusti lievittämään stressiä. Vuonna 2009 julkaistussa brittitutkimuksessa todettiin lukemisen alentavan stressitasoa 68 prosentilla. Jo kuuden minuutin lukeminen hiljaisessa ympäristössä laski sykettä ja lievitti lihasjännityksiä. Lukeminen osoittautui myös tehokkaammaksi stressin lievittäjäksi kuin esimerkiksi musiikin kuuntelu tai kävelylenkki.

Lukemisen stressin haihduttava taika piilee siinä, että kirjan maailmaan uppoutuminen edellyttää täydellistä keskittymistä, jolloin myös mielessä laukkaavat huolet väistyvät.

Käsitöistä rauhaa

Käsityöt ovat kuin joogaa mielelle: nekin auttavat keskittämään ajatukset nykyhetkeen ja olemaan läsnä tässä ja nyt. Toistuva liike voi myös tehdä esimerkiksi neulomisesta suorastaan meditatiivista. Käsitöihin uppoutuminen voi joogan tavoin auttaa laskemaan verenpainetta, parantamaan keskittymis- ja koordinaatiokykyä sekä rauhoittamaan niin mieltä kuin kehoakin..

Taide tuo väriä elämään

Taiteen tekeminen terapian muotona ei ole mitään uutta. Taiteen keinoin voi ilmaista monia tunteita, ja maalaamiseen tai piirtämiseen uppoutuminen on parhaimmillaan kuin meditaatio- tai mindfulnessharjoitus.

Tuotosten taiteellisilla ansioilla ei sinänsä ole väliä, vaan tärkeintä on itse tekeminen. Värityskirja on helpoin tapa päästä alkuun. Eri väreillä voi vaikkapa rauhoittaa tai piristää mieltä. Värityskirjoja on tarjolla runsas valikoima, ja ilmaisia pohjia voi ladata myös verkosta. Jos sisäiselle picassolle eivät kirjat riitä, voi oman teoksen luoda alusta asti. Oman luovuuden käyttäminen ja käsiensä jäljen näkeminen auttaa vahvistamaan itseluottamusta..

Kielen opiskelu on tehotreeniä aivoille

“Parlez-vous français?” Ei kiitos, söin juuri. Tai siis... Uuden kielen opiskelu paitsi avartaa maailmaa, tarjoaa myös tehokasta jumppaa aivoille. Tutkimuksissa on todettu tietyn aivojen osan kasvavan kielen opiskelun myötä – kuten lihaskin kasvaa, kun sitä treenaa. Kielten opiskelu auttaa myös pitämään aivot nuorina, kun ne saavat ponnistella mukavan tekemisen parissa. Kursseja on tarjolla niin kansanopistoissa kuin verkossakin – kokeile rohkeasti!

Laulusta saa iloa ja voimaa

Laulun kajauttaminen on kuin pieni treeni. Laulaminen panee töihin monet ylä- ja keskivartalon lihakset, ja se vapauttaa elimistössä myös hyvänolon hormoneina tunnettuja endorfiineja, jotka parantavat mielialaa ja lievittävät stressiä. Laulamisessa tärkeä syvähengitys ja oikea laulutekniikka vahvistavat keuhkoja ja vauhdittavat verenkiertoa.

Yhdessä laulaminen on erityisen terveellistä, sillätutkimusten mukaan kuoro- tai yhteislaulu voi edistää monin tavoin niin henkistä kuin fyysistäkin hyvinvointia ja auttaa esimerkiksi lievittämään masennusta. Yhdessä laulaminen vahvistaa yhteisöllisyyden ja osallisuuden tunnetta ja voi näin tuoda lisää merkitystä elämään..

Myös nämä ­tekevät hyvää

  • Soittaminen
  • Sudokut
  • Shakki
  • Ruoanlaitto
  • Päiväkirjan pito
  • Eläinten hoitaminen
  • Puutarhanhoito

Ja nämä ovat vasta esimerkkejä. Mikä tahansa mieluisa harrastus, joka ruokkii luovuutta, auttaa keskittymään nykyhetkeen ja haastaa aivoja ja kehittää kädentaitoja, edistää hyvinvointia ja jaksamista.