Luova tekeminen tuo iloa elämään

Oman luovuuden toteuttaminen voi tuoda uutta iloa arkeen.

Nainen värittää

Värityskirjat, palapelit ja virkkuukoukut jäävät yleensä arjen kiireissä nurkkaan pölyttymään, mutta silloin kun luovalle tekemiselle jää aikaa, se tuottaa tutkitusti aitoa iloa.

Uutta virtaa

Värityskirjabuumille voi hymähdellä, mutta tutkijoiden mukaan luovalla tekemisellä voi todellakin olla elämäniloa lisäävä vaikutus: päivittäinen luovuuden toteuttaminen näyttäisi vaikuttavan myönteisesti mielialaan. Uusiseelantilaistutkimuksessa analysoitiin 658 osallistujan päiväkirjamerkintöjä 13 päivän ajalta. Päiväkirjoista kävi mm. ilmi, millaista luovaa toimintaa osallistujat olivat harjoittaneet ja millainen heidän mielialansa oli ollut kunakin päivänä.

Ei tarvitse mennä kuin Strömsössä

Tutkimuksessa todettiin selkeä yhteys: niiden päivien jälkeen, joina osallistujat olivat tehneet jotain luovaa, he olivat myös tunteneet itsensä iloisemmiksi, energisemmiksi ja innostuneemmiksi sekä kokeneet ylipäänsä voivansa paremmin. Kannattaa siis kaivaa kutimet tai vaikka nokkahuilu esiin, ja antaa luovuuden kukkia. Taidoilla ei ole niinkään väliä, sillä myönteisen vaikutuksen aikaansaamiseksi pelkkä tekeminen riittää, lopputuloksesta siis viis.