5 hyvää syytä hankkia koira

Se saa liikkeelle, kohottaa mielialaa ja auttaa luomaan kontakteja toisiin ihmisiin. Viisi hyvää syytä siihen, miksi koira on ihmisen paras ystävä.

Nainen ulkona luonnossa koiran kanssa

HAU nelijalkainen ystävä saa sinut ylös sohvalta ja ulos luontoon. Sen avulla myös yksinäisyys pysyy loitolla.

© iStock

Jos haluat kävellä enemmän päivittäin, kannattaa hankkia koira. Senhän useimmat tietävätkin. Mutta tiesitkö, että häntää heiluttavasta ystävästä on paljon muutakin hyötyä?

5 hyvää syytä hankkia koira

Vuh! Se saa meidät lenkille, kohottaa mielialaa ja auttaa luomaan yhteyksiä muihin ihmisiin. Seuraavassa viisi syytä siihen, miksi koira on ihmisen paras ystävä.

Karkottaa yksinäisyyden

Sen lisäksi, että koirasta usein tulee omistajansa paras ystävä, koiranomistajilla on tutkitusti pienempi riski masentua ja tulla sosiaalisesti eristäytyneiksi muista ihmisistä.

Länsi-Australian yliopiston tutkimus osoittaa, että koiranomistajat oppivat tuntemaan naapurustonsa asukkaat selvästi paremmin kuin ihmiset, joilla ei ole koiraa.

Tekee iloiseksi

On hyvä syy sille, että kaverikoirat vierailevat hoitolaitoksissa. Elimistö erittää onnellisuushormoniksi kutsuttua oksitosiinia, kun ihminen on vuorovaikutuksessa koiran kanssa. Sen lisäksi, että oksitosiini tekee olon hyväksi ja iloiseksi, se myös laskee verenpainetta ja sydämen sykenopeutta ja saa olon tuntumaan hyvinvoivalta.

Saa liikkeelle

Kun koiran pitää päästä pissalle tai muuten vain ulos, ei omistaja voi jäädä sohvalle makaamaan. Brittitutkimus osoittaa, että koiranomistajat kävelevät keskimäärin 300 minuuttia viikossa, eli 200 minuuttia enemmän kuin ne, joilla ei ole koiraa. Yhdysvaltain sydänyhdistyksen mukaan koiranomistajat saavat 54 prosenttia todennäköisemmin terveellisen määrän liikuntaa.

Vähentää stressiä

Vaikka koirat ovat hyvin energisiä, tutkimukset osoittavat, että niillä on ihmisiin rauhoittava vaikutus.

Brittiläisen Kolumbian yliopistossa 246 opiskelijaa sai mahdollisuuden vierailla koiralauman luona ja hemmotella niitä päivän ajan. Tämän jälkeen kaikki opiskelijat ilmoittivat stressitasonsa laskeneen ja mielialansa kohonneen

Pidentää ikää

Monet koiranomistajuuteen liittyvät terveysedut takaavat, että koiran omistaminen pidentää ikää. Suuri Uppsalan yliopiston tutkimus, jossa seurattiin 3,4 miljoonaa ruotsalaista 12 vuoden ajan, osoitti, että koiranomistajilla on 24 % muita pienempi riski kuolla ennenaikaisesti.

Yksin asuvilla koiranomistajilla taas on 33 prosenttia pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin kuin yksin asuvilla koirattomilla.