Selaimesi pitää päivittää. Tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhoja selainversioita.
Lue lisää– se pienentää olkapääkipujen riskiä.
© Morten AndersenIhmisen ei ole tarkoitus istua koko päivää tietokoneen ääressä.
”Siitä ei päästä mihinkään, että useimmat joutuvat nykyään työssään käyttämään tietokonetta, mutta työskentelyn tapoja on onneksi mahdollista muuttaa”, toteaa fysioterapeutti Heidi Jensen.
Hän antaa muutamia hyviä neuvoja aktiiviseen arkipäivään:
Jos istut, säädä pöytä, tuoli ja näyttö niin, että ne sopivat sinun vartalollesi. Tarkista, ettei sinun tarvitse nostaa olkapäitäsi, vaan ne ovat rentoina ja käsivarret voivat levätä pöydällä, kun käytät näppäimistöä.
Älä kurottele eteenpäin näyttöä tihrustaessasi vaan tuo näyttöä eteenpäin tai suurenna tekstiä tarvittaessa. Etsi paras asento kokeilemalla eri vaihtoehtoja.
Pelkät olkapääharjoitteet eivät yksin riitä. Olkapäät yhdistyvät solisluihin, lapaluihin ja kylkiluihin, jotka puolestaan kiinnittyvät selkärangan muodostaviin selkänikamiin. Toisin sanoen kehossa kaikki liittyy kaikkeen.
Ennalta ehkäisevän huolenpidon pitää siis olla kokonaisvaltaista, mikäli halutaan kunnollisia tuloksia ja vaivaton, hyvin liikkuva keho. Pyri siis liikuttamaan koko kehoasi joka suuntaan useita kertoja päivän mittaan.
NÄIN VOIT KATIVOIDA KEHOASI PÄIVÄN MITTAAN
Nosta käsivarret pään yläpuolelle ja venyttele hyvin useita kertoja päivässä
Laskeudu välillä syvään kyykkyyn.
Tee vartalon kiertoja heilauttaen käsivarsia ja kiertäen ylävartaloa sivuille niin pitkälle kuin mahdollista.
Olkapääharjoitteet ovat hyväksi, mutta muutakin vartaloa kannattaa treenata. Liiku suositellut puoli tuntia päivässä, ja rasita itseäsi kunnolla kolmesti viikossa niin, että saat sykkeen kohoamaan.
Soutulaite on hyvä valinta, sillä oikein tehtynä sisäsoutu kohottaa sykettä ja vaikuttaa koko kehon lihaksiin ja liikkuvuuteen – myös olkapäiden ja yläselän lihaksiin, jotka ylläpitävät hyvää ryhtiä.
– sisä voi käyttää aina välillä myös tuolina.
Paras työasento on uusi työasento, sillä jos jokin on keholle haitaksi, niin paikalleen jumahtaminen.
Vaihda siksi asentoa niin usein kuin voit: istu satulatuolilla, pallolla ja tavallisella tuolilla, seiso, kävele ja pidä taukoja.
Tavallisen hyvin tuetun työtuolin vaihtaminen jumppapalloon on hyväksi, koska pallon epävakaus pakottaa lihakset ylläpitämään kehon tasapainoa ja pitämään pallon paikoillaan. Pallon päällä ryhtikään ei pääse niin helposti lysähtämään.
Lähteet: Fysioterapeutit H. Jensen, terveyskirjasto.fi, Tanskan työympäristön tutkimuskeskus
Parhaat treenivinkit, reseptit ja tuoreimmat tiedot terveysrintamalta.
NYT: Saat 6 kotitreeniohjelmaa, kun tilaat uutiskirjeemme. Kohenna tehokaasti kuntoa vartin treeneillä, jotka voit tehdä vaikka omassa olohuoneessasi!
KUNTO PLUS -uutiskirje tarjoaa artikkeleja terveydestä, vinkkejä treenaamiseen ja herkullisia reseptejä.