Kaksi kärpästä yhdellä iskulla
Ristiriitaista kyllä, monista tuntuu täysin luontevalta kiirehtiä aamulla työpaikalle autolla, jotta iltapäivällä olisi aikaa nousta spinningpyörän selkään kuntokeskuksessa. Ruokaostokset tehdään netissä, jotta säästyttäisiin kaupassakäynniltä samalla, kun toisaalta tuskaillaan sen parissa, kertyykö askelmittariin päivän aikana riittävän korkea lukema.
Nämä ovat toki itse kunkin henkilökohtaisia valintoja, ja sinänsä on hienoa, että liikunta kuitenkin on mielessä ja yksi arjen tavoitteista. Merkittävintä itse liikkumisen lisäksi tietysti on se, että liikunta tuottaa mielihyvää.
Monille liikunnan harrastamisesta on kuitenkin tullut stressitekijä ja huonon omantunnon tuottaja. Näin ei suinkaan tarvitsisi olla, sillä arki tarjoaisi kosolti helppoa ja ilmaista liikuntaa.
LUE MYÖS: Sähköpyörä innostaa pyöräilemään
Noidankehä
Ihminen on aina pyrkinyt keksimään tapoja, joiden avulla elämä helpottuisi. Nyt on kuitenkin ehkä saavutettu piste, jossa tätä kehitystä voisi jopa jo hiukan jarruttaa. Käytössä on ennätysmäärä apuvälineitä, joiden avulla voi säästää aikaa ja vaivaa, mutta toisaalta ihmiset ovat stressaantuneempia ja kiireisempiä kuin koskaan. Toisaalta arjen askareita helpotetaan raivaamalla tieltä esteitä, mutta samalla tuotetaan uusia tarpeita, jotka haukkaavat yhä enemmän aikaa.
Koska palvelut ja apuvälineet, kuten kotisiivous tai auto, maksavat, vaaditaan enemmän työtä ja palkkaa, jotta voidaan ostaa apuvälineitä ja niiden suomaa vapaa-aikaa. Tässä on syvä ristiriita.
Lisäksi nykykotien sisustus tukee entistä liikkumattomampaa elämäntapaa: yli 60 prosenttia ihmisistä istuu päivän aikana enemmän kuin kahdeksan tuntia. Terveysalan tutkimus onkin jo esittänyt väittämän ”sitting is the new smoking”, eli liika istuminen on tupakoinnin veroinen terveysriski ja liikunnan puute on merkittävä ennenaikaiseen kuolemaan johtava tekijä
Mieti mukavuuden hintaa
Aina, kun valitsee helpon ja nopean ratkaisun, vähentää kehon fyysistä rasitusta. On kuitenkin mahdollista valita toinen tie ja totuttautua näkemään hiukan enemmän vaivaa, vaikka samalla kuluisi myös enemmän aikaa. Usein kysymys on pienistä arjen valinnoista, esimerkiksi siitä, käyttääkö hissiä, ostaako ikkunanpesun, vaivaako leipätaikinan koneella tai valitseeko bussissa istumapaikan. Nämä ratkaisut vähentävät arkiliikuntaa, ja vaikka jokainen valinta tuntuu pieneltä, niistä syntyy suuri kokonaisuus.
Seuraavalla kerralla, kun hissi on rikki tai väärässä kerroksessa tai kun bussissa on pelkkiä seisomapaikkoja, voikin ajatella: nyt saan enemmän liikuntaa! Liukuportaiden vieressä on melkein aina tavalliset portaat – jos kantamukset eivät ole kovin painavat, valitse jälkimmäinen vaihtoehto.
Jos ottaa tavaksi valita tarjolla olevista vaihtoehdoista sen, johon sisältyy hiukan aikaa vievää vaivannäköä, jää plussapuolelle muutenkin kuin fyysisen liikunnan suhteen. Rutiinien muutokset tekevät nimittäin hyvää myös aivojen terveydelle.
10 KEINOA, JOILLA VOIT LISÄTÄ ARKILIIKUNTAA
1. Kotitalousrobotit
Robottipölynimurit ja -ruohonleikkurit helpottavat arkea huomattavasti. Niiden käyttö kuitenkin vähentää hyviä tilaisuuksia reippaaseen, sykettä nostavaan arkiliikuntaan.
2. Keittiökoneet
Tehosekoittimet, monitoimikoneet ja leipäkoneet ovat sinänsä mainioita esimerkiksi juhlien valmistelun yhteydessä. Silloin, kun ei ole kiire, kannattaa kuitenkin tehdä työt käsipelillä ja vaivata esimerkiksi taikinat itse.
Kokeile näitä herkullisia kanelikierteitä (taikina vaatii vaivaamista)
3. Hissi ja liukuportaat
Kun liikuntaeste tai lastenvaunut haittaavat portaiden käyttöä, hissi on avuksi. Liukuportaista on iloa, jos kantamukset painavat. Muutoin kannattaa käyttää portaita.
4. Siivouspalvelut
Imurointi sekä lattioiden ja ikkunoiden peseminen nostavat hien otsalle. Kun teet työt itse, säästät rahaa, saat hyvää liikuntaa ja hyvän mielen, ja koet saavasi konkreettisesti jotain aikaan.
5. Ruudun käyttö lastenhoitajana
Arjen pyörityksessä on helpottavaa parkkeerata lapset hetkeksi lastenohjelmien ääreen. Saat kuitenkin hyötyliikuntaa, jos otat lapset mukaan arkiaskareisiin ja osallistut leikkeihin.
6. Istuminen töissä
Istumatyö kartuttaa vuosien saatossa tuhansia tuolissa vietettyjä tunteja. Säätöpöydän avulla voi välillä tehdä työtä seisten. Kannattaa myös kokeilla kävelypalavereja.
Vinkkejä energiankulutuksen lisäämiseen töissä
7. Nettiostokset
Jos tilaat ruokaostokset ja vaatteet netistä, vähennät huomattavasti päivittäisiä askelia. Kauppakassien kantaminen ei ehkä ole juhlaa, mutta se vahvistaa myös keskivartalon ja käsivarsien lihaksia.
8. Ihmissuhteiden hoito netissä
Ylös, ulos ja vaikka lenkille ystävän kanssa! Tai kahvilaan, kirjastoon tai konserttiin! Tapaaminen on hauskempaa kasvotusten, ja taas saat liikuntaa.
9. Autoilu
Kun lisäät kävelemistä ja pyöräilyä ja vähennät auton käyttöä esimerkiksi työmatkoilla, huomaat pian, kuinka kuntosi kohenee. Vähän pidemmillä matkoilla sähköpyörä on verraton vaihtoehto – siinäkin saa kosolti liikuntaa.
10. Kodinhallintasovellukset
Kodin valaistusta, äänimaisemaa ja ilmastointia voi hallita sipsikulhon ääreltä sohvalla maaten. Toisaalta valokatkaisimen luo voi myös kävellä. Kumman valitset?
Asiantuntijat: J. Troelsen, liikuntatieteen professori, ja A. Colding-Jørgensen, psykologi ja kirjailija