Näin saat lisää liikuntaa arkeen

Kaupan lähetti tuo ostokset kotiovelle, ja robotti leikkaa nurmikon. Voimien säästämiseen on kehitetty monenlaisia keinoja, mutta samalla on menetetty suuret määrät hyödyllistä arkiliikuntaa. Katso, millä 10 konstilla saat lisää liikuntaa arkipäiviin.

Nainen pyöräilee töihin

PYÖRÄILE TYÖMATKAT, niin et joudu jumittamaan aamuruuhkassa.

© iStock

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Ristiriitaista kyllä, monista tuntuu täysin luontevalta kiirehtiä aamulla työpaikalle autolla, jotta iltapäivällä olisi aikaa nousta spinningpyörän selkään kuntokeskuksessa. Ruokaostokset tehdään netissä, jotta säästyttäisiin kaupassakäynniltä samalla, kun toisaalta tuskaillaan sen parissa, kertyykö askelmittariin päivän aikana riittävän korkea lukema.

Nämä ovat toki itse kunkin henkilökohtaisia valintoja, ja sinänsä on hienoa, että liikunta kuitenkin on mielessä ja yksi arjen tavoitteista. Merkittävintä itse liikkumisen lisäksi tietysti on se, että liikunta tuottaa mielihyvää.

Monille liikunnan harrastamisesta on kuitenkin tullut stressitekijä ja huonon omantunnon tuottaja. Näin ei suinkaan tarvitsisi olla, sillä arki tarjoaisi kosolti helppoa ja ilmaista liikuntaa.

LUE MYÖS: Sähköpyörä innostaa pyöräilemään

Noidankehä

Ihminen on aina pyrkinyt keksimään tapoja, joiden avulla elämä helpottuisi. Nyt on kuitenkin ehkä saavutettu piste, jossa tätä kehitystä voisi jopa jo hiukan jarruttaa. Käytössä on ennätysmäärä apuvälineitä, joiden avulla voi säästää aikaa ja vaivaa, mutta toisaalta ihmiset ovat stressaantuneempia ja kiireisempiä kuin koskaan. Toisaalta arjen askareita helpotetaan raivaamalla tieltä esteitä, mutta samalla tuotetaan uusia tarpeita, jotka haukkaavat yhä enemmän aikaa.

Koska palvelut ja apuvälineet, kuten kotisiivous tai auto, maksavat, vaaditaan enemmän työtä ja palkkaa, jotta voidaan ostaa apuvälineitä ja niiden suomaa vapaa-aikaa. Tässä on syvä ristiriita.

Lisäksi nykykotien sisustus tukee entistä liikkumattomampaa elämäntapaa: yli 60 prosenttia ihmisistä istuu päivän aikana enemmän kuin kahdeksan tuntia. Terveysalan tutkimus onkin jo esittänyt väittämän ”sitting is the new smoking”, eli liika istuminen on tupakoinnin veroinen terveysriski ja liikunnan puute on merkittävä ennenaikaiseen kuolemaan johtava tekijä

Mieti mukavuuden hintaa

Aina, kun valitsee helpon ja nopean ratkaisun, vähentää kehon fyysistä rasitusta. On kuitenkin mahdollista valita toinen tie ja totuttautua näkemään hiukan enemmän vaivaa, vaikka samalla kuluisi myös enemmän aikaa. Usein kysymys on pienistä arjen valinnoista, esimerkiksi siitä, käyttääkö hissiä, ostaako ikkunanpesun, vaivaako leipätaikinan koneella tai valitseeko bussissa istumapaikan. Nämä ratkaisut vähentävät arkiliikuntaa, ja vaikka jokainen valinta tuntuu pieneltä, niistä syntyy suuri kokonaisuus.

Seuraavalla kerralla, kun hissi on rikki tai väärässä kerroksessa tai kun bussissa on pelkkiä seisomapaikkoja, voikin ajatella: nyt saan enemmän liikuntaa! Liukuportaiden vieressä on melkein aina tavalliset portaat – jos kantamukset eivät ole kovin painavat, valitse jälkimmäinen vaihtoehto.

Jos ottaa tavaksi valita tarjolla olevista vaihtoehdoista sen, johon sisältyy hiukan aikaa vievää vaivannäköä, jää plussapuolelle muutenkin kuin fyysisen liikunnan suhteen. Rutiinien muutokset tekevät nimittäin hyvää myös aivojen terveydelle.

10 KEINOA, JOILLA VOIT LISÄTÄ ARKILIIKUNTAA

1. Kotitalousrobotit

Robottipölynimurit ja -ruohonleikkurit helpottavat arkea huomattavasti. Niiden käyttö kuitenkin vähentää hyviä tilaisuuksia reippaaseen, sykettä nostavaan arkiliikuntaan.

2. Keittiökoneet

Tehosekoittimet, monitoimikoneet ja leipäkoneet ovat sinänsä mainioita esimerkiksi juhlien valmistelun yhteydessä. Silloin, kun ei ole kiire, kannattaa kuitenkin tehdä työt käsipelillä ja vaivata esimerkiksi taikinat itse.

Kokeile näitä herkullisia kanelikierteitä (taikina vaatii vaivaamista)

3. Hissi ja liukuportaat

Kun liikuntaeste tai lastenvaunut haittaavat portaiden käyttöä, hissi on avuksi. Liukuportaista on iloa, jos kantamukset painavat. Muutoin kannattaa käyttää portaita.

4. Siivouspalvelut

Imurointi sekä lattioiden ja ikkunoiden peseminen nostavat hien otsalle. Kun teet työt itse, säästät rahaa, saat hyvää liikuntaa ja hyvän mielen, ja koet saavasi konkreettisesti jotain aikaan.

5. Ruudun käyttö lastenhoitajana

Arjen pyörityksessä on helpottavaa parkkeerata lapset hetkeksi lastenohjelmien ääreen. Saat kuitenkin hyötyliikuntaa, jos otat lapset mukaan arkiaskareisiin ja osallistut leikkeihin.

6. Istuminen töissä

Istumatyö kartuttaa vuosien saatossa tuhansia tuolissa vietettyjä tunteja. Säätöpöydän avulla voi välillä tehdä työtä seisten. Kannattaa myös kokeilla kävelypalavereja.

Vinkkejä energiankulutuksen lisäämiseen töissä

7. Nettiostokset

Jos tilaat ruokaostokset ja vaatteet netistä, vähennät huomattavasti päivittäisiä askelia. Kauppakassien kantaminen ei ehkä ole juhlaa, mutta se vahvistaa myös keskivartalon ja käsivarsien lihaksia.

8. Ihmissuhteiden hoito netissä

Ylös, ulos ja vaikka lenkille ystävän kanssa! Tai kahvilaan, kirjastoon tai konserttiin! Tapaaminen on hauskempaa kasvotusten, ja taas saat liikuntaa.

9. Autoilu

Kun lisäät kävelemistä ja pyöräilyä ja vähennät auton käyttöä esimerkiksi työmatkoilla, huomaat pian, kuinka kuntosi kohenee. Vähän pidemmillä matkoilla sähköpyörä on verraton vaihtoehto – siinäkin saa kosolti liikuntaa.

10. Kodinhallintasovellukset

Kodin valaistusta, äänimaisemaa ja ilmastointia voi hallita sipsikulhon ääreltä sohvalla maaten. Toisaalta valokatkaisimen luo voi myös kävellä. Kumman valitset?

Asiantuntijat: J. Troelsen, liikuntatieteen professori, ja A. Colding-Jørgensen, psykologi ja kirjailija

Tämän hetken suosituimmat
Ennaltaehkäisy

Miksi saunominen on terveellistä

Treenimotivaatio

6 kevyttä tapaa treenata silloinkin, kun ei jaksaisi

Energiankulutus

LASKURI: Kaloritarve

Litteä vatsa

Kiinteyttä keskivartaloon vain 8 viikossa

Mehut

Inkiväärishotti tekee hyvää

1:15 tuntia
Letut ja lettutaikina

VIDEO: Terveelliset ja herkulliset banaaniletut 5 minuutissa

295 kcal
5 minuuttia
Laihdutus

PAINOINDEKSILASKURI: laske painoindeksisi eli BMI

Terveellinen ruokavalio

Näin muunnat grammat desilitroiksi

Ravitsemusneuvoja

Jätä suolapurkki rauhaan

Psykologia

5 asiaa, joita onnelliset naiset tekevät

Lisää aiheesta: Treenimotivaatio
Treenimotivaatio

Miten saan sykkeen nousemaan, jos en voi käyttää jalkoja?

Treenimotivaatio

8 innostavaa ja kannustavaa tv-ohjelmaa

Treenimotivaatio

6 kevyttä tapaa treenata silloinkin, kun ei jaksaisi

Treenimotivaatio

5 hyvää syytä harrastaa kamppailulajeja

Treenimotivaatio

Miksi kannattaa aina käyttää portaita: 5 hyvää syytä

Treenimotivaatio

Moni pelkää mennä kuntosalille

Treenimotivaatio

9 hyvää syytä uida: Näistä syistä uinti on hyvää treeniä

Treenimotivaatio

5 hyvää syytä treenata kotona

Treenimotivaatio

5 hyvää syytä treenata rakkaan kanssa

Treenimotivaatio

Tämä treeni lisää voimaa kaikkein nopeimmin

Treenimotivaatio

8 viikon bootcamp: ”Uinuvat lihakseni ovat heränneet”

Newsletter background
KUNTO PLUSsan suositukset
Ennaltaehkäisy

Miksi päänahka kutiaa?

Psykologia

Tee testi: Oletko optimisti vai pessimisti?

Kuntoplus

KUNTO PLUSsan treenivideot ja ruokalistat – nyt on helppo elää terveellisesti!

Terveellisiä reseptejä

Tee itse hapanjuuri

598 kcal
4–6 päivää
5 km juoksuohjelmat

Kuunneltava juoksuohjelma: 12 viikon kuluttua juokset 5 km – vaikka aloitat nollasta

Litteä vatsa

Vatsatreeni vasta-alkajille: Tehokas treeniohjelma tuottaa tuloksia!

Psykologia

Masennustesti: Onko kyseessä masennus vai ohimenevä alakulo?

Treenivaatteet

5 TÄRKEÄÄ OMINAISUUTTA: kiinnitä näihin huomiota, kun ostat talvijuoksutrikoita

Terveys

Kokeile kirkasvalolamppua kaamosmasennusoireiden lievittämiseen

Kuntosali

Opas: Kuntosalilaitteet tutuiksi