Unohda hissi - käytä portaita

Portaiden käyttäminen kuluttaa energiaa sekä vahvistaa lihaksia ja niveliä. Seuraavassa esitellään 10 terveyshyötyä, joista pääset nauttimaan, kun hylkäät hissin ja valitset portaat.

Ihmisiä rappusissa

Portaiden käyttäminen on helppoa arkiliikuntaa, jolla on kiistattomia terveysvaikutuksia. Portaiden nousu vahvistaa alavartalon lihaksia ja jänteitä, lisää energiankulutusta ja nostaa sykettä.

Toisin kuin useimmat urheilulajit, portaiden nousu ei vaadi mitään erityistä tekniikkaa, ja lisäksi tätä arkiliikuntaa on helppo harrastaa missä ja milloin vain. Seuraavassa hyviä syitä sille, miksi kannattaa valita portaat.

Auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja

Portaiden nouseminen kohottaa sykettä paremmin kuin tavallinen kävely. Päivittäinen portaiden käyttäminen hissin sijaan auttaa vähentämään sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.

Auttaa painonhallinnassa

Tutkimusten mukaan 45-vuotias nainen, joka painaa 75 kiloa ja kävelee päivittäin portaat töissä toiseen kerrokseen ja kotona viidenteen kerrokseen kuluttaa vuodessa 17 000 kilokaloria enemmän. Määrä vastaa 2,5 kiloa rasvakudosta, josta voi päästä eroon, kun vaihtaa hissin portaisiin.

Reidet ja pakarat vahvistuvat

Portaiden nousu vahvistaa reisi- ja pakaralihaksia enemmän kuin tavallinen kävely, minkä huomaa pian myös lihasten kiinteytymisenä. Jos haluat kiinteämmät lihakset, suuntaa aina tilaisuuden tullen portaisiin.

Kunto kohoaa

Portaiden nousu on mainio lisä juoksuharrastukseen. Portaissa syke kohoaa ja lihakset vahvistuvat mutta jalkoihin ei kohdistu kovia iskuja, kuten tiellä juostessa.

Hyvä treenimuoto

Portaiden noususta saa vielä enemmän irti juoksemalla ne ylös. Tämä vaikuttaa suotuisasti myös juoksutekniikkaan. Samalla syke kohoaa, mutta jalkojen jänteisiin ja niveliin ei kohdistu kovaa rasitusta. Myös useimmat kilpajuoksijat treenaavat porrasjuoksua.

Auttaa välttämään vammoja

Alavartalon lihakset, nivelet ja jänteet vahvistuvat portaissa. Vaikutus tuntuu erityisesti jalkalihaksissa ja lantion alueen lihaksissa. Vahvemmat lihakset auttavat välttämään juoksijoille tyypillisiä urheiluvammoja.

Aikaa säästyy

Portaat säästävät myös aikaa, sillä samalla kun pääsee perille yhtä nopeasti kuin hissillä tai rullaportailla, saa tehtyä myös pienen treenin.

Toimii kaikkialla

Toisin kuin useimmat urheilulajit, portaiden nousu ei edellytä mitään erityisiä varusteita, treenipaikkoja tai tekniikkaa. Päivittäinen treeni ei siis riipu kuntosalin aukioloajoista tai laitteiden toiminnasta. Kuljet vain portaiden kautta kotimatkalla - siinäpä se!

Parantaa ryhtiä

Sen lisäksi, että portaiden nousu vahvistaa jalkojen lihaksistoa, se vaikuttaa myös keskivartalon syviin vatsa- ja selkälihaksiin. Näin vatsa näyttää litteämmältä ja selkä suoremmalta. Vahvat keskivartalon lihakset auttavat myös välttämään selkäkivut ja parantavat oloa, jos selkä on jo kipeä.

Hyväksi ympäristölle

Ympäristö kiittää, kun siirryt paikasta toiseen omin voimin. Portaiden nousu ei kuluta sähköä, mikä tekee siitä hissiä ympäristöystävällisemmän valinnan.