Sähköpyörä voi saada vastahakoisemmankin vaihtamaan auton tai julkiset kulkuvälineet kaksipyöräiseen ja liikkumaan siten enemmän. Pyöräily on loistavaa liikuntaa, joka hyödyttää niin kehoa kuin mieltäkin, olipa pyörä sitten sähköavusteinen tai ei.
Sähköpyörä voi saada sinut liikkeelle ja pyörän selkään myös silloin, kun liikkeelle lähteminen tuntuu työläältä. Sähköpyörän selkään nouseminen tuo mukanaan monia terveyshyötyjä autolla ajamiseen tai bussikyytiin verrattuna.
Mutta onko sähköpyöräily yhtä terveellistä kuin tavallisen pyörän käyttö? Kannattaako sähköpyörän hankinta ja millainen olisi juuri itselle oikea valinta? Lue vastaukset tästä jutusta.
Onko sähköpyörän käyttö yhtä terveellistä kuin tavallinen pyöräily?
Norjalaistutkimus vuodelta 2018 osoittaa, että sähköpyörällä ajavien energiankulutus on 8,5 kertaa suurempi kuin levossa, kun taas tavallisella pyörällä ajavien on 10,9 kertaa suurempi.
Ajoipa siis koko ajan vanhanaikaisella polkuvoimalla tai osittain sähkömoottorin avulla, on lyhyilläkin pyörämatkoilla terveysvaikutuksia. Eivätkä sähköpyörällä ajon edut siihen lopu. Ruotsalaistutkimus, jossa tarkasteltiin 24 000 miestä ja naista, osoitti, että vähintään kilometrin mittaisen työmatkan ajaminen polkupyörällä voi vähentää ylipainon, diabeteksen esiasteen, kohonneen verenpaineen ja kohonneiden kolesteroliarvojen riskiä.
Tulokset 54 000 miestä ja naista koskevasta tanskalaistutkimuksesta taas kertovat, että tunnin päivittäinen pyöräily voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Vastaavan päätelmän tekivät vuonna 2017 myösGlasgow'n yliopiston tutkijat.
He selvittivät yli 250 000:n iältään 55–77-vuotiaan britin sairaushistorian ja tavan liikkua paikasta toiseen, jolloin kävi ilmi, että pyörällä töihin kulkevilla oli 40 prosenttia alhaisempi ennenaikaisen kuoleman riski, 45 prosenttia pienempi riski sairastua syöpään ja 46 prosenttia pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin niillä, jotka kulkivat työmatkansa aina autolla, bussilla tai junalla.
Polkupyörä on siis oiva väline myös pitemmän eliniän tavoittelemiseen ja elintapasairauksien riskin vähentämiseen.
TERVEYSHYÖDYT Tunnin pyöräily joko sähköpyörällä tai tavallisella pyörällä pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Sähköavusteisten pyörien suosio kasvaa koko ajan. Vuonna 2018 Suomessa myytiin arviolta 13 500 sähköpyörää, mikä vastaa noin viittä prosenttia kaikista myydyistä polkupyöristä.
Suomessa sähköpyörän suosio onkin kasvanut hitaammin kuin muissa Pohjoismaissa, joissa sähköpyörien osuus myydyistä pyöristä on 10–15 prosenttia. Näin on myös ruotsalaisella Nordbutikenilla, joka tuo maahan Evobike-sähköpyöriä.
– Sähköpyörämarkkinat Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa ovat ehtineet pitemmälle kuin Suomessa, ja siksi myynti on niissä suurempaa sekä kappalemäärissä että suhteellisesti. Suomessakin kuluttajat ovat kuitenkin jo selvästi kiinnostuneempia sähköpyöristä, eikä niitä pidetä enää vain apuvälineinä vaan entistä parempana välineenä kaupunkiliikkumiseen.
Markus Pilebro, toimitusjohtaja, Nordbutiker
Pilebro huomauttaa, että Norjassa ja Ruotsissa myyntiä vauhdittivat aluksi 20–25 prosentin suuruiset valtion avustukset.
Evobike-pyörien myynnin taso on kuitenkin säilynyt hyvänä, ja Pilebro odottaa kasvun Euroopassa kolminkertaistuvan lähivuosina.
Miksi hankkia sähköpyörä?
Sähköpyörän suosion kasvu ei ole hyväksi ainoastaan pyöränostajan vyötärölinjalle, vaan sähköpyörä hyödyttää montaa muutakin asiaa:
Ilmasto kiittää: Sähköpyöräily hyödyttää ilmastoa, jos yhä useampi nousee pyörän selkään autoilun sijasta. Tällöin mm. pakokaasun määrä ilmassa vähenee.
Liikunta lisääntyy: Yhteiskunta säästää rahaa, kun sairaudet vähenevät, jos yhä useampi pyöräilee töihin ja saa näin enemmän liikuntaa.
Mieliala kohenee: Pyöräily sähköpyörällä tai tavallisella pyörällä parantaa mielenterveyttä.
Nämä kaikki ovat hyviä syitä hankkia polkupyörä tai sähköpyörä, mutta jos nämä perusteet eivät vielä vakuuttaneet sinua, mieti tärkeintä syytä aloittaa pyöräily eli sitä, että elinikäsi todennäköisesti pitenee – ajoitpa sitten sähköpyörällä tai tavallisella pyörällä.
Maantiepyörä: sähköpyörä, jolla voit kokea vaudin hurmaa
Jos pitää vauhdista ja tyylikkäästä muotoilusta, paras valinta on maantiepyörä. Perinteiseen malliin verrattuna ajoasento on eteenpäin nojaavampi, jolloin ilmanvastus ei haittaa etenemistä yhtä paljon kuin pystymmässä mallissa. Maantiepyörä sopii niin lyhyille kuin pitkillekin pyöräilymatkoille.
Kenelle maantiepyörä sopii?
Vauhdista pitäville
Pitkiä matkoja ajaville
SÄHKÖPYÖRÄ: PERINTEINEN PYÖRÄ Jos haluat liikkua sutjakasti myös kaupungissa, hanki sähköpyörä, joka noudattelee perinteisen naistenpyörän mallia.
Perinteinen naistenpyörä: sähköpyörä, jonka selkään on helppo nousta
Perinteistä pyörämallia suositellaan erityisesti iäkkäämmille. Pyörän runko on yleensä matala, jolloin pyörän selkään nouseminen on helppoa, ja istuma-asento on pysty ja ergonominen. Perinteisessä mallissa on usein etumoottori, jolloin sen teho tuntuu erityisesti ylämäissä ja vastatuulessa.
Kenelle perinteinen malli sopii?
Mukavuudesta pitäville
Pääasiassa lyhyitä matkoja ajaville
SÄHKÖPYÖRÄ: PERINTEINEN NAISTENPYÖRÄ Ajomukavuutta arvostavien kannattaa hankkia perinteinen naistenpyörä, mutta sähköavusteisena.
Miten pitkän matkan sähköpyörällä voi ajaa yhdellä latauksella?
Useimmissa sähköpyörissä on 400 Wh:n litiumioniakku. Sen toimintamatka on noin 34–45 km, mutta kun polkee myös itse, akku voi riittää jopa 80 km:n matkalle. Jos pyöräilee päivittäin paljon, voi olla syytä hankkia toimintasäteeltään ja teholtaan suurempi akku.
Vahvimmat saatavilla olevat akut ovat teholtaan 983 Wh, ja niillä voi ajella jopa 180 km yhdellä latauksella, kun myös itse edistää matkantekoa polkemalla. Suuritehoiset akut ovat luonnollisesti myös kalliimpia.
Kuinka paljon sähköpyörä painaa?
Sähköpyörä painaa noin 25 kg, joten se on raskas käännellä. Jos pyörää joutuu viemään usein ramppia pitkin kellariin tai taluttamaan hankalassa maastossa, on hyvä, jos siinä on talutusavustin. Silloin voi nappia painamalla saada pyörän kulkemaan 5–6 kilometrin tuntivauhtia talutettaessa.
Kuinka kovaa sähköpyörällä pääsee?
Sähköpyörällä voi huristella kovaakin vauhtia. Joillakin sähköpyörillä voi ajaa jopa 45 km/h eli yhtä kovaa kuin mopolla.
Tuossa vauhdissa haurainkin isoäiti näyttää siltä kuin olisi hörppinyt Lance Armstrongin juomapullosta – ja saa edelleen runsaasti liikuntaa.
SÄHKÖPYÖRÄ Sähköpyörällä on helppo ajaa kovaa, joten kypärä on välttämätön.
Mihin pitää kiinnittää huomiota sähköpyörää ostaessa?
Sähköpyörän moottori
Pyörän moottori voi sijaita joko etunavassa (etumoottori), keskiössä (keskiömoottori) tai takanavassa (takamoottori).
Etumoottori on halvin, ja sitä käytettäessä tuntuu siltä, kuin pyörää vedettäisiin eteenpäin, mikä vaatii totuttelua. Se sopii tasaiselle maalle ja kaupunkiin.
Keskiömoottori ohjaa voiman suoraan polkimiin, ja sen paino on alhaalla keskellä pyörää, joten se vaikuttaa mahdollisimman vähän tasapainoon ja ajotuntumaan.
Takamoottori antaa eniten voimaa – ja myötätuulen tunteen – koska se työntää pyörää takanavasta. Sopii pitkille matkoille ja mäkiseen maastoon.
Sähköpyörän jarrut
Lyhyille kaupunkimatkoille ja vähiin jarrutuksiin sopivat parhaiten vanne- ja napajarrut.
Vannejarru painaa pyörän vannetta ja jarruttaa nopeasti.
Napajarru ei jarruta niin tehokkaasti, mutta se on paremmin suojassa vedeltä ja hiekalta.
Pitkille matkoille ja epätasaiseen maastoon sopii parhaiten levyjarru. Se toimii joka säällä ja jarruttaa tehokkaasti.
Miten sähköpyörän akusta huolehditaan?
Lataa sähköpyörän akku säännöllisesti
Sähköpyörän akku kestää tavallisesti 3–6 vuotta. Akun kestävyyden kannalta on tärkeää, ettei akkua koskaan päästetä aivan tyhjäksi.
Akku onkin hyvä ladata mieluiten jokaisen ajon jälkeen uudelleen. Kerran kuussa akkua pitäisi ladata yhteen menoon 24–48 tuntia.
SÄHKÖPYÖRÄ Kun pyörällä ei aja, akku on hyvä viedä sisälle suojaan. Tämä ehkäisee vesi- ja pakkasvaurioita.
Vesi- ja pakkasvauriot heikentävät akun tehoa ja pahimmillaan tuhoavat sen kokonaan. Pysäköi sähköpyörä aina sateensuojaan tai ota akku mukaan sisälle aina käytön jälkeen.
Voiko sähköpyörää käyttää talvella?
Sähköpyörää voi käyttää myös talvella. Yritä kuitenkin pitää sähköpyörä suojassa vesi- ja lumisateelta silloin, kun et aja pyörällä. Ota myös pyörän akku sisälle mukaan, jos vain voit.
Talvella sähköpyörää pitää myös muistaa pestä usein, sillä se altistuu esimerkiksi tiesuolalle. Tarkista myös säännöllisesti, että jarrut ja kumit ovat kunnossa.
Opettele tuntemaan pyöräsi toiminta ja jarrut hyvin, ennen kuin lähdet liikenteeseen. Tarkkaile muita tielläliikkujia, joille vauhtisi voi tulla yllätyksenä. Käytä kypärää ja näkyvyyttä parantavia varusteita, kuten heijastinliiviä.
2. Aloita sähköpyöräily rauhallisesti
Jos et ole aiemmin käyttänyt sähköpyörää tai harrastanut pyöräilyä ylipäänsä, aloita tasamaalla ja lyhyillä matkoilla. Jos asut kaupungissa, vältä aluksi pyöräilyä pahimpina ruuhka-aikoina.
3. Muista tauot
Jos olet tottumaton liikkuja, pidä lepotauko parin ensimmäisen ajopäivän jälkeen, jotta keho saa rauhassa tottua uudenlaiseen kuormitukseen.
4. Pukeudu säänmukaisesti
Varaudu pitkille matkoille valitsemalla vaatteet, jotka antavat kehon hengittää mutta pitävät kosteuden ulkopuolella. Kerrospukeutuminen kannattaa, koska silloin voi tarpeen mukaan lisätä tai vähentää kerroksia. Pehmustetut pyöräilyhousut suojaavat maantiepyöräilijän takamusta.
5. Hyödynnä moottoria maltillisesti
Useimmat moottorit voi säätää joko suurelle tai pienelle teholle. Jos haluat kohottaa välillä sykettä, säädä moottori matalalle teholle, jotta se ei avusta matkantekoa liian paljon.
6. Moottorin voi myös sammuttaa kokonaan
Jos haluat hikoilla kunnolla, sammuta moottori suurimmissa mäissä. Koska sähköpyörä painaa usein jopa 25 kg, joudut polkemaan todella paljon tehokkaammin kuin tavallisella polkupyörällä päästäksesi pitkää tai jyrkkää mäkeä ylös.
Miten sähköpyöräily vaikuttaa elimistöön?
Lähemmin tarkasteltuna ei ole ihme, että pyöräily on terveellistä. Pyöräillessä töihin joutuvat alavartalon suuret lihasryhmät, varsinkin etureidet ja pakaralihakset.
Pyöräily on myös hyvää kestävyysharjoittelua, koska suuret lihakset vaativat sydämeltäkin suurempaa työskentelytehoa. Sen ansiosta sydän kasvaa ja vahvistuu, ja sydämen työskentelyteho kasvaa sekä liikkeessä että levossa, jolloin myös leposyke laskee.
Pyöräily siis käynnistää elimistössä myönteisen ketjureaktion. Verenkierto paranee, koska lihaksiin muodostuu niitä rasitettaessa entistä laajempi hiussuonten verkosto. Aineenvaihdunta vilkastuu, jolloin myös painonhallinta muuttuu helpommaksi. Tutkimusten mukaan kuntopyöräily ei vain vahvista immuunipuolustusta vaan myös auttaa sitä "pysymään nuorena".
Pyöräily on kaikesta huolimatta hellävarainen liikuntamuoto, koska nivelet eivät polkimia pyöritettäessä altistu koville iskuille. Pyöräily onkin polvikivuista kärsivälle ja ylipainoiselle mainio tapa kohottaa sykettä.
Voiko sähköpyöräily parantaa mielialaa?
Pyöräily ei ole hyväksi vain keholle, vaan se parantaa tutkitusti myös mielialaa.
– Amerikkalaistutkijat havaitsivat vuonna 2018, että 75 liikuntalajista pyöräilyn vaikutus henkiseen hyvinvointiin oli toiseksi paras.
Vain joukkueurheilu ylsi parempaan, luultavasti suuremman sosiaalisuutensa vuoksi.
Pyöräilyn mielialatehoakin voi parantaa pyöräilemällä säännöllisesti jonkun ystävän kanssa.
Jos mahdollista, olisi myös hyvä pyöräillä muualla kuin keskikaupungin kaduilla, sillä liikunnalla luonnonympäristössä on tutkitusti myönteinen vaikutus sekä mielialaan että itseluottamukseen.
Sopiiko sähköpyöräily vammoista kärsivälle?
Pyöräily on yksi kaikkein hellävaraisimmista liikuntamuodoista, ja tämä koskee sekä tavallista polkupyörää että sähköpyörää. Pyöräily ei kuormita niveliä haitallisesti, joten jos kärsit polvivaivoista tai sinulle on kertynyt ylipainoa, pyöräily on hyvä tapa nostaa sykettä ilman loukkaantumisriskiä.
Lähde:M. Aagaard, treeniasiantuntija ja liikuntatieteen lehtori, ja D. Bøgeskov, myyjä, Fri Bikeshop3