9 hyvää syytä pyöräillä töihin

Kun nappaat pyörän alle lähtiessäsi töihin, saat nauttia paitsi raittiista ilmasta ja liikunnasta myös monista muista hyödyistä. On monta hyvää syytä jättää aamulla auto parkkiin ja bussikortti taskuun.

Nainen työmatkapyöräilee

Yhdistä huvi ja hyöty pyöräilemällä työmatkat.

© iStock

Miksi istua auton ratissa aamuruuhkassa, kun voisit pyörällä hurauttaa vaivatta liikenteen solmukohtien ohi? Tai miksi istuisit passiivisesti bussin penkillä, kun voisit sen sijaan hyödyntää matka-ajan treeniin ja hoitaa sen pois päiväjärjestyksestä?

Syyt arkipyöräilyn aloittamiseen eivät heti lopu kesken, kuten eivät kohdat tässä artikkelissakaan. Jos kaipaat motivaatiota valita polkupyörä auton tai bussin sijasta, lue nämä 9 hyvää syytä pyöräillä töihin ja voit hyvinkin saada tarvitsemasi alkusysäyksen!

Parannat terveyttäsi

Pyöräilystä saatavia terveyshyötyjä on niin paljon, ettei niitä kaikkia mahdu tässä edes luettelemaan. Polkeminen muun muassa laskee verenpainetta, auttaa painonhallinnassa ja vähentää sydän- ja verisuonisairauksien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä. Useat tutkimukset osoittavat, että päivittäin töihin pyöräilevät elävät 4 - 5 vuotta pidempään kuin autoilijat ja julkisen liikenteen käyttäjät.

Glasgown yliopiston tekemässä suuressa tutkimuksessa lisäksi todetaan, että töihin ja töistä kotiin pyöräileminen voi vähentää sydän- ja verisuontitautiin sairastumisen riskiä peräti 46 prosentilla verrattuna autolla tai julkisella liikenteellä kulkemiseen. Tutkimukseen osallistuneet pyöräilijät polkivat noin 50 kilometriä viikossa, mutta vähempikin voi edistää terveyttä. Jo yksi tunti viikossa pyörän selässä ehkäisee tutkitusti sydänsairauksien kehittymistä.

LUE MYÖS: Sähköpyörä innostaa pyöräilemään

Olet skarpimpi töissä

Jos sinulla on aamulla tärkeä palaveri, aamuinen pyörämatka auttaa sinua suoriutumaan siitä tavallista paremmin. Liikunta ei nimittäin ainoastaan vahvista aivojasi pitkällä aikavälillä, vaan olet liikuttuasi välittömästi hiukan terävämpi. Erään tutkimuksen mukaan koehenkilöt, jotka polkivat kohtuullista tahtia kuntopyörällä 20 minuuttia, suoriutuivat sen jälkeen paremmin kognitiivisissa testeissä. Poljet kohtuullista tahtia, kun olet kevyesti hengästynyt mutta pystyt edelleen pitämään yllä keskustelua.

Poltat kaloreita

Bussin penkillä nököttäminen tai auton ratin kääntäminen ei ole aktiivista toimintaa. Mutta heti, kun polkaiset pyörän liikkeelle, olet jo hyvää vauhtia tuomassa päivän kalorisaldoa plussan puolelle. Lisäetua saat, mikäli pistät matkalla kunnolla vauhtia. Nyrkkisääntö on, että poltat noin 10 kilokaloria minuutissa polkiessasi kovaa tahtia. Yhteensä tunnin mittaisen pyörälenkin aikana – esimerkiksi töihin ja töistä kotiin – poltat siis 600 kilokaloria. Kun toistat tämän lenkin 5 päivänä viikossa, siitä tulee jo 3 000 kilokaloria. Vertailun vuoksi, jos haluat kuluttaa noin 1 000 kilokaloria viikossa, sinun tarvitsee pyöräillä vain 3 puolen tunnin lenkkiä viikossa.

Mikäli muuten haluat kunnolla lisätä energiankulutusta, klassinen mummopyörä on siihen loistava apu. Sillä ajaminen voi aluksi tuntua raskaalta, mutta toisaalta sitä polkiessa voi kuluttaa vuosittain jopa 29 prosenttia enemmän kaloreita kuin kilpapyörällä.

Pääset heti liikkeelle

Auto voi jäädä jumiin ruuhkaan, juna voi myöhästyä ja bussi olla niin täynnä, että joudut odottamaan seuraavaa. Säästyt yleensä turhalta odottelulta, kun valitset polkupyörän auton tai julkisen liikenteen sijasta. Pyörä odottaa sinua heti kun astut ulos ovesta, valmiina kuljettamaan sinut minne vain, eikä sinun sen kyydissä tarvitse koskaan seisoa ruuhkassa.

Hoidat treenin ja matkat yhdellä iskulla

Aina ei ole helppoa ehtiä kuntosalille monta kertaa viikossa, kun aikaa pitäisi löytyä töiden jälkeen myös perheelle ja ystäville. Mutta silloin, kun saavut kotiin töistä hengästyneenä ja posket punoittaen, voit hyvällä omatunnolla ruksia päivän treeninsuorituksen pois tehtävälistalta. Näin et ainoastaan säästä aikaa, vaan onnistut myös todennäköisemmin pitämään kiinni viikottaisesta liikuntatavoitteestasi. Päivittäisestä pyöräilystä tulee nimittäin nopeasti tapa, joka ei vaadi samanlaista itsensä taivuttelua kuin juoksulenkille lähteminen pitkän työpäivän jälkeen.

Säästät rahaa

Bensa, vakuutukset, verot ja huolto – auton omistamisesta koituu paljon kuluja. Sama juttu bussin ja junan kanssa, sillä kausilippukin tuntuu kukkarossa. Säästät selvää rahaa, kun arkipäivinä taitat työmatkat pyörän selässä, sillä pyörän omistaja joutuu kaivamaan lompakon esiin vain silloin tällöin renkaan paikkaamista tai muuta pikkuhuoltoa varten. Ensiksi pyörä täytyy toki ostaa.

Saat raitista ilmaa

Kaupan päälle saat nauttia luonnosta, mikäli valitset reittisi sen mukaisesti. Kannattaa suunnitella pyöräreitti niin, että se kulkee mahdollisimman monen viheralueen läpi. Mikä tahansa luonnonympäristö, oli se sitten metsää, puistoa tai rantaa, virkistää ja suojaa stressiä, masennusta ja yleisesti arjen paineita vastaan. Samalla aivosi saavat uutta polttoainetta. Kuntoplus.fi:n Reittisuunnittelulla voit etsiä vihreimmän reitin töihisi.

Teet palveluksen ilmastolle

On selvää, että auto saastuttaa enemmän kuin polkupyörä. Kuvittele, kuinka paljon hiilijalanjälkesi pienentyy, kun otat auton sijasta pyörän alle. European Cyclist Federationin julkaiseman raportin mukaan päästelet tavallisella pyörämatkalla keskimäärin 21 grammaa hiilidioksidia per kilometri, kun taas autolla ajaessa vastaava luku on 229 grammaa. Vaikka hyppäisit bussin tai kyytiin, ovat päästöt noin viisinkertaiset pyöräilyyn verrattuna. Pyörä on siis vihreä valinta!

Kohotat kuntoasi

Pyöräily voi olla todella hyvää kuntotreeniä, varsinkin jos poljet sellaista vauhtia, että hengästyt ja pulssisi nousee. Vauhtiin pääsy voi tosin olla hankalaa, mikäli reittisi kulkee vilkkaan liikenteen läpi, mutta silloin ratkaisu voi olla kiihdyttää lyhyissä intervalleissa. Voit esimerkiksi ensin polkea 30 sekunnin ajan niin kovaa kuin pystyt, sitten rullailla rauhalliseen tahtiin 2 - 3 minuuttia ja taas kiihdyttää. Jos teet tällaista intervallitreeniä viisi kertaa viikossa eli vaikka puolella työmatkoista, kuntosi kohoaa kohisten. Lisävinkkinä kannattaa ajoittaa intervallitreeni matkalle töistä kotiin, niin ei haittaa mitään vaikka valuisit hikeä sen päätteeksi.