Mitkä pavut ovat terveellisimpiä?
Pavuissa on runsaasti kuitua, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta mitkä ovat pavuista kaikkein terveellisimpiä?
Pavuissa on runsaasti kuitua, proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta mitkä ovat pavuista kaikkein terveellisimpiä?
Kaikki pavut ovat palkokasveja, mutta kaikki palkokasvit eivät ole papuja.
Papuja on silti varsin monenlaisia, eikä niitä ole helppo noin vain panna terveellisyysjärjestykseen – yleisesti voi kuitenkin sanoa, että lähes kaikki pavut ovat erittäin terveellistä ruokaa lajikkeesta riippumatta.
Vihreä papu on suippokaaliin ja parsakaalin verrattavissa oleva vihannes, jossa on runsaasti nestettä ja hyvin vähän kaloreita.
Kuivattuja papuja, kuten kidney- ja mustapapuja, voi sen sijaan ajatella ennemminkin proteiinin tai tärkkelyksen lähteenä, sillä niissä on huomattavasti enemmän hiilihydraatteja ja proteiinia kuin muissa vihanneksissa.
Lue myös:: Kaloritaulukko – pavut
Jos haluaa rajoittaa energiansaantiaan, hyvä valinta lautaselle ovat vihreät pavut.
Ne ovat vähäkalorisia mutta täyttävät ja tarjoavat samalla hyviä kuituja ja C-vitamiinia. Jos taas haluaa vähentää lihan syöntiä, kuivatut pavut ovat vastuullinen ja kuitupitoinen proteiininlähde.
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ohjaavat kohti kasvispainotteista ja kuitupitoista ruokavaliota, ja kaikenlaiset pavut sopivat tällaiseen ruokavalioon loistavasti.
Arkiseen ruoanlaittoon käyvät erilaiset papusäilykkeet, jolloin papuja ei tarvitse enää liottaa, sekä pakastetut edamamepavut, joita on nopea ja helppo valmistaa.
Lue myös: Ovatko palkokasvit terveellisiä tölkistäkin?
Ne ovat terveellisiä ja täyttäviä ja sisältävät paljon proteiinia – ja lihaan, kananmuniin ja muihin proteiininlähteisiin verrattuna ne ovat myös edullista ruokaa.
Lyhyesti sanottuna papu kuin papu on aina tavalla tai toisella hyvä valinta ruokapöytään.