Voimaa vatsalihaksiin KUNTO PLUSSAN vatsatreenillä

Kun keskivartalon lihakset ovat kunnossa, arjen askareet sujuvat ja treenaaminen tuntuu mukavalta. Tästä alkaa uusi vatsalihaksiin keskittyvä sarjamme, jonka avulla rakennat harjoitus kerrallaan vatsalihaksistasi vahvemmat. Tule mukaan!

Nainen tekee vatsalihasharjoitettaa hymyillen

TREENAA VATSA VAHVEMMAKSI Joogamatto tai muu pehmeä alusta – siinä ainoa väline, jonka tarvitset vatsatreenimme harjoitteisiin.

© Jakob Helbig

Vatsa on melkoinen matkatoveri. Se voi kurista ja murista. Joskus se on löysä, toisinaan kova. Raskauden aikana se venyy melkoisesti, ja kun vauva on syntynyt, se on valmis kutistumaan jälleen. Vatsan lihakset yhdistävät ylä- ja alavartalon toisiinsa, ja niiden ansiosta pystymme esimerkiksi istumaan ja seisomaan.

Vatsalihakset koostuvat sekä vatsan pinnalla että syvemmällä vatsaontelossa olevista lihasryhmistä. Osa lihaksista kulkee pystysuoraan, osa poikittain tai vinottain. Poikittaiset vatsalihakset ovat kuin ryhtiä tukeva korsetti, ja lantionpohjan lihakset kannattaa pitää kunnossa muun muassa siksi, että virtsankarkailu ei ala iän myötä vaivata.

Jotta ryhti olisi hyvä, ja keho pystyisi tekemään liikkeitä kaikkiin suuntiin, on ensisijaisen tärkeää, että eri vatsalihasryhmien yhteispeli toimii. Ilman tätä yhteistyötä ei voisi esimerkiksi kiertää vartaloa tai nostaa esineitä maasta. Vatsalihaksia kannattaa vahvistaa myös siksi, että muukin treenaaminen helpottuu. Voimakas keskivartalo auttaa yhtä lailla juoksijaa, hiihtäjää kuin vaikkapa painonnostajaa suoriutumaan lajinsa haasteista ja kehittymään yhä paremmaksi.

Rakenna hyvä perusta

Uusi vatsatreenisarjamme tulee varmasti tarpeeseen. Monipuolisissa harjoitusohjelmissa on aluksi helppoja harjoitteita, myöhemmin vaikeusaste kasvaa. Jotta lopputulos olisi hyvä, ensimmäinen ohjelma alkaa perusteista. Saatat tuntea houkutusta siirtyä pian haastavammalle tasolle, mutta maltti on valttia. Vahvistavat perusliikkeet on syytä hallita, jotta vaativammista harjoitteista on enemmän hyötyä kuin haittaa ja jotta teet ne nimenomaan vatsalihaksilla etkä vahingossa muilla lihaksilla. Näin ehkäiset myös esimerkiksi niska- ja selkävammat ja turhat kivut.

Kun treenaat vatsalihaksia vaihe ja taso kerrallaan, varmistat, että keskivartalon hallinta säilyy. Näin harjoitteista on eniten hyötyä ja treeni tuntuu hyvältä.

Huomaat tämän jo ensimmäisestä treeniohjelmasta.

Säännöllinen harjoittelu takaa parhaat tulokset ja valmistaa etenemään jälleen seuraavalle, haastavammalle tasolle.