Helposti vatsanseutuun varastoituva rasva
Vältä elintarvikkeita, joiden energiasisältö kerääntyy helposti vararavinnoksi keskivartaloon.
Vältä elintarvikkeita, joiden energiasisältö kerääntyy helposti vararavinnoksi keskivartaloon.
On elintarvikkeita, joiden runsas käyttö saa vatsanseudun helposti pyöristymään vähemmän somasti. Esimerksiki nopeasti imeytyvät hiilihydraatit voivat kertyä etenkin keskivartaloon.
Nopeista hiilihydraateista saatu energia asettuu helposti vatsan seudulle, koska ne kohottavat verensokeria nopeasti. Nopeiden hiilihydraattien on esitetty myös voivan edistää rasvasolujen kykyä pitää kiinni rasvasta.
Aterialla nopeita hiilihydraatteja sisältävät lisukkeet, kuten pasta ja riisi, voi korvata kasviksilla. Jos kasvikset eivät maita, täysjyväpasta ja -riisi ovat valkoisia versioitaan runsaskuituisempia.
Karkit ja muut sokeriset herkut sekä makeutetut virvoitusjuomat sisältävät paljon sokeria, joka sekin helposti päätyy rasvaksi keskivartaloon. Myös esimerkiksi valmisruoissa, ketsupissa, leivonnaisissa, maustetuissa jogurteissa, aamiaismuroissa ja jopa leikkeleissä on piilosokeria. Runsas sokerin käyttö saa verensokerin heilahtelemaan, mikä voi aiheuttaa painonnousua, kun verensokerin tipahtamista seuraavaan väsähdykseen tarvitaan jälleen uusi piristävä sokeripaukku.
Absolutistiksi ei tarvitse alkaa, mutta runsas alkoholin käyttö näkyy myös vatsassa. Pullollisessa keskiolutta on noin 120 kilokaloria ja lasillisessa punaviiniä 105 kilokaloria.
Karsi ruokavaliosta turhat lisätyt sokerit, vähäkuituiset höttöhiilarit ja tyydyttynyt rasva. Suosi kasviksia, täysjyvätuotteita ja terveellisiä rasvoja sekä terveellisiä proteiinin lähteitä ja syö säännöllisesti. Myös kohtuukuormitteinen, pitkäkestoinen liikunta tepsii säännöllisinä annoksina keskivartalon kumpuun. Pidä myös huolta riittävästä unesta ja stressin purusta, sillä stressin ja unenpuutteen aiheuttamat hormonaaliset muutokset vauhdittavat rasvan kertymistä nimenomaan keskivartaloon.
Myös tietyt ruoka-aineet voivat auttaa vatsarasvan vähentämisessä: