Helposti vatsanseutuun varastoituva rasva

Vältä elintarvikkeita, joiden energiasisältö kerääntyy helposti vararavinnoksi keskivartaloon.

On elintarvikkeita, joiden runsas käyttö saa vatsanseudun helposti pyöristymään vähemmän somasti. Esimerksiki nopeasti imeytyvät hiilihydraatit voivat kertyä etenkin keskivartaloon.

Valkoinen leipä, riisi ja pasta

Nopeista hiilihydraateista saatu energia asettuu helposti vatsan seudulle, koska ne kohottavat verensokeria nopeasti. Nopeiden hiilihydraattien on esitetty myös voivan edistää rasvasolujen kykyä pitää kiinni rasvasta.

Aterialla nopeita hiilihydraatteja sisältävät lisukkeet, kuten pasta ja riisi, voi korvata kasviksilla. Jos kasvikset eivät maita, täysjyväpasta ja -riisi ovat valkoisia versioitaan runsaskuituisempia.

Sokeri

Karkit ja muut sokeriset herkut sekä makeutetut virvoitusjuomat sisältävät paljon sokeria, joka sekin helposti päätyy rasvaksi keskivartaloon. Myös esimerkiksi valmisruoissa, ketsupissa, leivonnaisissa, maustetuissa jogurteissa, aamiaismuroissa ja jopa leikkeleissä on piilosokeria. Runsas sokerin käyttö saa verensokerin heilahtelemaan, mikä voi aiheuttaa painonnousua, kun verensokerin tipahtamista seuraavaan väsähdykseen tarvitaan jälleen uusi piristävä sokeripaukku.

Olut, viini ja muut alkoholijuomat

Absolutistiksi ei tarvitse alkaa, mutta runsas alkoholin käyttö näkyy myös vatsassa. Pullollisessa keskiolutta on noin 120 kilokaloria ja lasillisessa punaviiniä 105 kilokaloria.

Miten vatsan rasvaa voi vähentää?

Karsi ruokavaliosta turhat lisätyt sokerit, vähäkuituiset höttöhiilarit ja tyydyttynyt rasva. Suosi kasviksia, täysjyvätuotteita ja terveellisiä rasvoja sekä terveellisiä proteiinin lähteitä ja syö säännöllisesti. Myös kohtuukuormitteinen, pitkäkestoinen liikunta tepsii säännöllisinä annoksina keskivartalon kumpuun. Pidä myös huolta riittävästä unesta ja stressin purusta, sillä stressin ja unenpuutteen aiheuttamat hormonaaliset muutokset vauhdittavat rasvan kertymistä nimenomaan keskivartaloon.

Myös tietyt ruoka-aineet voivat auttaa vatsarasvan vähentämisessä:

Rasvan kertymistä vatsanseutuun vähentävä ravinto

  • Kertatyydyttymättömät rasvahapot: Esimerkiksi pähkinät, avokado ja oliivit edistävät rasvan palamista etenkin vatsanseudusta.
  • Rasvainen kala: Sisältää omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja jodia, jotka edistävät rasvan palamista.
  • Maito, juusto ja kananmuna: Sisältävät D-vitamiinia, joka auttaa rasvan palamista vatsanseudusta.
  • Hedelmät ja kasvikset: Tutkimusten mukaan eniten hedelmiä ja kasviksia syövillä on hoikin vyötärö.
  • Vähärasvainen liha: Lihan proteiini edistää rasvan palamista ja pitää pitkään kylläisenä.