Voiko kardiolaitteiden kalorilaskureihin luottaa?
20 minuuttia crosstrainerilla ja energiaa on kulunut 300 kilokaloria. Kuulostaa mahtavalta, mutta voiko lukema todella pitää paikkansa? Kysyimme asiaa treeniasiantuntijalta.
20 minuuttia crosstrainerilla ja energiaa on kulunut 300 kilokaloria. Kuulostaa mahtavalta, mutta voiko lukema todella pitää paikkansa? Kysyimme asiaa treeniasiantuntijalta.
Toisinaan kardiolaitteilla, kuten crosstrainerilla, kuntopyörällä tai porraskoneella treenatessa aika tuntuu pysähtyvän – tai ainakin kuluvan hyvin verkkaisesti. Laitteiden energia- eli kalorilaskurin silmäily treenin lomassa voi sen sijaan olla todella motivoivaa.
Jo viidenkin minuutin treeni kardiolaitteella näyttää kuluttavan 70–80 kilokaloria. Kuulostaapa hyvältä! Valitettavasti kardiolaitteiden kalorilaskureihin ei kuitenkaan ole luottamista, sanoo treeniasiantuntija ja liikuntatieteen opettaja Marina Aagaard.
”Kardiolaitteiden kalorilaskureihin ei ole luottamista. Näytön lukemat voivat olla kaksi kertaa todellisen kulutuksen suuruiset.”— Marina Aagaard, liikuntatieteen maisteri, Etelä-Tanskan yliopisto
Energiankulutus riippuu suurelta osin iästä ja painosta, sillä niiden perusteella lasketaan maksimisyke. Suurin osa kardiolaitteista ei pyydä näitä tietoja ennen kalorilaskelmien tekoa.
Kardiolaitteet laskevat kulutetut kalorit hyvin yleisluontoisten tilastotietojen perusteella, ja jos esimerkiksi painat vähemmän kuin ne ihmiset, joiden painoon laitteen laskelmat perustuvat, kulutat usein myös heitä vähemmän kaloreita.
LUE MYÖS: 6 hyvää syytä kokeilla rauhallista LISS Cardio -treeniä
Osa kardiolaitteista on suunniteltu niin, että niillä saa näennäisesti aikaan rankankin treenin mutta tosiasiassa kulutus voi olla paljon pienempää kuin laskelmat antavat ymmärtää. Crosstrainer eli ellipsilaite on tästä hyvä esimerkki. Se laskee energiankulutuksen pelkkien jalkojen liikkeen perusteella eli laitteen kalorilaskelmiin ei vaikuta se, pitääkö vain paikallaan olevista kahvoista kiinni vai liikuttaako myös käsivarsia aktiivisesti. Tosiassa tämä vaikuttaa suuresti treenin tehoon.
Sama koskee esimerkiksi stepperiä, joka ei mittaa, miten syvään polkimilla askelletaan vaan laskee ainoastaan askelten määrää.
Kardiolaitteen nimessä oleva ”kardio” tarkoittaa sydäntä, ja itse asiassa sydämen syke paljastaa, kuinka tehokasta kardiolaitteella tehtävä treeni on.
Rankan treenin aikana sydän pumppaa enemmän verta ja happea kehon eri osiin, mikä kiihdyttää kalorinkulutusta. Monissa kardiolaitteissa sykemittari on asennettu kiinteisiin kädensijoihin, joista tulee helposti päästäneeksi irti rankan treenin aikana, ja silloin sykkeen mittaus jää haaveeksi.