Kuntopyörä – kaikki hyöty kuntopyörästä

Kuntopyörällä treenaaminen on yksinkertaista. Kiipeät vain pyörän satulaan ja alat polkea, ja peppu ja reidet saavat saman tien treeniä, ja syke nousee nivelille ja jänteille hellävaraisesti. Me kerromme kaiken mahdollisen kuntopyöräilystä ja opastamme omiin tavoitteisiin sopivan kuntopyörän valitsemisessa.

Kuntopyörä on hyvä treeniväline

Kuntopyörällä ei pääse kauas kotoa, mutta kuntotavoitteisiinsa sillä pääsee! Keho ei piittaa siitä, etenetkö, kunhan syke nousee ja lihakset työskentelevät. Paikasta toiseen kuntopyörällä ei tokikaan pääse kuin katselemalla matkailuohjelmia ruudulta, mutta yhtä hyvää treeniä kuntopyörällä saa kuin oikeallakin pyörällä.

Me opastamme, miten saat eniten etua kuntopyörästä, millainen kuntopyörä itselle kannattaa valita ja ennen kaikkea, miten voi välttää ikävystymistä kuntopyörätreenissä.

1 Millainen kuntopyörä itselle kannattaa valita?


Kuntopyörän hinta: Kaikkein halvimpaan tarjolla olevaan kuntopyörään ei kannata haksahtaa, sillä laatu ja mukavuus maksavat. Käytetty kuntopyörä on myös varteenotettava vaihtoehto, sillä todella vähän käytettyjä kuntopyöriä löytyy esimerkiksi netin kirppareilta ja välinepörsseistä edullisesti vaikka millä mitalla.

Kuntopyörän vakaus: On tärkeää, että kuntopyörä seisoo polkiessa vakaasti – liian heppoinen kuntopyörä on epävakaa polkiessa. Jotta pyörä ei vahingoittaisi lattiapintaa, eikä treenaaminen häiritsisi naapureita, kuntopyörän alle kannattaa hankkia tukeva alusmatto.

Kuntopyörän vauhtipyörän paino: Vauhtipyörän painolla on väliä – sen pitäisi olla vähintään 8 kiloa, jotta polkeminen on miellyttävää.

Kuntopyörän ohjelmisto: Ohjauspaneelin avulla voi säätää vastusta sekä seurata treenin tehoa, kestoa ja poljettujen kilometrien karttumista. Kun pyörässä on paljon valmiita ohjelmia, et joudu itse ohjelmoimaan ohjelmaa, vaan saat valmiiksi suunnitellut, monipuoliset ohjelmat.

Kuntopyörän sijoittaminen: Jos kuntopyörälle on vain niukasti tilaa, kannattaa harkita kokoontaittuvaa kuntopyörää, kunhan se on vakaa, tai varta vasten pieniin tiloihin suunniteltua kuntopyörää.

2 Voiko kuntopyörällä laihtua?


Energiankulutustaan voi tehostaa polkemalla kuntopyörää suurella vastuksella tai kovaa vauhtia. Vastusta on helppo nostaa vähitellen polkiessaan ja myös intervallitreeni, jossa kuntopyörää poljetaan välillä tosi kovaa ja välillä rauhalliseen tahtiin, sopii hyvin kuntopyörällä treenaamiseen.

Laihtumisesta noin 80 % syntyy ruuan vähentämisestä ja 20 % liikunnasta, joten pelkkä kuntopyöräily johtaa harvoin pysyvään painonpudotukseen.

3 Miksi kuntopyörä?


Kuntopyörän tärkein etu on se, että treenaaminen on helppoa, ja kuntopyöräily on helppo aloittaa. Liäksi kuntopyöräily sopii lähes kaikille kuntoutujista alkaen, sillä saatavana on myös selkänojallisia kuntopyöriä ja rekumbentteja eli istumakuntopyöriä.

Kuntopyörällä on helppo treenata tehokkaasti ilman merkittävää vammariskiä, eikä kuntopyöräily vaadi koordinaatiolta tai tasapainolta paljoa.

Kuntopyörä sopii säähän kuin säähän eikä piittaa onko valoisaa vai pimeää. Kuntopyörällä voi polkea silloinkin, kun maantiet ovat jäässä tai sataa kuin saavista kaatamalla tai aurinko porottaa liian kuumasti. Kotona voi myös polkea ihan siihen aikaan, kun huvittaa illasta aamuun tai vaikka keskellä yötä naapurien häiriintymättä.

4 Kuntopyörällä treenaaminen


Kuntopyörällä treenaamisesta kotona voi vaivihkaa tulla turhankin leppoisaa, eikä itseään tule enää haastettua riittävästi kunnon kohottamiseksi. Jotta kuntopyörällä polkemisesta on hyötyä kunnolle, treeni on pidettävä treeninä ja riittävän tehokkaana, vaikka katsoisikin televisiota samalla.

Käytä hyväksesi kuntopyörän tempon vaihtelemista ja vastuksen säätömahdollisuutta saadaksesi vaihtelevaa harjoitusta, koska kuntopyörällä et joudu vastatuuleen etkä mäkeen toisin kuin maantiellä. Tai polje intervalleja eli vuorotellen täysillä ja välillä hiljaa.

Jos kuntopyörässäsi on valmiita treeniohjelmia, kannattaa hyödyntää niitä tai sitten seuraavia 4 yksinkertaista kuntopyörätreeniohjelmaa.

LUE MYÖS: Treenisovelluksia moneen menoon

Nainen polkee kuntopyörää kotona

KUNTOPYÖRÄ Kuntopyörätreenin ei tarvitse olla yksitoikkoista eikä varsinkaan tylsää.

© iStock

5 Miten kuntopyörätreenistä saa vähemmän tylsää?


On totta, että kuntopyörällä treenaaminen käy tylsäksi ja yksipuoliseksi – ellei vaihtele tempoa ja vastusta, polje välillä seisaallaan tai noudata vaihtelevia ohjelmia.

Kuntopyörällä polkeminen on kuitenkin loistavaa syketreeniä, jossa pysyy paikoillaan ja voi viihdyttää itseään vaikka elokuvilla, jos kuntoa riittää.

Kuntokeskuksissakin kuntopyörät ovat usein television ääressä.

6 Miten kuntopyörällä pitää ajaa? Millainen istuma-asento on oikea?


Oikea istuma-asento on tärkeä, että saat harjoittelusta enemmän irti. Muutama vinkki kuntopyörällä polkemiseen:

  • Säädä satula niin, että polvet ovat pikkuisen notkistettuina, kun ne ovat polkimen ala-asennossa, niin asento on hyvä selälle. Peppu kipeytyy, jos istuin on niin korkealla, että polvet yliojentuvat.

  • Aseta jalat polkimien hihnoihin ja päkiä polkimelle. Pidä polvet ja jälkaterät säärten kanssa yhdensuuntaisina.

  • Rentouta ylävartalo ja varsinkin käsivarret ja hartiat polkiessasi, ja pidä pää selkärangan luonnollisena jatkeena. Säädä kuntopyörän satulan ja ohjaustangon väli sellaiseksi, ettet joudu nojaamaan pitkälle eteen polkiessasi.

7 Mihin kuntopyörä on hyvä?


Käytännössä jokaisessa kuntokeskuksessa on kuntopyöriä.

Kuntopyörällä on hyvä lämmitellä esimerkiksi ennen lihastreeniä esimekiksi polkemalla 5 minuuttia rauhalliseen tahtiin ja sitten toiset 5 minuuttia nostaen tempoa ja vastusta minuutin välein.

Kuntopyörä on myös ehdottoman hyvä väline syketreeniin ja kestävyystreeniin. Sykkeen saa ylös intervalleilla ja niillä kehittyvät myös alavartalon lihakset.

Kuntopyörä on myös erinomainen kuntoutuksessa ja polvivammoista tai juoksuvammoista toipuessa sillä kuntopyörällä polkeminen on hellävaraista lihaksille ja jänteille.