4 väitettä nukkumisesta: Torkkunappia saa painaa!

Oletko sinäkin luullut, että torkuttaminen on haitaksi? Tuore tutkimus väittää toisin. Lue lisää, niin kumoamme muitakin vääriä väitteitä.

Nainen kurottaa kohti herätyskelloa

HERÄTYSKELLO – 57 % ihmisistä käyttää torkkutoimintoa aamuisin.

© Getty Images

Vuosikausia on ohjeistettu, että torkkukytkimen käyttö on pahempaa kuin se, että nousisi heti ensi herätyksellä. Nyt on kuitenkin uusi ääni kellossa.

Amerikkalaistutkimukseen osallistui 450 aikuista, täysipäiväistä työtä tekevää koehenkilöä, joilta mitattiin 10 kuukauden ajan sekä sykettä että unta puettavilla mittareilla. Heidän piti myös vastata päivittäin kyselyyn unesta ja hyvinvoinnista.

Auttaako rohtovirmajuuri eli valeriaana uniongelmiin?

Kävi ilmi, että torkkunapin painelusta ei aiheutunut mitään välittömiä fysiologisia haittoja. Parhaiten nukkuivat kuitenkin he, jotka heräsivät omia aikojaan, koska he saivat nukkua täyden yöunen. Sen sijaan mitään eroa ei havaittu ensimmäiseen herätykseen heränneiden ja useamman herätyskerran tarvinneiden välillä.

Torkuttajat eivät myöskään tunteneet itseään väsyneemmiksi kuin heti heränneet, eivätkä he ottaneet useammin päiväunia.

Vääriä väitteitä nukkumisesta

Vain lapset tarvitsevat unilauluja

Musiikin kuunteluun nukahtaminen hyödyttää myös aikuisia. Nukahtamisongelmista kärsivät aikuiset voivat tutkitusti myös hyötyä musiikista. Musiikin kuuntelu nukkumaan mennessä saattaa sekä auttaa nukahtamaan paremmin että nukkumaan levollisemmin läpi yön.

Viikonloppuna voi nukkua varastoon

Jos nukkuu arkena aivan liian vähän, ei valitettavasti riitä, että viettää lauantaisin ja sunnuntaisin vuoteessa 12 tuntia. On tutkittu tosiasia, että useimmat ihmiset tarvitsevat 7–9 tuntia unta säännöllisesti, joka yö, jotta aivot toimisivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Hyvä uni ei katkeile

Väärin. On täysin normaalia herätä pari kertaa yössä, mutta niin kauan kuin lyhyt wc:ssä käynti tai tyynyn kääntäminen riittää, eivät heräämiset haittaa unen laatua. Kööpenhaminan yliopiston tutkimuksissa on havaittu, että aivot voivat herätä jopa sata kertaa yön aikana, ja että se jopa osoittaa, että on nukkunut levollisesti.

Lähde: Notre Damen yliopisto