Nivelrikko: Liikunnan 4 hyvää vaikutusta

Nivelrikko on yleinen ongelma, jota vastaan kannattaa taistella liikunnalla. Lue täältä, miten.

Kvinde, der træner

ARTROSE Motion har en dokumenteret effekt på flere udbredte gigtformer.

© iStock

Ellei nivelrikko ole vaikea, kohtuullinen liikunta hidastaa nivelrikon etenemistä. Uinti ja pyöräily ovat parhaita liikunnan lajeja nivelrikkoiselle. Myös sormien nivelrikossa nivelten harjoittaminen ylläpitää nivelten liikkuvuutta.

Neljällä tavalla lievitystä nivelrikon oireisiin

Kehonhallinta helpottaa liikkumista

Liikunta parantaa aivojen ja kehon yhteistoimintaa ja liikkeiden koordinaatiota. Hyvästä kehonhallinnasta on etua nivelrikon oireisiin.

Vaikutuksen oletetaan perustuvan siihen, että liikehallinnalla elimistö pystyy hillitsemään kipuja vähiten kipua tuottavilla liike- ja asentovalinnoilla samaan tapaan kuin liikehallinta vähentää myös merisairausherkkyyttä, kun tasapaino ja näköaistimus vastaavat paremmin toisiaan. Matkapahoinvointi ja merisairaus johtuvat nimittäin siitä, että aivot saavat ristiriitaista tietoa näkö- ja tasapainoaistilta.

LUE MYÖS: 7 tapaa, jolla aivot hyötyvät liikunnasta:

Liikunta lisää notkeutta

Nivelrikko saa nivelen jäykistymään, jolloin sitä on hankala liikuttaa. Tästä seuraa kierre, jos niveltä tulee kivun takia liikutettua entistä vähemmän, eikä nivel saa notkeutta lisäävää liikuntaa, joka vähentäisi kipua.

Huonoa kehitystä voi vastustaa liikunnalla, ja nivelten pitäminen liikkuvina lievittää tutkitusti nivelrikkoa. Niveloireita voidaan vähentää ja liikkuvuutta parantaa mobilisoinnilla ja lihasten venyttelyllä.

Vahvat lihakset tukevat niveliä

Liikunnalla voi vahvistaa nivelrikkoista niveltä tukevia ja vakauttavia lihaksia. Liikunta, joka liikuttaa niveliä myös vahvistaa nivelrustoa ja vähentää nivelen kulumista.

Harjoitteita tehdessä nivelessä tuntuvaa kipua voi vähentää aloittamalla terveellä puolella ja vasta sen jälkeen nivelrikkoisella puolella.

LUE MYÖS: 5 hyvää syytä treenata liikehallintaa

Välittäjäaineet hillitsevät tulehdusta

Nivelrikko ei aiheudu pelkästään mekaanisesta kulumisesta vaan myös kroonisesta tulehduksesta, joka rasittaa nivelrustoa ja sidekudoksia. Tutkimusten mukaan liikunta saa immuunijärjestelmän puolustussolut tuottamaan tulehdusta hillitseviä välittäjäaineita, kuten IL-10:tä, ja siten hidastamaan nivelrikon etenemistä.

Lisää aiheesta: laakarilehti.fi, exerciseismedicine.org, kaypahoito.fi, reumaliitto.fi, ukkinstituutti.fi