5 asiaa, jotka pitävät nivelrikon loitolla

Aktiivisen elämäntavan ja säännöllisen liikkumisen lisäksi voit tehdä monia asioita nivelrikon ennaltaehkäisemiseksi tai kipujen lievittämiseksi.

Nainen vedenalaiskuvassa

Nivelrikko tuhoaa nivelten välissä olevaa rustoa, jolloin luut pääsevät hiertämään kivuliaasti toisiaan vasten. Tautiin ei ole mitään lääkettä, ja vaiva vain pahenee vuosien saatossa. Siksi kannattaa panostaa ennaltaehkäisyyn, jonka voi tehdä mm. liikkumalla riittävästi, mikä myös viivästyttää oireiden ilmaantumista.

5 asiaa, joilla nivelrikko pysyy loitolla

Koeta välttää liikakiloja

Jokainen normaalipainon ylittävä kilo suurentaa nivelrikon riskiä etenkin polvissa. Jos polvinivel jo oireilee, liikakilot nopeuttavat nivelrikon kehittymistä. Vastaavasti normaalipaino hidastaa prosessia. Lievän ja merkittävän ylipainon rajalla – kun painoindeksi on 30 – nivelrikon riski on kahdeksankertainen verrattuna painoindeksiin 20. Paino on normaali, kun painoindeksi sijoittuu 18,5:n ja 24,9:n väliin.

Laske painoindeksisi täällä

Hoida urheiluvammasi kerralla kuntoonLiikuntaharrastuksiin liittyy aina jonkinlainen loukkaantumisriski. Jos satuttaa itsensä, on tärkeää ottaa pienetkin vammat vakavasti. On hyvä selvittää tilanne ja hankkia vamman vaatimaa hoitoa heti – tai varata tarpeeksi aikaa siihen, että vamma paranee itsestään. Nivelten vioittuessa myös rustopinnat saattavat vahingoittua. Lisäksi tulehdukselliset kudosvauriot kuuluvat nivelrikonkin riskitekijöihin. Loukkaantuminen käynnistää yleensä tulehdusreaktion.

Huomioi nivelet aina ja kaikkiallaJo suhteellisen vaatimaton rasitus voi rasittaa niveliä, jos se toistuu tai kestää kauan. Siksi lajivalinnalla on merkitystä minimoitaessa tekijöitä, jotka voivat vahingoittaa terveitä niveliä tai pahentaa jo vaurioituneiden nivelten tilaa. Myös oikealla suoritustekniikalla ja laadukkailla välineillä ja varusteilla, kuten jalkineilla, on mahdollista välttää riskialttiita virheasentoja ja niistä johtuvia ongelmia. Niveliä voi kuormittaa silloinkin, kun ei liiku. Kun istuu jalat ristissä tai koukussa tai selkä köyryssä, osa nivelistä joutuu koville.Nainen: harkitse hormonikorvaushoitoaVaihdevuosien jälkeen naisen estrogeenitaso laskee. Koska kyseinen naishormoni suojaa nivelten rustopintoja, nivelet altistuvat ikääntymismuutoksille, jotka voivat johtaa nivelrikkoon. Tutkimusten mukaan naisilla, jotka saavat hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireiden tai luiden haurastumisen ehkäisemiseksi, on keskimääräistä pienempi lonkkien nivelrikon riski.LUE MYÖS: Mitä osteoporoosi on, ja miten se kehittyy?

Kokeile ravintolisiä

Lisäravinteiden tehosta nivelrikon ehkäisemisessä ja oireiden hillitsemisessä on melko vähän luotettavaa tutkimustietoa. Monet kuitenkin käyttävät ravintolisiä, kuten nivelissä luonnostaan esiintyvää glukosamiinia, tähän tarkoitukseen ja kokevat hyötyvänsä niistä. Joissakin tutkimuksissa on todettu, että ruusunmarjajauhe ja inkivääri voivat vähentää nivelten jäykkyyttä. Näyttöä nivelkipua lievittävästä vaikutuksesta on saatu ainoastaan inkiväärin osalta.