5 hyvää syytä treenata liikehallintaa

Liikehallinta on hyväksi tasapainolle, ryhdille, ehkäisee kaatumisia ja parantaa kaikkia liikuntasuorituksia. Silti harjoittelu on niin helppoa, että siinä ei tule edes hiki!

Liikehallintaharjoittelua pallolla

PALLO on hyvä apuväline liikehallintaa kehittäessä.

© Jakob Helbig

Liikehallinta on tärkeää tasapainolle, ryhdille, liikuntasuorituksissa ja kaatumisten välttämisessä. Onneksi liikehallintaa on helppo kehittää!

Lue täältä 5 hyvää syytä treenata liikehallintaa ja ota käyttöösi liikehallintaharjoitteet, jotka fysioterapeutti Pernille Springer on laatinut KUNTO PLUSsalle.

Testaa, onko liikehallinnassasi kehittämisen varaa

5 hyvää syytä treenata liikehallintaa

LIIKUNTA SUJUU PAREMMIN

Jos olet aina ollut huono liikunnassa, syy voi olla heikossa liikehallinnassa.

”Ehkä olet ihmetellyt, miksi muut oppivat esimerkiksi tenniksessä rystylyönnin tuosta vain, mutta sinä et. Jos liikkuessasi menetät helposti tasapainosi, se johtuu siitä, että aivosi ja kehosi eivät ymmärrä toisiaan”, fysioterapeutti Pernille Springer selittää.

Hänen mukaansa liikunnan lajit, joihin kuuluu paljon äkkikäännöksiä tai iskuja eivät sovi yhteen heikon liikehallinnan kanssa.

LIIKKUVUUS PARANEE

Liikkuvuus on sitä parempi, mitä parempi on liikehallinta. Liikehallintaa tarvitaan ennen kaikkea arjessa. Monia asioita tulee välteltyä, jos ne tuntuvat epämiellyttäviltä. Lasten tai lastenlasten kanssa ei tule leikittyä riehakkaasti, eikä joogassa tule edes yritettyä päälläseisontaa.

VÄLTYT KAATUMISILTA

Iästä riippumatta on hyvä harjoittaa liikehallintaa, niin ei liukastele ja kompuroi nyt eikä ikääntyneenä. Noin joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu vähintään kerran vuodessa ja heistä puolet kaatuu vuoden sisällä uudelleen.

SELKÄ VOI PAREMMIN

Monilla selkävaivoista kärsivillä on myös haasteita liikehallinnassa. Tasapainon harjoittaminen edistää myös selän hyvinvointia.

LUUT VOIVAT PYSYÄ VAHVEMPINA

Ranskalaisen tutkimuksen mukaan keskushermosto vaikuttaa luustoon. Eläin-kokeissa sisäkorvan tasapainoelimen heikko toiminta johti luiden heikkenemiseen liikunnan määrästä riippumatta. Ihmisillä asiaa ei ole vielä tutkittu.

*Asiantuntija: Fysioterapeutti P. Springer