Liikehallinta – tarpeen kaikissa liikkeissä

Jos liikehallintasi on hyvä, tasapainosikin on hyvä, samoin ryhtisi ja olet luultavasti vielä hyvä urheilussakin. Mitä liikehallinta on ja mihin kaikkeen se vaikuttaa?

Nainen seisoo yhdellä jalalla ja treenaa liikehallintaa

LIIKEHALLINTA – Yhdellä jalalla seisominen varsinkin silmät kiinni on erittäin hyvä keino treenata liikehallintaa.

© Jakob Helbig

Todennäköisesti et ole koskaan kuullutkaan liikehallinnasta. Siinä on ennen kaikkea kyse tasapainosta liikkuessa. Mitä parempi liikehallinta, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on olla hyvä kaikessa liikunnassa ja välttää kaatumisia.

Onko alaselkä kipeä? Mikä avuksi alaselkäkipuihin?

Tuletko helposti merisairaaksi tai voitko pahoin automatkoilla? Ongelma voi olla liikehallinnassa! Testaa yksinkertaisella testillämme, millainen sinun liikehallintasi on.

Jos tulet esimerkiksi helposti merisairaaksi tai voit pahoin automatkoilla, liikehallinnan kehittäminen saattaa auttaa. Itse asiassa suurimmalla osalla ihmisistä on haasteita liikehallinnassa, ja iän myötä niitä tulee lisää. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan 35 prosentilla yli 40-vuotiaista amerikkalaisista oli heikko liikehallintakyky ja yli 80-vuotiaista jo 85 prosentilla. Suomessa vanhuksille sattuu vuosittain noin 100 000 kaatumistapaturmaa.

”Useimmilla on parikymppisenä hyvä liikehallintakyky, mutta 25 ikävuoden tienoilla liikuntaa on jo paljon vähemmän, eikä se ole enää niin monipuolista kuin nuorempana, ja liikehallintakyky alkaa heiketä”, sanoo fysioterapeutti Pernille Springer.

Mitä väliä?

Saatat ajatella, että olet tähänkin asti pärjännyt aivan hyvin, vaikka et ole ollut edes tietoinen siitä, onko liikehallintakykysi hyvä vai huono. Se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että olet ehkä tiedostamattasi jättänyt tekemättä monia asioita sen takia. Hyvä liikehallinta tuo nimittäin bonuksena mukanaan hyvän ryhdin, joka parantaa liikkuvuutta.

”Useimmat tuudittautuvat siihen uskoon, että he nyt vain ovat luontojaan tällaisia, vaikka ovat eläneet heikon liikehallintakyvyn ja siitä johtuvan kehnon liikkuvuuden ehdoilla. Monet liikunnan lajit ja tietyt ammatit ovat rajautuneet pois, koska niiden fyysiset vaatimukset ovat tuntuneet hankalilta. Liikunnan ilo on myös voinut jäädä monessa tilanteessa kokematta, eivätkä omat edellytykset ole päässeet kehittymään, mikä on sääli”, fysioterapeutti Springer sanoo.

Liikehallintaa voi kuitenkin aina kehittää. Ikä ole este liikehallinnan parantamiselle.

3 liikehallintaharjoitusta

Mitä liikehallinta on?

Tikku-ukko tasapianossa

Liikehallinta on yksinkertaistettuna sitä, että pysyy kaatumatta pystyssä. Täsmällisesti sanottuna kyse on kyvystä pitää kehon painopiste kontaktialueen päällä.

Jos ei tunne, missä oman kehon painopiste sijaitsee, on hyvä tietää, että seistessä se on lonkissa. Aivan tarkalleen kehon painopiste on navan ja häpyluun puolivälissä.

Tikku-ukon tasapaino horjuu

Mutta mikä kumma sitten on kontaktialue? Kontaktialue on se alue, jonka keho peittää. Jos seisot jalat harallaan ja piirrät lattiaan alueen molempien jalkojesi ympäri, kontaktipinta alustaan on suurempi kuin jos seisot jalat yhdessä. Ja jos seisot yhdellä jalalla, alue on vielä pienempi.

Mitä suuremman alan keho peittää, sitä tukevammin seisot, kun painopiste on kehon peittämän alueen sisällä. Jos liikehallintasi on hyvä, säätelet kehon asennoilla kontaktialueen ja painopisteen suhdetta käytännössä koko ajan ja pysyt pystyssä kaatumatta.

Asiantuntija: Fysioterapeutti P. Springer

Newsletter background