Maito toisinaan syypää vatsavaivoihin

Aikuinen ihminen ei itse asiassa tarvitse lehmänmaitoa. Samaan aikaan maidon juominen on monien vatsaongelmien taustalla. Onneksi nykyään on saatavissa runsaasti hyviä vaihtoehtoja lehmänmaidolle.

Nainen juo maitoa ja pitelee vatsaansa

Kivut alkavat maitotuotteita nautittaessa

Kyseessä voi olla laktoosi-intoleranssi. Jos elimistöstä puuttuu maitosokeria eli laktoosia pilkkova laktaasi-niminen entsyymi, maitotuotteiden nauttiminen aiheuttaa kiusallisia ja kivuliaita vatsaoireita.

Laktoosi-intoleranssin oireet

  • Vatsakivut, turvotus, mahan murina, ilma­vaivat ja ripuli, kun olet nauttinut laktoosia sisältäviä maitotuotteita. Jotkut saavat oireita välittömästi, toisilla vaivojen ilmaantumiseen saattaa kestää jopa kuusi tuntia.

Helpotusta vatsan turvotteluun

Laktoosi-intoleranssin syyt

Laktaasientsyymin puuttuminen oli aikuisilla alun perin normaalia. Luonnontilassa elävä ihminen sai toki lapsena äidinmaitoa, mutta koska maito ei kuulunut aikuisen ruokavalioon, laktaasientsyymin vaikutus lakkasi noin 5–12 vuoden iässä. Päiväntasaajan seuduilla elää kansoja, joiden jäsenet ovat jo noin 4-vuotiaina laktoosi-intolerantteja. Pitkään maitotaloudessa eläneillä kansoilla, kuten pohjoismaalaisilla, on yleistynyt geenimuoto, jonka ansiosta myös aikuiset kestävät laktoosia. Noin 18 prosentilla suomalaisista on kuitenkin edelleen vanha geenimuoto, heillä siis laktaasientsyymi häviää kasvun aikana. Myös laktoosia sietävillä stressi saattaa laukaista reaktion, jonka vuoksi maito ärsyttää vatsaa. Tästä syystä maidon nauttimista voi olla syytä välttää esimerkiksi ennen urheilusuoritusta.

LUE MYÖS: Ummetusta? Näin voit päästä eroon ummetuksesta

Lue myös: Mistä vatsakipu johtuu? Mikä auttaa mahakipuun? Voiko vatsavaivoja ehkäistä?

Laktoosi-intoleranssin hoito

Tutki ruuan tuoteselosteet ja vältä laktoosia sisältäviä tuotteita. Laktoosin sietoraja on yksilöllinen, mutta useimmat laktoosi-intolerantikot saavat oireita tavallisesta maidosta ja siitä valmistetuista tuotteista, kuten jogurtista, jäätelöstä, kotijuustosta ja kermasta. Jotkut kuitenkin sietävät esimerkiksi pitkään kypsytettyjä juustoja. Laktoosittomia tuotteita on onneksi paljon tarjolla, ja maidon voi myös korvata esimerkiksi kaurapohjaisilla tuotteilla, kunhan niihin on lisätty kalsiumia. Apteekista saa myös laktaasientsyymivalmisteita, joiden ansiosta laktoosi-intoleranssia poteva voi nauttia maitotuotteita ilman vatsakipujen pelkoa.

Soijajuoma, riisijuoma, mantelijuoma - valinnanvaraa on runsaasti