7 väitettä pepusta

Takamuksesta ja sen muokkaamisesta on monta harhaluuloa. KUNTO PLUS murtaa nyt myytit ja vahvistaa totuudet. Onko esimerkiksi iso ahteri terveyden merkki?

Viisi naista farkut jalassa takaapäin kuvattuna

Totta vai tarua

Väite 1: Pepputreeni, kuten kyykyt, täsmäsulattaa rasvaa pakaroista.

Tarua!

Pakaroita treenaavat lihaskuntoharjoitteet, kuten kyykyt, vahvistavat kyllä pakaroiden lihaksia. Pelkkä peppua treenaava liikunta ei kuitenkaan täsmämuokkaa takapuolta. Ainoa tapa vähentää kehosta rasvaa on kuluttaa energiaa saantia enemmän, jolloin rasvaa häviää tasaisesti koko kropasta - myös takamuksesta.

Näin saat treenillä voimaa ja kiinteyttä pakaroihin.

Väite 2: Pakaroiden koosta voi päätellä kuntotason.

Tarua!

Vaatimattoman litteät tai upottavan pehmeät pakarat voivat toki olla osoituksena siitä, että henkilö ei juuri liikunnasta perusta, mutta varsinaisia johtopäätöksiä kunnosta ei voi vetää pepun muodon perusteella. Lihaksikkaan näköinen peppu kielii lähinnä siitä, että pakaroita on kuormitettu niitä muokkaavalla treenillä. Esimerkiksi kestävyysurheilijoiden takamukset eivät juuri herätä huomiota, mutta kukaan tuskin kyseenalaistaa maratoonarin kuntoa.

Testaa kuntosi helpolla kuntotestillä!

Väite 3: Mahtava peräsin on terveen merkki.

Osittain totta!

Pakaroihin, reisiin ja lanteille kertyvä rasva on terveyden kannalta vähemmän haitallista kuin keskivartalon vararengas. Vyötärölihavuus on mm. 2-tyypin diabeteksen ja sydänsairauksien riskitekijä, mutta lantiolle kertyvä rasva voi tutkimusten mukaan jopa suojata niiltä. Pyöreä peppu ja lantio voivat siis olla terveyden kannalta hyväksi, jos elämäntavat ovat reilassa ja liikuntaa harrastetaan säännöllisesti. Tällöin keskivartaloonkaan ei pääse kertymään haitallista rasvaa.

Kiinteytä koko kehoa kuuden harjoitteen tehotreenillä!

Väite 4: Pepun selluliitti johtuu liikunnan puutteesta.

Osittain totta!

Selluliitti on ihonalaista rasvaa, joka näkyy röpelöisenä appelsiini-ihona, ja sitä kertyy herkästi juuri takamukseen ja reisiin. Selluliittia voi esiintyä kaiken ikäisillä ja kokoisilla naisilla, niin liikuntaa harrastavilla kuin sohvaperunoilla. Liikunnalla ja ruokavaliolla voi estää ylimääräisen energian kertymistä ja varastoitumista rasvaksi ja näin ehkäistä ja vähentää myös selluliittia.

Mitä appelsiini-iho on?

Väite 5: Runsas istuminen tekee pyllystä litteän.

Tarua!

Runsaalla istumisella voi olla monia haittavaikutuksia, mutta takamuksen muotoon ei vaikuta se, miten peppua lepuutetaan, vaan se, miten pakaroita kuormitetaan aktiivisesti. Riittävän raskas ja monipuolinen treeni on pyöreän pepun perusta.

Tee pepputreeni työpäivän lomassa!

Väite 6: Pyllyn pyöreys on geeneistä kiinni.

Osittain totta!

Perintötekijät vaikuttavat siihen, miten rasva jakaantuu kehossa. Liikunnalla voi kuitenkin myös vaikuttaa muotoihinsa. Esimerkiksi juoksuspurteilla ja riittävän kuormittavalla pakaratreenillä voi kehittää pepun lihaksia ja saada takamukseen uutta näyttävää muotoa.

Treenaa peppua kahdella yksinkertaisen tehokkaalla harjoitteella.

Väite 7: Terveelliset rasvat edistävät rasvan polttoa pepusta.

Tarua!

Moni- ja kertatyydyttymättömät rasvahapot ovat toki edullisia sydämen ja verisuonten hyvinvoinnille, mutta kaikissa rasvoissa kannattaa pitäytyä kohtuudessa, jotta energian saanti ei ylitä kulutusta.

Lue lisää terveellisestä ravitsemuksesta.