Harva nimeää sipulin suosikkivihanneksekseen, mutta ruoka olisi todella valjun makuista ilman sipulia. Tällä viikolla käytetään arjen sankareita, sipuleita niiden kaikissa sävyissä: kultakuorista keltasipulia, kaunista punasipulia, helmiäisenhohtoista, mietoa salottisipulia, vahvaa valkosipulia ja vehreää kevätsipulia.
Toisinaan sipuli saa silmät valumaan vettä ja haju tahtoo tarttua käsiin, mutta sipulin monisyinen maku on kaiken sen arvoinen. Sipuli toimii sekä kirpakkana piristyksenä kypsentämättömänä että makeaksi ja pehmeäksi haudutettuna.
Viikon avaa aito talviruoka, tomaattinen possupata, johon sipuli tuo täyteläistä makua.
Tiistaina tarjotaan gratinoitua sipulikeittoa, jossa on sekä keltasipulia että valkosipulia ihanan juustoleipäkuorrutuksen alla.
Keskiviikkona ruokalistalla on broileripyöryköitä ja porkkana-kvinoasalaattia maukkaan valkosipulisen kastikkeen kanssa.
Torstaina on kalapäivä, jolloin syödään savulohi-kukkakaalisalaattia, ja viikonloppuun laskeudutaan italialaisen miilunpolttajan pastan eli pasta carbonaran kanssa. Moderni miilunpolttaja on vähän perinteikästä versiota terveellisempi kalkkunapekonin ja kevätsipulin ansiosta.
Viikonloppuna jatketaan italian tunnelmissa pesto-perunapizzalla ja marinoiduilla punasipuleilla.
Säilytä sipuli ehdottoman kuivassa mutta mielellään viileässä (6–10-asteisessa) kaapissa erillään muista elintarvikkeista. Muovipussi on vihoviimeinen valinta sipulin säilyttämiseen.
Jos kuori on tiukassa, pane sipulit hetkeksi lämpimään veteen, niin kuori pehmenee ja irtoaa helpommin.
Jos sipulit ovat turhan voimakkaita, viipaleet voit laittaa hetkeksi likoon väljään, kylmään (suola)veteen, niin maku miedontuu.
Leikkaa sipuli, terävällä, ohutteräisellä veitsellä.Tylsä tai paksu veitsi rikkoo sipulin rakennetta terävää veistä enemmän, jolloin sipuli itkettää enemmän.
Lohko sipuli lämpimiin ruokiin pitkittäin, niin palat pysyvät paremmin muodossaan. Renkaat hautuvat pitkiksi rihmoiksi.
Jos sipulit pääsevät itämään, pane ne vesilasiin ja käytä vihreää osaa kevätsipulin tapaan.
KUNTO PLUSsan ateriaehdotukset tekevät arjen aterioista innostavampia
Saat joka viikko 5 seuraavien periaatteiden mukaan laadittua terveellistä päivällisreseptiä sekä bonusreseptin viikonvaihteeksi.