Syö luonnollisemmin näiden vaihtokauppojen avulla

Monet elintarvikkeet eivät ole läheskään niin luonnollisia kuin miltä ne näyttävät. Onneksi on helppoa ja edullista valita luonnollisempia vaihtoehtoja, jotka edistävät terveyttä ja auttavat painonhallinnassa.

Nainen valmistaa terveellistä ruokaa

JW-WPLLUSB-0578-PME45OEFWRUGNJS0KCICQQ-4 KUNTO PLUSsan neuvoilla teet 5 vaihtokauppaa kohti terveellisempää ja luonnollisempaa ravitsemusta.

© Jacob Helbig

Luonnollisuus on valttia ruuassa. Tuoreiden raaka-aineiden käyttö ja puolivalmisteiden välttäminen ovt nousevia trendejä. Valmiiksi marinoidut lihat ja keinotekoiset lisäaineet eivät houkuttele.

Mitä luonnollisemmin syö, sitä enemmän saa vitamiineja ja kivennäisaineita. Terveellisyys ja luonnolliset aromit katoavat sitä mukaa, mitä enemmän ruoka-aineita käsitellään. Teollisissa tuotteissa, kuten leikkeleissä, makkaroissa ja leivonnais-, keitto- ja kastijauheissa on kasapäin sokeria ja suolaa. Teollisuus lisää tuotteisiin sokeria ja suolaa, koska ne antavat makua. Lisäaineet myös jatkavat tuotteiden säilyvyysaikaa merkittävästi. Teollisuus korjaa potin, mutta kuluttaja kärsii!

Valitsimme viisi ruoka-ainetta, joita kannattaa karttaa – sekä niille viisi vaihtoehtoa, jotka vievät ruokavaliota terveellisempään ja luonnollisempaan suuntaan.

5 viisasta vaihtokauppaa

1. Valitse tuoreita hedelmiä kuivattujen hedelmien ja marjojen sijaan

Teollinen:

Kuivattuja marjoja ja hedelmiä kutsutaan terveellisiksi makeisiksi, mutta niissä voi olla paljon rasvaa sekä sokeria ja lisäaineita. Tutkimusten mukaan pussillisessa kuivattuja karpaloita voi olla noin 14 sokeripalan verran sokeria. Kuivatut aprikoosit ovat kivan oransseja, koska ne käsitellään rikkidioksidilla ja sulfiiteilla. Kuivattujen banaanilastujen ravintosisältö on yhtä hyvä kuin perunalastujen.

LUE MYÖS: Kuivatut hedelmät – terveellistä vai ei?

Luonnollinen:

Luomuhedelmissä ja itse poimituissa marjoissa ei taatusti ole torjunta-ainejäämiä. Jos luomuhedelmät ovat liian kalliita kukkarolle, kannattaa suosia kotimaisia hedelmiä, joissa ei ole torjunta-aineita tai niitä on ainakin vähemmän kuin tuontihedelmissä. Tämä johtuu siitä, että Suomessa ei ole tarvetta käyttää niin paljon torjunta-aineita viileän ilmastomme vuoksi. Lisäksi kuljetusetäisyydet ovat lyhyemmät kuin tuontihedelmillä.

2. Tee itse salaatinkastikkeet

Itse tehtyjen salaatinkastikkeiden hyvä puoli on se, että tiedät tasan tarkkaan, mitä kastike sisältää.

Teollinen:

Valmiit salaatinkastikkeet voivat olla vähärasvaisia, mutta rasva on korvattu sokerilla, suolalla, stabilointiaineilla, säilöntäaineilla ja väriaineilla.

Luonnollinen:

Tee vinegretti sekoittamalla keskenään valkoviinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Tee rasvaton italialainen salaattikastike sitruunan mehusta, ripauksesta ruokosokeria ja mustapippuria. Ranskalainen kastike syntyy viinietikasta, sinapista, mustapippurista ja lorauksesta neitsytoliiviöljyä. Voit korvata kastikkeen myös salaattisiemenillä, pähkinöillä, oliiveilla tai fetajuustolla. Salsan saat soseutetusta avokadosta ja murskatusta valkosipulista ja punaista versiota tölkkitomaateista ja ranskankermasta, joihin on sekoitettu hienonnettuja yrttejä.

LUE MYÖS: Tee itse herkullista punajuurihummusta

3. Leivo leipä itse

Teollinen:

Vaikka leipä näyttäisi herkullista ja tummalta kaupan hyllyllä, se ei välttämättä ole täysjyväleipää. Tumma leipä voikin olla vaaleaa leipää, johon on lisätty mallasta antamaan leipään väriä ja terveellistä ulkonäköä. Valmiissa leivissä on usein paljon suolaa, emulgointiaineita ja siirappia tai sokeria.

Luonnollinen:

Kun leivot leivän itse, tiedät varmasti, mitä se pitää sisällään. Voit leipoa todella maukasta leipää, jossa valtaosa on täysjyväjauhoja. Itse tehtyyn leipään voi lisätä kokonaisia tai rouhittuja jyviä ja siemeniä.

Tuttavapiiristä tai suvusta löytyy taatusti joku, jolla on leipäkone kaapissa tyhjän panttina. Pelasta leipäkone käyttöön! Saat helppoa ja hyvää kotitekoista leipää vaikka joka päivä!

Kokeile herkullista tummaa ruisleipää kurpitsansiemenien kera

4. Nauti vitamiinit luonnollisesti

Syö hedelmiä ja vihanneksia vitamiinitablettien ja muiden ravintolisien sijaan. Se on parempi tie kohti tasapainoista ruokavaliota.

Teollinen:

Monivitamiinitabletit ja erilliset ravintolisät ovat parhaassakin tapauksessa rahanhukkaa – ja pahimmassa tapauksessa suorastaan haitallisia. Ravintolisissä on usein luonnottoman suuria määriä yhtä vitamiinia. Vitamiinien imeytyminen kuitenkin edellyttää yleensä jonkin toisen aineen saamista, mitä vitamiinivalmisteissa ei suinkaan ole aina otettu huomioon.

Vesiliukoisten vitamiinien tankkaamisen seurauksena ylimäärä valuu vessasta alas. Rasvaliukoiset vitamiinit taas varastoituvat rasvakudokseen, niillä voi olla erittäin haitallisia vaikutuksia. Esimerkiksi liian suuret E-vitamiiniannokset lisäävät aivoverenvuodon riskiä ja liian suuri määrä rautaa voi aiheuttaa maksan vajaatoimintaa.

LUE MYÖS: Monivitamiini – 6 kysymystä

Luonnollinen:

Kun syöt vaihtelevaa ravintoa, jossa on runsaasti tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, rasvaista kalaa, vähärasvaista lihaa sekä täysjyvä- ja maitovalmisteita, saat riittävästi sekä vitamiineja että kivennäisaineita.

5. Vaihda leivällä leikkeleet vihanneksiin, kalaan tai kananmunaan

Teollinen:

Lihaleikkeleisiin lisätään paljon suolaa. Esimerkiksi kestomakkaroissa voi olla yli neljä grammaa suolaa sadassa grammassa. Lisäksi leikkeleisiin lisätään usein sokeria, väriaineita ja säilöntäaineita, kuten natriumnitriittiä, jonka arvellaan lisäävän syövän riskiä.

Luonnollinen:

Esimerkiksi päivälliseltä tähteeksi jääneessä paistissa on yleensä alle yksi gramma suolaa sadassa grammassa. Muna ja kala ovat myös hyviä vaihtoehtoja, joissa on vähemmän suolaa ja joiden rasvahappokoostumus on parempi kuin lihaleikkeleissä. Myös vihannekset ovat leivällä maistuva vaihtoehto.

Tuoteselosteita tutkimalla voi kaupastakin löytää leikkeleitä, joissa on vähän suolaa ja mahdollisimman vähän muitakin lisäaineita.

Suola – mitä suola saa elimistössä aikaan?