Siemenruisleipä
Siemenruisleipä

Mikään ei voita kotona leivottua ruisleipää – ja tästä saat reseptin, jolla teet tummaa ruisleipää siementen kera.

© wichmann+bendtsen

Tumma ruisleipä kurpitsansiemenien kera

Taikinajuuri tekee ruisleivästä maukasta ja mehukasta, ja lisäksi juureen tehty leipä auttaa pitämään verensokerin tasaisena pidempään. Lisäksi superterveellinen leipä rouskuu siementen ansiosta hauskasti hampaissa. Kokeile rohkeasti taikinajuureen leipomista, niin et taatusti pety!

keskiviikko 19. elokuuta 2020 teksti M. Madhus

Tumma ruisleipä kurpitsansiemenien kera

2 leipää (1½ litran vuoka)

TARVITTAVA AIKA

Kohotus: 2-6 tuntia

Leivonta: 45 minuuttia

Aika yhteensä: 3-7 tuntia

AINEKSET

Alkutaikina:

2 dl taikinajuurta

2 dl vettä

2 dl ruisjauhoja

Jyvät ja siemenet:

340 g rouhittuja rukiinjyviä

170 g kurpitsansiemeniä

5 dl kylmää vettä

Leipätaikina:

400 g alkutaikinaa

3 dl haaleaa vettä

50 g mallassiirappia/10 g mallasjauhoja

400 g ruisjauhoja

20 g suolaa

Valmistus

Alkutaikina: 
  • Ota noin 8 tuntia ennen leipätaikinan tekoa 2 dl hapanjuurta ja lisää siihen vesi ja ruisjauhot. 

  • Anna seistä pöydällä kulhossa väljän kannen alla. 

Jyvien pehmentäminen:

  • Sekoita 12–24 tuntia ennen taikinan tekoa ruisjyvät, kurpitsansiemenet ja vesi kulhossa.

  • Peitä kulho ja anna hautua huoneenlämmössä. 

Leipätaikina: 

  • Sekoita taikinan kaikki ainekset kulhossa. 

  • Lisää joukkoon pehmennetyt jyvät ja siemenet. Taikina tulee vain sekoittaa, sitä ei tarvitse vaivata. 

  • Voitele leipävuoat pehmeällä voilla, jaa taikina vuokiin ja silota leipien pinta kosteilla käsillä. 

  • Peitä vuoat kostealla astiapyyhkeellä. Pidä ruisleipiä lämpimässä ja anna kohota 20–25 prosenttia ennen paistamista. Kohotusaika voi vaihdella 2–6 tunnin välillä. 

  • Kuumenna uuni 220 asteeseen ritilä uunin keskitasolla. 

  • Pidä huoli, että uuni on lämmennyt kunnolla vähintään 20 minuuttia ennen paistamista. 

  • Pane leivät uunin keskitasoon ja vähennä lämpötilaa 180 asteeseen. 

  • Paista leipiä 40–50 minuuttia, kunnes niiden pinta on kauniin tumma ja anna niiden jäähtyä ritilällä.

VINKKI! Ruisleipä on valmis paistettavaksi, kun voit laskea 6–8 pientä "nuppineulanpäätä" koholla leivän päällä. 

Ravintosisältö/100 g

Energiaa: 220 kcal

Proteiinia: 6,2 g

Rasvaa: 5,1 g

Hiilihydraattia: 40,4 g

Kuitua: 6,1 g

Hapantaikina täyttää ja antaa energiaa 

Jos rakastat leipää ja haluat välttää suuria verensokerin heilahteluja, suosi tietoisesti hapanleipää. Taikinajuuren tuottama maitohappo voi osaltaan tasapainottaa verensokeria, samoin kuin taikinan pitkä hapatusaika edistää proteiinien hajoamista aminohapoiksi, joita elimistön on helpompi sulattaa.

Täältä saat taikinajuuren reseptin

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee