Tumma kurpitsansiemen-ruisvuokaleipä

3-7 tuntia
220 kcal

Taikinajuuri tekee ruisleivästä maukasta ja mehukasta. Täältä saat reseptin herkulliseen kurpitsansiemenruisleipään. Lisäksi superterveellinen leipä rouskuu siementen ansiosta hauskasti hampaissa. Kokeile rohkeasti taikinajuureen leipomista, niin et taatusti pety!

Siemenruisleipä

SIEMENRUISLEIPÄ Mikään ei voita kotona leivottua ruisleipää – ja tästä saat reseptin, jolla teet tummaa ruisleipää siementen kera.

© wichmann+bendtsen

Tumma kurpitsansiemen-ruisvuokaleipä

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 leipää (1½ litran vuoka)

Alkutaikina:

  • 2 dl taikinajuurta
  • 2 dl vettä
  • 2 dl ruisjauhoja

Jyvät ja siemenet:

  • 340 g rouhittuja rukiinjyviä
  • 170 g kurpitsansiemeniä
  • 5 dl kylmää vettä

Leipätaikina:

  • 400 g alkutaikinaa
  • 3 dl haaleaa vettä
  • 50 g mallassiirappia/10 g mallasjauhoja
  • 400 g ruisjauhoja
  • 20 g suolaa

Valmistus

Alkutaikina:

  • Ota noin 8 tuntia ennen leipätaikinan tekoa 2 dl hapanjuurta ja lisää siihen vesi ja ruisjauhot.
  • Anna seistä pöydällä kulhossa väljän kannen alla.

Jyvien pehmentäminen:

  • Sekoita 12–24 tuntia ennen taikinan tekoa ruisjyvät, kurpitsansiemenet ja vesi kulhossa.
  • Peitä kulho ja anna hautua huoneenlämmössä.

Leipätaikina:

  • Sekoita taikinan kaikki ainekset kulhossa.
  • Lisää joukkoon pehmennetyt jyvät ja siemenet. Taikina tulee vain sekoittaa, sitä ei tarvitse vaivata.
  • Voitele leipävuoat pehmeällä voilla, jaa taikina vuokiin ja silota leipien pinta kosteilla käsillä.
  • Peitä vuoat kostealla astiapyyhkeellä. Pidä ruisleipiä lämpimässä ja anna kohota 20–25 prosenttia ennen paistamista. Kohotusaika voi vaihdella 2–6 tunnin välillä.
  • Kuumenna uuni 220 asteeseen ritilä uunin keskitasolla.
  • Pidä huoli, että uuni on lämmennyt kunnolla vähintään 20 minuuttia ennen paistamista.
  • Pane leivät uunin keskitasoon ja vähennä lämpötilaa 180 asteeseen.
  • Paista leipiä 40–50 minuuttia, kunnes niiden pinta on kauniin tumma ja anna niiden jäähtyä ritilällä.

VINKKI! Ruisleipä on valmis paistettavaksi, kun voit laskea 6–8 pientä "nuppineulanpäätä" koholla leivän päällä.


Hapantaikina täyttää ja antaa energiaa

Jos rakastat leipää ja haluat välttää suuria verensokerin heilahteluja, suosi tietoisesti hapanleipää. Taikinajuuren tuottama maitohappo voi osaltaan tasapainottaa verensokeria, samoin kuin taikinan pitkä hapatusaika edistää proteiinien hajoamista aminohapoiksi, joita elimistön on helpompi sulattaa.

Täältä saat taikinajuuren reseptin