Tumma ruisleipä kurpitsansiemenien kera
2 leipää (1½ litran vuoka)
Kohotus: 2-6 tuntia
Leivonta: 45 minuuttia
Aika yhteensä: 3-7 tuntia
Alkutaikina:
2 dl taikinajuurta
2 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
Jyvät ja siemenet:
340 g rouhittuja rukiinjyviä
170 g kurpitsansiemeniä
5 dl kylmää vettä
Leipätaikina:
400 g alkutaikinaa
3 dl haaleaa vettä
50 g mallassiirappia/10 g mallasjauhoja
400 g ruisjauhoja
20 g suolaa
Valmistus
Alkutaikina:Ota noin 8 tuntia ennen leipätaikinan tekoa 2 dl hapanjuurta ja lisää siihen vesi ja ruisjauhot.
Anna seistä pöydällä kulhossa väljän kannen alla.
Jyvien pehmentäminen:
Sekoita 12–24 tuntia ennen taikinan tekoa ruisjyvät, kurpitsansiemenet ja vesi kulhossa.
Peitä kulho ja anna hautua huoneenlämmössä.
Leipätaikina:
Sekoita taikinan kaikki ainekset kulhossa.
Lisää joukkoon pehmennetyt jyvät ja siemenet. Taikina tulee vain sekoittaa, sitä ei tarvitse vaivata.
Voitele leipävuoat pehmeällä voilla, jaa taikina vuokiin ja silota leipien pinta kosteilla käsillä.
Peitä vuoat kostealla astiapyyhkeellä. Pidä ruisleipiä lämpimässä ja anna kohota 20–25 prosenttia ennen paistamista. Kohotusaika voi vaihdella 2–6 tunnin välillä.
Kuumenna uuni 220 asteeseen ritilä uunin keskitasolla.
Pidä huoli, että uuni on lämmennyt kunnolla vähintään 20 minuuttia ennen paistamista.
Pane leivät uunin keskitasoon ja vähennä lämpötilaa 180 asteeseen.
Paista leipiä 40–50 minuuttia, kunnes niiden pinta on kauniin tumma ja anna niiden jäähtyä ritilällä.
VINKKI! Ruisleipä on valmis paistettavaksi, kun voit laskea 6–8 pientä "nuppineulanpäätä" koholla leivän päällä.
Ravintosisältö/100 g
Energiaa: 220 kcal
Proteiinia: 6,2 g
Rasvaa: 5,1 g
Hiilihydraattia: 40,4 g
Kuitua: 6,1 g
Hapantaikina täyttää ja antaa energiaa
Jos rakastat leipää ja haluat välttää suuria verensokerin heilahteluja, suosi tietoisesti hapanleipää. Taikinajuuren tuottama maitohappo voi osaltaan tasapainottaa verensokeria, samoin kuin taikinan pitkä hapatusaika edistää proteiinien hajoamista aminohapoiksi, joita elimistön on helpompi sulattaa.